Šport > Nogomet
5290 ogledov

Noro! Kapetan za 2:1 v 92. minuti, Vidovšek v 102. minuti zaustavil 'penal'

Olimpija - Ludogorec Saša Despot
Nogometaši Olimpije so gostili bolgarski Ludogorec in ga po veliki drami izločila. S tem so si Ljubljančani zagotovili Evropo.

Olimpija je na prvi tekmi proti Ludogorcu remizirala z 1:1 in bi z morebitnim uspehom na domačih tleh še ostala v igri za nastop v skupinskem delu lige prvakov. Z napredovanjem bi si slovenski državni prvaki že zagotovili nastop v enem od evropskih tekmovanj, v najslabšem primeru bi Ljubljančani nastopili v konferenčni ligi.

V uvodnih minutah so bili aktivnejši gostje, ki pa do pravega strela na vrata Matevža Vidovška vseeno niso prišli. V 13. minuti so Bolgari dolgo kombinirali v šestnajstercu domačih, a nato je njihov strel končal v bloku. Žoga je zapustila kazenski prostor Olimpije, vendar je Augustin Doffo takoj zatem na dvajsetih metrih storil prekršek. Ob tem je Olimpija dobila že tretji rumeni karton v prve četrt ure igre.

Prosti strel je izvedel Kiril Despodov, okroglo usnje poslal preko živega zidu in premagal nemočnega Vidovška za 0:1.

A že ob 18. minitu so se zeleno-beli vrnili v igro. Dolgo podajo s prostega strela je v šestnajsterec gostov poslal Jorge Silva, kapetan Timi Max Elšnik je na drugi vratnici dobro reagiral in iz prve zatresel mrežo.

Olimpija - Ludogorec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kmalu zatem so imeli gostitelji na voljo prosti strel s podobnega položaja. Tokrat so gostje slabo reagirali in si skoraj sami zabili gol. Sledili so kar trije koti Olimpije, ki pa niso ponudili kaj več.

V 33. minuti pa se je zatresel okvir vrat gostov. Doffo je na sredini odvzel žogo, podal na desno do Mustafe Nukića, ki se ni odločil za strel, ampak je žogo odložil do Svita Sešlarja. Ta je sprožil nekoliko izven šestnajsterca, lepo nameril levi zgornji kot gola, a zadel stičišče vratnice in prečke.

Sešlar je kmalu imel še eno lepo priložnost. Po boju na desni strani Olimpijinega napada je pobegnil svojemu čuvaju in nevarno ustrelil, a je vratar Sergio Padt žogo odbil predse, kjer je zadela Ivana Posaveca, ki pa ni uspel pravočasno reagirati. 

Padt je nato še enkrat rešil svojo ekipo. Žoga je tokrat po podaji z leve strani prečkala šestnajsterec in na desetih metrih prišla do Ruija Pedra. Ta je udaril iz prve, dobro meril, a je Nizozemec v bolgarskem golu s skokom v svojo levo z veliko težavo okroglo usnje poslal v kot.

Na drugi strani je dolgo preigraval Dominic Jankov, verjetno tudi zamudil podajo do soigralcev, nato pa ustrelil mimo domačih vrat.

Že v sodnikovem dodatku prvega polčasa je Sešlar s prostega strela odlično podajal, v petercu pa je Ahmed Muhamedbegović za las zgrešil žogo, ki je nato švignila mimo vratnice.

Olimpija - Ludogorec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Olimpija je bila več pri žogi (58-42 odstotkov), sprožila je več strelov na gol tekmeca (6:3, povsem enako je bilo tudi razmerje priigranih kotov), v poizkusih, ki so šli na gol nasprotnika, pa je bilo 4:1.

Tudi začetek drugih 45 minut je pripadel domačim, ki so dobro držali žogo. Ob koncu 53. minute je Posavec močno sprožil s 25 metrov, a je žoga poletela preveč po sredini gola in Padt jo je uspel odbiti. 

V 58. minuti se je zatresla domača mreža. Jankov je prišel do strela v domačem šestnajstercu, strel, ki je šel v vratarjev bližnji kot, je Vidovšek uspel odbiti, pritekel je Despodov in zadel v polno, a je stranski sodnik upravičeno dvignil zastavico za prepovedani položaj. Njegovo odločitev je potrdil tudi VAR. Ostalo je tako pri 1.1.

V naslednjih minutah so bili podjetnejši gostje, a so si ob vsem trudu priigrali le dva kota, ki pa nista predstavljala težav za domačo obrambo. Enako je brez pravega strela minil tudi kot na drugi strani, ko je Rui Pedro na prvi vratnici prišel do predložka, a je bil njegov poizkus nenevaren.

So pa po naslednjem kotu domači zahtevali enajstmetrovko. Rezervist Pedro Lucas se je prerival z branilcem Olivierjem Verdonom in padel, a je sodniška piščalka ostala nema.

Olimpija - Ludogorec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vidovšek se je izkazal v 78. minuti, ko je zaustavil nevaren strel Jakuba Pietrowskega, odbitek pa je obramba nato uspešno blokirala.

Nato pa je veliko neumnost storil Son, ki je udaril Ruija Pedra in si prislužil rdeči karton. Olimpija je tako od 83. minute imela igralca več na zelenici.

A prvo veliko priložnost so si priigrali Orli iz Razgrada. Domači so napadli, strel Doffa je bil blokiran, Bolgari pa so krenili v protinapad. Despodov je na robu kazenskega prostora našel Spasa Deleva. Ta se je odločil za diagonalni strel in zadel vratnico.

Nato pa so prišle Olimpijine minute. Najprej je po kotu Elšnik z dobre pozicije z glavo slabo zadel žogo, a je v nadaljevanju akcije malce izven kazenskega prostora ustrelil Rui Pedro, vendar je Padt projektil odbil preko prečke. A po novem kotu je tudi odlični Nizozemec naposled klonil. Sešlar je s kota podal v šestnajsterec, kjer je očitno uigrano akcijo izjemno zaključil kapetan Elšnik. Ta je v 92. minuti tako prišel do tretjega zadetka na dveh tekmah z Ludogorcem.

Bolgari so vse stavili v napad. Globoko v sodnikovem dodatku je Vidovšek izjemno zaustavil strel Despodova, v nadaljevanju akcije pa so gostje prišli do strela z bele pike. Sodnik sprva sicer ni dosodil enajstmetrovke, vendar je po posredovanju iz sobe za VAR zaustavil igro in se po ogledu posnetka odločil za najstrožjo kazen v 101. minuti. 

Despodov in Vidovšek sta si znova stala iz oči v oči. Bolgar niti ni streljal slabo, vendar je Vidovšek s parado poskrbel za delirij v Stožicah. Takoj zatem je bila tekma končana.

Številni navijači so po zadnjem sodniškem žvižgu vdrli na zelenico in slavili z nogometaši. Olimpiji se tako obeta visoka kazen s strani Uefe, vendar se bo zaradi uvrstitve v Evropo blagajna ljubljanskega kluba tudi precej napolnila.

V tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bodo Ljubljančani pomerili z boljšim iz dvoboja med Žalgirisom in Galatasarayjem. Prva tekma v Kaunasu se je končala z 2:2, pred domačimi gledalci bo tako turški velikan velik favorit za napredovanje.
 

Liga prvakov, 2. krog kvalifikacij:

Olimpija : Ludogorec  2:1 (1:1)
Elšnik 18., 92..; Despodov 15.

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:35 01.avgust 2023.

    Sodniki tekmo upravičeno podaljšajo za 5 minut, ampak povsem neupravičeno potem ta 5 minutni podaljšek postane 10 minutni!!! Olimpija je vodstvo dosegla v 3 minuti podaljška, slavje pa je trajalo cca. 2 minuti! Takoj ko igra ponovno steče je bil ...prikaži več avt in Olimpija istočasno opravil zadnji 2 menjavi! Torej, glavni sodnik bi lahko upravičeno podaljšek podaljška raztegnil NAJVEČ NA 8 MINUT, penal za Bolgare pa je sojen v 110 minuti!? Banda, po sodnikovem se ni odigralo niti sekunde rednega podaljška!?

Sorodne novice