Šport > Nogomet
5588 ogledov

Čeferin na povsem drugem bregu kot Barca in Real

aleksander čeferin Epa
Največja španska kluba sta drugačnega mnenja kot predsednik evropske nogometne zveze.

Pri madridskem Realu in Barceloni se naposled strinjajo, oba kluba sta namreč zdaj javno podprla idejo o klubskem svetovnem prvenstvu, ki bi vključevalo 24 ekip. Po predlogu Fife bi bilo SP na sporedu vsaka štiri leta v drugi polovici junija, prvi klubski mundial bi bil odigran leta 2021. 

Evropa bi imela na tekmovanju 12 ekip, Južna Amerika največ pet, po dva pa Afrika, Azija in Severna Amerika. Predstavnik Oceanije bi si lahko nastop na prvenstvu priboril skozi play-off proti petemu najboljšemu južnoameriškemu moštvu. Gostitelj tekmovanja bi popolnil izbrano družbo klubov.

Pri katalonskem klubu so idejo pozdravili, saj naj bi po njihovem mnenju nova formula "za 35 odstotkov zmanjšala število tekem", če bosta s tem ukinjena dosedanje klubsko SP in pokal konfederacij, hkrati pa bi novo tekmovanje "pripomoglo k rasti blagovnih znamk klubov in bi omogočalo nove prihodke".

Med tistimi, ki so najbolj nezadovoljni s početjem Fife so pri Uefi. Pri Evropski nogometni zvezi svetovni organizaciji zamerijo predvsem dejstvo, da je organizirala sestanek le z izbrano sedmerico klubov, o klubskem SP so se po poročanju New York Timesa doslej pogovarjali le s klubi Real Madrid, Barcelona, Juventus, Manchester City, Manchester United, Paris Saint-Germain in Bayern Munich. Sestanek je bil na sporedu sredi prejšnjega tedna. 

"Ali mislite, da so pomembni le en klub v Nemčiji, dva v Španiji in dva v Angliji. Fifa bi morala spoštovati vse klube. Pri Uefi se ne bi sestali le s sedmerico federacij ali klubov in se z njimi pogovarjali o zadevah, ki se tičejo celotnega evropskega nogometa," je dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin in dodal: "Vem, da se vsaj trije od omenjenih klubov ne strinjajo s potjo, ki jo je izbrala Fifa."

Po mnenju Čeferina bi se s tekmovanjem, ki bi bilo seveda bogato nagrajeno, Fifa sicer (še) ne želi izdati imena vlagateljev, ki jih ima, povečala razlika med bogatimi in finančno manj zmožnimi klubi. O ideji novega klubskega SP tudi pravi, da ga iz Fife še nihče ni predstavil Evropski nogometni zvezi. "Fifa bi morala imeti kot krovna organizacija svetovnega nogometa več spoštovanja do nogometne piramide, sistema in nacionalnih federacij. Nihče ni lastnik nogometa, niti predsednik Fife niti predsednik Uefe niti predsednik kakšnega kluba. Ponavljam, da nogomet ni naprodaj. Tako preprosto je to," je zaključil Slovenec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.