Šport > Nogomet
462 ogledov

"Ob športu te mine volja, da bi koga žalil na družbenih omrežjih"

Aleksander Čeferin Profimedia
Predsednik Uefe še naprej trdno vztraja pri temeljnih vrednotah evropskega modela športa.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na Delovi spletni konferenci Športni dogodki kot posel izpostavil, da je evropski model športa, ki temelji na solidarnosti, trajnosti, temeljnih vrednotah, edina možnost za preživetje športa. "Ne sme nas voditi le dobiček," je v pogovoru z Majo Zalaznik z EF poudaril Čeferin.

"Koncept nogometne superlige, ko lahko pride skupina milijarderjev in kupi, kar hoče, tudi del naše kulture in zgodovine, je izjemno nevaren," je opozoril prvi mož evropskega nogometa.

uefa Dan D Šport Uefa ima na mizi še eno alternativo

"Res je nogomet najbolj zanimiv, po drugi strani pa ga je najteže kupiti, ker ima za seboj tako moč navijačev kot družbe," meni Čeferin in dodaja, da obramba vrednot športa, tradicije in identitete na eni strani ter ohranjanje ravnotežja s poslom na drugi strani sedaj obstajata.

"V razvoj nogometa Uefa vrača 86 odstotkov svojih sredstev, na področju klubskega nogometa pa 93,5 odstotka vseh dohodkov. Zame je to pravi sistem. Šport je in mora biti posel, zato upam, da bo šport generiral še večje finančne zneske. Problem pa je, če gre pri tem za dobičke posameznikov," je dejal predsednik Uefe.

Junija se bo začelo evropsko prvenstvo, ki ga je koronska pandemija preložila za leto dni. Euro 2020 bo potekal v 11 mestih, Čeferin pravi, da je organizacijsko velik izziv. Meni, da bi lahko euro 2020 pomenil za vse neko vrnitev k normalnosti: "V času najhujše pandemije smo uspešno organizirali nekaj čez 1300 mednarodnih tekem brez kakršnegakoli resnega incidenta."

Mathijs de Ligt Cristiano Ronaldo Jvuentus Serie A Šport Italija postavila ultimat "super" Juventusu

Čeferin je še povedal, da je koronska kriza poskrbela, da se je število navijačev po svetu še povečalo. "Ljudje so pogrešali tekme v živo, imeli so več časa, bili so več doma. A dejstvo je, da digitalno spremljanje športa ne bo nikoli enako kot v živo. Navijači so bistven del vsakega športnega dogodka."

Športni dogodki po njegovem ljudi povezujejo. "Kjerkoli smo doslej organizirali dogodek skupaj z lokalnimi vladami ali oblastmi, je bilo vse v redu, če je bilo dobro organizirano in spoštovan zdravstveni protokol. Predvsem je najlaže v življenju reči, če nič ne naredim, ne bo nič narobe."

Aleksander Čeferin Ni predaje Šport Na nož! Odgovor Čeferinu, ki trese nogometni svet

Slovenci smo, kot pravi Čeferin, zelo dobri organizatorji dogodkov. Nimamo pa zelo dobre infrastrukture, kar je po njegovem logično za tako majhno državo, ker stadionov s 40 ali 50 tisoč gledalci ne moremo napolniti.

Nogomet je velik posel in zelo dobra naložba, še pravi Čeferin. "Azija je ekonomsko verjetno najmočnejši kontinent, investicija v šport pa je zanimiva. Vsak dan na Uefo dobivamo ponudbe za različne investicije in to z neomejenimi zneski. Skladi, banke z vsega sveta ponujajo neomejene zneske, ker je šport zelo zanesljiva investicija."

Aleksander Čeferin Skriti sovražnik Šport Razkrit vplivnež v ozadju superlige, Čeferin ima močnega nasprotnika

Kot poudarja, je šport naložba, vrednote zdravja so se povezale z vrednotami športa. "V interesu odločevalcev bi moralo biti, da organizirajo čim več športnih dogodkov, ker bi to prineslo več pozitivne energije med ljudi, ne le v Sloveniji, ampak nasploh," je dejal in pozval, naj se vsakdo čim več ukvarja s športom.

"Šport deluje protistresno, mine te negativna energija in volja, da bi koga žalil prek družbenih omrežij," je humorno poudaril Čeferin in o prednostih športnega udejstvovanja dodal: "Bolj zdrav si mentalno in telesno."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice