Šport > Nogomet
6341 ogledov

"Oblak! Ne mešaj piva s pelinkovcem! Ob polnoči pa domov!"

Jan Oblak Epa
Poseben dan za slovenski nogomet.

Jan Oblak je po svojem nekdanjem selektorju Srečku Katancu postal šele drugi slovenski nogometaš z lovoriko v enem izmed evropskih pokalov. V finalu evropske lige je njegov Atletico Madrid s 3:0 premagal Marseille, Škofjeločan pa je svojim soigralcem na dvoboju pomagal le z dvema obrambama, enkrat pa ga je rešila vratnica. Kljub temu je slovenski reprezentančni vratar eden najzaslužnejših, da je madridski klub prišel do svojega tretjega naslova v tem tekmovanju v osmih letih. Atletico je evropsko ligo namreč osvojil še v letih 2010 in 2012, kasneje pa dvakrat neuspešno zaigral tudi v finalu lige prvakov.

Oblaku in soigralcem je tokrat kolajne in pokal podelil predsednik Evropske nogometne zveze, slovenski ljubitelji nogometa pa so tako prišli do zgodovinskih posnetkov. Aleksander Čeferin je rojaku čestital in mu za razliko od njegovih soigralcev namenil tudi kar nekaj besed. 

Vse skupaj je tudi hudumušno videl twitter.

Oblak je sicer igral v svojem tretjem velikem evropskem klubskem finalu, potem ko je v sezoni 2013/14 že igral v finalu nogometne evropske lige z Benfico in dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom Madridom. Tudi zaradi tega ga mnogi že zdaj ocenjujejo za najboljšega slovenskega nogometaša v zgodovini.

Z osvojenim evropskim naslovom se je tako pridružil nekdanjemu selektorju Slovenije Srečku Katancu, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht. Katanec je sicer igral tudi v finalu pokala Uefa s Stuttgartom in lige prvakov s Sampdorio.

V samostojni Sloveniji je v finalu lige prvakov igral tudi Zlatko Zahovič, ki je izgubil finale lige prvakov v dresu Valencie v sezoni 2000/01 po enajstmetrovkah proti Bayernu. V sezoni 2009/10 sta bila člana evropskega prvaka Interja tudi Vid Belec in Rene Krhin, ki pa v ligi prvakov nista zaigrala.

Nekaj časa slovenski rekorder po ceni prestopa

Petindvajsetletni Škofjeločan je po nogometnih začetkih v Ločanu pozneje igral za Olimpijo, iz katere je leta 2010 prestopil v Benfico. Ta ga je sprva posodila Beira-Maru, Olhanenseju, Uniau de Leirii in Riu Aveju, zatem pa se je uveljavil v lizbonski ekipi, ki ga je leta 2014 za 16 milijonov evrov prodala madridskemu Atleticu. Takrat je bil to rekordni znesek za vratarja v španski ligi. Kasneje ga je po ceni s prestopom iz Bayerja v Leipzig prehitel Kevin Kampl (20 milijonov evrov). 

Za Atletico je prvič zaigral 16. septembra 2014, praktično od takrat pa si je kljub nekaterim težavam zagotovil mesto prvega čuvaja mreže pri sloviti madridski ekipi. Zadnja leta mu tako španski kot mednarodni tisk namenja zgolj pohvale, ne nazadnje je dvakrat zapovrstjo dobil nagrado časnika Marca zamora za najboljšega vratarja španske lige (obakrat je bil tudi v idealni ekipi la lige), na dobri poti pa je, da jo pobere tudi letos.

V klubski karieri je z Benfico osvojil prvenstvo, pokal in ligaški pokal ter bil finalist evropske lige. V dresu Atletica je doslej osvojil španski superpokal ter bil finalist lige prvakov.

Kot vratar je prav tako zbral nekaj posamičnih priznanj. Med drugim za najboljšega vratarja portugalske lige, že omenjene španske lige, v prejšnjih dveh sezonah je bil izbran v najboljšo ekipo lige prvakov, med drugim pa je bil v Sloveniji trikrat zapovrstjo izbran za najboljšega slovenskega nogometaša leta po izboru časnika EkipaSN.

Oblak je zdaj tudi prvi vratar reprezentance Slovenije, za katero je prvič nastopil 11. septembra 2012 na Norveškem, od slovesa Samirja Handanovića konec leta 2015 pa je prvi selektorjev izbor za čuvanje mreže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice