Šport > Nogomet
62 ogledov

Ogorčen boj: Arsenal spet pred Spursi

premier league chelsea aston villa hazard herd
1/40
EPA
Tottenham je na predzadnji tekmi ligaške sezone dosegel veliko zmago pri Stoke Cityju, s katero je na četrtem mestu za kratek čas prehitel Arsenal (2:1). Topničarji so takoj odgovorili in z zmago proti Wiganu (4:1) ponovno skočili pred Spurse. Manchester United je na zadnji domači tekmi Sira Alexa Fergusona premagal Swansea City (2:1).

Sprejemanje težkih odločitev in odpovedovanje največjim zvezdnikom je bil prepoznavni element vladavine Sira Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu, škotski trener pa je za svojo zadnjo tekmo pred domačimi navijači ostal zvest tradiciji.

Wayna Rooneyja kot eno zadnjih klofut neposlušnemu angleškemu reprezentantu sploh ni uvrstil v ekipo za slavnostni obračun s Swansea Cityjem na Old Traffordu, medtem ko je eden njegovih najljubših "sinov" Paul Scholes, ki se skupaj s svojim nogometnim očetom ob koncu sezone prav tako (še drugič) poslavlja, začel od prve minute.

Praznično vzdušje v Manchestru bi po slavnostnem prihodu Fergusona na zelenico lahko še dodatno podžgal Javier Hernández, ki pa je v enem prvih napadov stresel prečko osvajalcev letošnjega ligaškega pokala. Hernández, ob očitno neizbežnem odhodu Rooneyja prihodnost Unitedovega napada, se je svojemu šefu za zaupanje odkupil še pred polčasom, ko je v mrežo pospravil odbitek branilca Ashleyja Williamsa po podaji s strani.

Ferdinand poskrbel za lepo slovo od "Bossa"

Swansea, ki ga v naslednji sezoni po dolgih letih spet čaka velški derbi s Cardiff Cityjem, je po izvrstnem začetku nadaljevanja zasluženo izenačil s fantastičnim golom svojega najboljšega strelca Michuja, ki je ostro podajo Wayna Routhledga z zunanjim delom stopala preusmeril v mrežo.

Vragi so se še nekajkrat komaj rešili zaostanka proti navdahnjeni ekipi Michaela Laudrupa, sredi drugega polčasa pa je ob stoječih ovacijah še zadnjič zelenico Old Trafforda zapustil Scholes. Veliko slavje je na gledališču sanj v 87. minuti začel Rio Ferdinand, ki je v slogu najboljših napadalcev z volejem po podaji iz kota zabil gol za zmago.

Ferguson: "Najbolj fantastična izkušnja mojega življenja"

Ferguson je pred slavnostnim dvigom svojega zadnjega pokala v trenerski karieri v roke prijel mikrofon in nagovoril zbrane na stadionu. "Imel sem priložnost, da vodim nekaj najboljših igralcev v državi," je sredi naliva govoril Škot, ki je v letih pri Unitedu postal legenda.

"V svoji glavi nimam nikakršnega scenarija. Samo nekaj bom govoril in upam, da bom prišel do srža tega, kaj mi je ta klub pomenil. Hvala Manchester United, ne le direktorjem, zdravnikom, strokovnemu štabu, igralcem, navijačem ... Hvala vam vsem! Bili ste najbolj fantastična izkušnja mojega življenja.

Moja upokojitev ne pomeni konec mojega življenja s klubom. Zdaj bom lahko užival v gledanju tekem, ne bom več trpel. Ampak, če pomislite na gole v zadnjih minutah, povratke, celo poraze, so vsi del tega našega velikega kluba. To je bila za vse nas neverjetna izkušnja. Hvala vam za to. Vsi igralci, ki sem jih vodil danes, so klub predstavljali na pravi način. Prvenstvo so osvojili na fantastičen način. Čestitke jim.

Preden začnem bezljati, bi rad počastil tudi Paula Scholesa, ki danes odhaja v pokoj. On je neverjeten igralec, eden najboljših, kar jih bo kdajkoli imel ta klub. Paul, želim ti lep pokoj, čeprav vem, da boš kje blizu, da mi boš lahko težil! Darrenu Fletcherju pa želim hitro okrevanje. Vsem igralcem želim vse najboljše v prihodnosti. Veste, kako dobri ste, poznate dres in ljudi, ki so tukaj. Ne razočarajte samih sebe. Zdaj bom šel notri. Hvala še enkrat, od celotne družine Ferguson. Vsi so tam zgoraj, enajst vnukov. Hvala. Hvala."

