Šport > Nogomet
345 ogledov

Odmevnejši prestopi zadnjega dne prestopnega roka: Chelsea ujel kapitalca

nogomet kup denarja poslovnež Profimedia
Na zadnji dan prestopnega roka smo smo dočakali kar nekaj odmevnih prestopov, izmed katerih zagotovo izstopa Chelseajev nakup Barceloninega napadalca.

S prvim septembrom se je končal prestopni rok v vseh petih najmočnejših evropskih nogometnih ligah. Zadnje minute prestopnega roka tokrat niso postregle s kakšnim nakupom iz panike, dan pa je zagotovo najbolj zaznamoval Chelsea, ki je za konec izjemno aktivnega prestopnega roka okrepil svoj napad.

 

Aubameyang se je vrnil v London

Gabonski nogometni napadalec Pierre-Emerick Aubameyang je letos pozimi iz londonskega Arsenala odšel v Barcelono, zadnji dan poletnega prestopnega roka pa se znova vrnil v britansko prestolnico. A nove pogodbe ni podpisal za "topničarje", temveč za Chelsea, kjer bo igral dve leti. Njegov prestop je vreden 12,6 milijona evrov.

Zasedba iz Stamford Bridga je poleti ostala brez dveh napadalcev. Belgijec Romelu Lukaku se je vrnil na posojo v milanski Inter, Nemec Timo Werner pa v Leipzig. Nemški trener na klopi Chelseaja Thomas Tuchel je mrzlično iskal rešitev za konico napada in jo našel v 33-letnem Gaboncu. Z njim je sodeloval še v času, ko je bil Tuchel trener Borussie iz Dortmunda, v tem obdobju pa je Gabonec kot za stavo zabijal gole ter bil pravi strah in trepet za nogometne vratarje.

"V veliko čast mi je biti član Chelseaja ter komaj čakam na prvo tekmo. V premier league imam še nekaj nedokončanih poslov, zato sem vesel, da sem se vrnil," je za klubsko spletno stran dejal Aubameyang, ki je v katalonskem nogometnem velikanu na 17 tekmah dosegel 11 golov, krstni nastop v novem dresu pa bo morda doživel že v soboto proti zadnjeuvrščenemu Leicestru.

Poleg Aubameyanga pa bo za Chelsea v tej sezoni - kot posojen igralec italijanskega Juventusa - igral tudi 25-letni Švicar Denis Zakaria. Stamford Bridge pa je zapustil 31-letni španski levi bočni branilec Marcos Alonso, ki naj bi se po poročanju številnih španskih medijev preselil v Barcelono. S klubom je namreč sporazumno prekinil pogodbo in si tako lahko brezplačno poišče novega delodajalca.

Prav tako sta klub zapustila tudi Brazilec Kenedy, ki se seli v Španijo k Valladolidu, ter mladi Billy Gilmour, ki je po novem član angleškega premierligaša Brighton & Hove Albiona.

 

Arthur Melo za eno sezono v Liverpool

Brazilski nogometaš zvezne vrste Arthur Melo bo v tej sezoni kot posojen igralec igralec Juventusa igral za Liverpool, je na svoji spletni strani zapisal angleški klub.

Zasedba iz mesta Beatlov ima v tej sezoni gromozanske težave s poškodovanimi igralci v srednji vrsti. Na zadnji tekmi v premier league proti Newcastlu se je poškodoval Jordan Henderson, na bolniškem dopustu so tudi Španec Thiago Alcantara, Brazilec Fabinho, Gvinejec Naby Keita in Anglež Alex Oxlade-Chamberlain.

Šestindvajsetletni Melo je od leta 2020 igral za Juventus, pred tem je bil član španske Barcelone in brazilskega Gremia.

 

Manchester City za 20 milijonov evrov pripeljal švicarskega branilca

Angleški nogometni prvoligaš Manchester City je ob izteku poletnega prestopnega roka svojo obrambno vrsto, ki je že dalj časa precej oslabljena zaradi poškodb, okrepil z Manuelom Akanjijem. Vrednost prestopa švicarskega reprezentanta iz nemške Borussie Dortmund po medijskih poročilih znaša 20 milijonov evrov.

Akanji bo prvakom angleške premier league zagotovil dodatno obrambno globino po nedavnih poškodbah osrednjih branilcev Aymerica Laporta in Nathana Akeja.

Sedemindvajsetletni Akanji je s Cityjem podpisal petletno pogodbo. "Vesel sem, da sem tukaj, in komaj čakam, da začnem," je dejal za spletno stran kluba.

"City je bil v zadnjih nekaj sezonah ena najboljših ekip v Evropi. Lepo ga je gledati, igra vznemirljivo vrsto nogometa in tekmuje za trofeje iz leta v leto, zato se mi zdi prihod sem popoln naslednji korak v moji karieri," je še dejal nogometaš, ki je preživel štiri sezone in pol pri Dortmundu, potem ko se je leta 2018 porurski zasedbi pridružil iz Basla.

Akanji je peta poletna okrepitev Cityja po nekdanjem soigralcu iz Dortmunda Erlingu Haalandu, Kalvinu Phillipsu, Sergiu Gomezu in Stefanu Ortegi Morenu.

