Šport > Nogomet
14 ogledov

Odziv L'poola na poročilo o tragediji

steven gerrard daniel agger jose enrique EPA
Po razkritju odbora Hillsborough, da je bilo po tragediji na pokalni tekmi leta 1989 med Liverpoolom in Notthingamom ponarejenih 164 policijskih izjav, so se že odzvali iz Liverpoola. Tistega usodnega dne je življenje izgubilo 96 navijačev Redsov.

Iz angleškega Liverpoola so se odzvali na objavo 394 strani dolgega poročila, ki razkriva podrobnosti primera Hillsborough. Klub je dolga leta sodeloval z družinami nesrečnih navijačev, ki so zdaj končno oprani krivde, poročilo pa obenem razkriva, da je odgovornost za največjo nogometno tragedijo potrebno iskati drugje. ''Pogum in dostojanstvo, ki so ga prikazale družine Hillsborougha, sta nam lahko v vzor. Triindvajset let so se v imenu žrtev borile za resnico o tej grozni tragediji. Tako žrtve kot preživeli niso trpeli samo 15. aprila leta 1989, ampak vseh dvajset let, saj so postali žrtve obrekovanja tistih, ki so izrabili svoj položaj. Kot nekdo, čigar družina je bila neposredno vpletena, lahko povem, da bo bolečina ostala za vedno. Kljub temu upam, da bo poročilo vsaj nekoliko ublažilo bolečino, zdaj ko so vsi zvedeli, kaj se je zares zgodilo,'' je zapisal Steven Gerrard.

steven gerrard | Avtor: EPA EPA
V uradni izjavi premierligaškega kluba so se zahvalili premieru Davidu Cameronu, ki se je v imenu vlade opravičil vsem vpletenim. ''V zadnjih 23 letih so družine, ki so v tej grozni tragediji izgubile svoje ljubljene, pokazale izjemno dostojanstvo v njihovem neutrudnem boju za pravico. Triindvajset let so se borili za objavo dokumentov in po letih poizvedovanja, raziskovanja in preprek je Hillsborough Independent Panel objavil ugotovitve o nesreči. Liverpool pozdravlja njihovo poročilo, ki priznava, da bi se lahko katastrofi izognili. Prav tako pozdravljamo opravičilo premiera in čakamo na tožilčev pregled dokumenta. Po dolgih 23 letih so naši navijači končno oprani krivde. Danes je svet izvedel, kar smo vedno vedeli, da navijači Liverpoola niso bili samo nedolžni, ampak tudi žrtve izkrivljene resnice. Liverpool bi se rad zahvalil Hillsborough Independent Panelu za objavo obsežnega poročila, ki temelji na poglobljeni preiskavi in analizi na tisoče strani dokumentov.''

Oglasil se je tudi predsednik kluba Tom Werner. ''V svojem imenu, imenu Johna in celotnega kluba sočustvujem z vsemi, ki jih je prizadela tragedija na Hillsboroughu. Danes je svet izvedel resnico, kaj se je dogajalo na Hillsboroughu. Mi kot nogometni klub se bomo še naprej spominjali vseh, ki so izgubili življenje, in podpirali družine, ki so na ta grozni dan izgubile svoje ljubljene. Upam, da bodo današnje ugotovitve v uteho vsem preživelim. Obenem upam, da je poročilo odgovorilo na ključna vprašanja, ki so se v povezavi s tragedijo zastavljala zadnjih 23 let.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.