Objem vsem, velik aplavz za Rooneyja

Pokal sta na zelenico Old Trafforda prinesla Steve Bruce in Bryan Robson, prva izmed mnogih Fergusonovih kapetanov v dolgih 26 letih pri Unitedu, Bruce pa tudi v vlogi trenerja Hull Cityja, ki bo z nekdanjim slovenskim kapetanom naslednjo sezono z rdečimi vragi igral med elito.

Sir Alex se je vrnil iz katakomb stadiona in med podeljevanj slavnostnih kolajn objel vsakega izmed svojih varovancev, tudi Rooneyja, ki so mu gledalci namenili gromek aplavz. Kapetana Nemanja Vidić in Patrice Evra sta na koncu predala pokal svojemu "šefu", ki ga je še zadnjič dvignil visoko v zrak.

Ferguson Evra Hernandez Ferdinand Manchester United Swansea City Premier League  | Avtor: Reuters Reuters

Newcastle na varnem, Moyes odšel zmagovito

Na drugih tekmah, ki so se začele uro pred slavnostno na Old Traffordu, se je od navijačev Evertona zmagovito poslovil tudi bodoči Unitedov trener David Moyes, ki mu je zmago na Goodison Parku z dvema goloma prinesel Kevin Mirallas (2:0). 

Moyes Everton West Ham United Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
S hat-trickom Daniela Sturridga je pri Fulhamu visoko slavil tudi Evertonov mestni rival Liverpool (3:1), medtem ko sta si Norwich City in Newcastle United z zmagama proti West Bromwich Albionu in Queens Park Rangers dokončno zagotovila obstanek. Sunderland bo moral po remiju s Southamptonom morda trpeti prav do zadnjega dne.

Spurs opravili svoj del posla, na potezi Arsenal

Zadetek Emmanuela Adebayorja v 83. minuti tekme pri Stoke Cityju je poskrbel, da se bo drama v boju za četrto mesto v Premier League in kvalifikacije za Ligo prvakov zavlekla prav do zadnjih sekund sezone. Tottenham Hotspur je z zadetkom celo sezono izgubljenega napadalca na enem najtežjih gostovanj slavil z igralcem več in na četrtem mestu prehitel Arsenal.

Adebayor, nekdanji napadalec topničarjev, je tako primoral svoje bivše delodajalce v praktično obvezno zmago nad Wiganom Athleticom v naslednjem kolu, preden se sezona z 38. kolom ob koncu naslednjega tedna tudi zares zaključi. Tottenham je začel katastrofalno in branilci Spurs so na čelu s prvim igralcem Garethom Balom zaspali ob prostem strelu Charlieja Adama, ki ga je v mrežo z glavo za svoj prvi gol v Stoke-upon-Trentu pospravil Stephen N'Zonzi.

Toda Spurs so hitro odgovorili in Clint Dempsey je po nepotrebnem izletu Stokovega vratarja Asmirja Begovića v 20. minuti zatresel prazno mrežo za 1:1. Adam je z neumnim drugim rumenim kartonom kmalu po začetku nadaljevanja soigralce pustil na cedilu, a so slednji zdržali vse do zadnjih minut, ko je po akciji, ki je dišala po prepovedanem položaju, in podaji Dempseyja zlata vreden gol z bližine zabil Adebayor.

Lampard Chelsea pripeljal na prag Lige prvakov

Uvod v tekmo v Birminghamu med Aston Villo in Chelseajem je bil razumljivo bolj previden z obeh strani, saj bi se z uspehom na tem srečanju obe moštvi močno približali svojim ciljem. Tako so v začetnih minutah tako domači kot gostje pazili na svoj gol in tipali nasprotnika.

Že prvo resnejšo priložnost so domači spremenili v zadetek. Christian Benteke si je v 14. minuti priboril žogo na sredini terena, izmenjal podajo z Ashleyem Westwoodom in v nadaljevanju akcije prišel mimo Garyja Cahilla ter žogo, ko je bil sam pred Petrom Čechom, mirno poslal v krajši kot gostujočega gola. Le nekaj trenutkov zatem je z razdalje močno sprožil Fabian Delph, okroglo usnje zletelo malce mimo desne vratnice Chelseaja.

V 23. minuti je prekrasno podajo čez domačo obrambo poslal Juan Mata, sam pred Bradom Guzanom se je znašel Demba Ba, toda domači čuvaj mreže je šel hitro iz vrat in preprečil izenačenje. Po pol ure igre je prosti strel v nevarni poziciji priigral Eden Hazard, prekinitev je izvajal Frank Lampard, močno udaril po žogi, Guzan pa je njegov nizek strelov uspel odbiti v vratnico.