"Ima vse, kar želimo od srednjega branilca. Je močan, hiter, se ne boji posesti žoge, ima odličen razpon podaje in bo dopolnil druge branilce v tej ekipi in naš slog igre," je dejal nogometni direktor Manchester Cityja Aitor "Txiki" Begiristain.

Tako Akanji kot Haaland bi se lahko pomerila s svojim nekdanjim klubom iz Dortmunda 14. septembra, ko bo Dortmund v skupinskem delu lige prvakov igral s Cityjem na stadionu Etihad.

 

PSG pripeljal španskega vezista Solerja

Francoski nogometni prvak je po številnih odhodih nogometašev zadnji dan prestopnega roka poskrbel tudi za prihod napadalno usmerjenega španskega vezista Carlosa Solerja. Parižani so prejšnjemu Solerjevemu delodajalcu Valencii odšteli 18 milijonov evrov odškodnine, je poročal Transfermarkt.

Kot pa je poročala francoska tiskovna agencija AFP, je 25-letni Soler, ki je bil kapetan Valencie, s Parižani podpisal pogodbo do leta 2027. Soler je sicer šesta pariška poletna okrepitev po Vitinhi, Renatu Sanchesu, Fabianu Ruizu, Hugoju Ekitikeju in Nordiju Mukieleju.

 

Diallo se je preselil h Kamplu

Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Kevin Kampl pa je pri nemškem prvoligašu Leipzigu dobil novega soigralca. To je senegalski branilec Abdou Diallo. Ta bo v Nemčiji igral kot posojen nogometaš Paris Saint-Germaina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Člana senegalske reprezentance, ki je zmagala na afriškem prvenstvu, bo Leipzig lahko po koncu sezone odkupil, za to pa bo moral po poročanju medijev plačati približno 20 milijonov evrov.

Sedemindvajsetletni Diallo je pred tem igral za Borussio Dortmund, leta 2019 pa se je pridružil PSG. V Leipzigu naj bi zaigral v osrčju obrambe skupaj s Hrvatom Joškom Gvardiolom, ki je s klubom podaljšal pogodbo.

Diallo je sicer peta poletna okrepitev Leipziga, pred njim so h Kamplu in soigralcem prišli še David Raum, Timo Werner, Xaver Schlager in Janis Blaswich.

Sicer pa je PSG dva svoja nogometaša poslal tudi v Anglijo. Idrissa Gueye se je za deset milijonov evrov preselil k Evertonu, Layvin Kurzawa pa bo kot posojen nogometaš igral za Fulham. Julian Draxler pa bo po novem posojen Benfici.

 

Menjava napadalcev med francoskima prvoligašema

Francoska nogometna prvoligaša Rennes in Nice sta zadnji dan prestopnega roka "zamenjala" napadalca. Rennes je iz Nice za 28 milijonov evrov pripeljal Amina Gouirija, v nasprotno smer pa je za deset milijonov evrov odšel Gaetan Laborde, je poročal Transfermarkt.

Obe ekipi bosta sicer v francoskem prvenstvu spet aktivni v nedeljo, ko bo zasedba iz Nice v 6. krogu gostila Monaco, Rennes pa bo gostoval pri Troyesu.

 

Slovenski prvoligaši

Vodilna ekipa slovenskega nogometnega državnega prvenstva Olimpija iz Ljubljane je pred koncem prestopnega roka poskrbela za nekaj kadrovskih potez. Tako je na družbenih omrežjih sporočila, da jo zapušča vezist Marin Pilj.

Po poročanju Transfermarkta pa so zeleno-beli ostali tudi brez bočnega branilca Erica Boakyeja, ki so ga posodili na Ciper Arisu iz Limassola.

Isti vir je tudi navedel, da so Domžalčani dobili novo moč v napadu, saj jim je zagrebški Dinamo do konca sezone posodil 19-letnega Bartola Barišića.

Takisto pa je Transfermarkt mladega slovenskega reprezentanta Žigo Lacija preselil v Koper. Na Primorskem bo 20-letni srednji branilec do konca sezone kot posojen nogometaš atenskega AEK krpal vrzel, nastalo po odhodu Žana Žužka v italijansko drugo ligo k Bariju.

Tudi Radomljani so v zadnjih dneh poskrbeli za nekaj kadrovskih rešitev, tako je obrambo okrepil izkušeni Uroš Korun, zvezno vrsto po poškodbi Ivana Ćalušića pa Samsondin Ouro, ki jim ga je posodila Mura.

Slovenski nogometni vratar Igor Vekić pa bo tako kot v sezoni 2021/22 tudi v 2022/23 kot posojen nogometaš ljubljanskega Brava branil za portugalski Pacos Ferreira, so sporočili iz ljubljanskega kolektiva.

Kot so pojasnili pri Bravu, sta se kluba ob podaljšanju pogodbe o posoji dogovorila tudi glede višine in pogojev odkupne klavzule, a podrobnosti niso razkrili.

Portugalski klub nove sezone ni dobro začel, saj je s štirimi porazi in razliko v zadetkih 2:10 na predzadnjem mestu elitne portugalske lige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.