V zadnjih minutah prvega polčasa so imeli pobudo Blues, toda manjkala je lucidnejša zadnja podaja. Na drugi strani pa je skoraj sam pred vratarja stekel Benteke, v zadnjem trenutku ga je s štartom za rumeni karton podrl John Terry. V 45. minuti pa se je situacija za londonsko zasedbo še poslabšala. Po nevarni igri nad Gabrielom Agbonlahorjem je drugi rumeni karton prejel Ramires in Brazilec je moral predčasno pod prho.

Neprevidnost Bentekeja izenačila moči

Londončani so v drugi polčas krenili z željo po izenačenju, posledično so na svoji polovici puščali malce več odprtega prostora. Slednje je skušal v 51. minuti izkoristiti Andreas Weimann, toda iz obetavnega položaja je zgrešil praktično celo žogo. Avstrijec je nevarno poskusil tudi dve minuti kasneje, tokrat je bil malce nenatančen.

ramires lee mason aston villa chelsea | Avtor: Reuters Reuters
V 58. minuti pa šok za domače navijače. Benteke je po nevarni igri ob Terryju namreč dobil drugi rumeni karton in je moral po poti Ramiresa - torej predčasno pod prho. Chelsea je potreboval le tri minute, da je vnovčil izključitev Belgijca. Po akciji Hazarda in Mate na desni strani je do strela z roba kazenskega prostora prišel Lampard in z levico poravnal rezultrat. To je bil že 14. gol za Lampyja v tem prvenstvu. 

V 67. minuti je po desni strani v kazenski prostor Chelseaja prodrl Eric Lichaj, močno podal v sredino, Ashley Cole pa bi z nespretnim izbijanjem skoraj dosegel avtogol. Šest minut kasneje je v gneči pred golom domačih do strela iz neposredne bližine prišel Cahill, že premagal Guzana, Westwood pa je nato, verjetno že potem, ko je bila celotna žoga čez golovo črto, izbil okroglo usnje v polje. Le minuto kasneje se je resneje poškodoval Terry, ki tako najbrž ne bo mogel igrati v finalu Evropske lige proti Benfici.

V naslednjih minutah je pobudo zopet prevzel Chelsea. Najprej je zapretil Lampard, deset minut pred koncem rednega dela pa je Mata še en prosti strel poslal malce mimo leve vratnice Guzana. Nekaj trenutkov pozneje so imeli Blues na voljo še eno prekinitev, tokrat je močno streljal David Luiz, Guzan pa je poskus odbil. V 85. minuti nastala zmeda pred golom gostov, toda Villa ni prišla do čistega strela.

Dve minuti kasneje je močno sprožil Westwood, Čech je zanesljivo odbil. V končnici je namesto Baja vstopil Fernando Torres. V 88. minuti pa odločilen trenutek srečanja. Na levi strani sta dvojno podajo izmenjala Cole in Hazard, Belgijec je nato podal kot na pladnju do Lamparda, ki mu iz bližine ni bilo težko zadeti za vodstvo. Hazard se je kakšno minuto kasneje poškodoval, nastradala je zadnja stegenska mišica in tudi on je vprašljiv za obračun z Benfico. Ker gostje niso več imeli možnosti za menjavo so morali Blues zadnje minute odigrati celo z dveterico. 

Villa je v zaključku pritisnila, enkrat je moral dobro posredovati tudi Čech. Kljub temu so fantje v modrem vzdržali in se veselili odločilnih treh točk v boju za Ligo prvakov z Arsenalom in Tottenhamom. 

Angleška liga, 37. kolo:

Aston Villa : Chelsea 1:2 (1:0)
Benteke (14); Lampard (61, 88)
RK: Benteke (58/Villa); Ramires (45/Chelsea)

Stoke City : Tottenham Hotspur 1:2 (1:1)
N'Zonzi (3); Dempsey (20), Adebayor (83)
RK: Adam (47/Stoke)

Everton : West Ham United 2:0 (1:0)
Mirallas (6, 60)

Fulham : Liverpool 1:3 (1:1)
Berbatov (33); Sturridge (36, 62, 85)

Norwich City : West Bromwich Albion 4:0 (1:0)
Snodgrass (25), Holt (62), McAuley (65/a.g.), Howson (90)

Queens Park Rangers : Newcastle United 1:2 (1:2)
Rémy (11/11-m); Ben Arfa (18/11-m), Gouffran (35)
RK: Elliot (81/United)

Sunderland : Southampton 1:1 (0:0)
Bardsley (68); Puncheon (76)

Manchester United : Swansea City 2:1 (1:0)
Hernández (39), Ferdinand (87); Michu (49)

Arsenal : Wigan Athletic 4:1 (1:1)
Podolski (11, 68), Walcott (63), Ramsey (71); Maloney (45)

Reading : Manchester City 0:2 (0:1)
Agüero (40), Džeko (88)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.