Šport > Nogomet
85 ogledov

Olimpija: Nacionalna TV je pristranska

Jović Trajkovski Olimpija Maribor Anže Petkovšek
Olimpija Ljubljana nam je poslala pritožbo na komentiranje Urbana Laurenčiča na večnem derbiju v Mariboru. Izjavo za javnost objavljamo v celoti. Oba letošnja obračuna večnih rivalov si je sicer ogledalo prek 20.000 gledalcev, na televiziji pa prek 200.000 ljudi, so sporočili iz Združenja 1. SNL. Prvi derbi na Stožicah je po televiziji spremljalo skoraj 100.000 gledalcev, nedeljskega v Mariboru pa nekaj čez 116.000.

Zadeva: PRITOŽBA NA KOMENTIRANJE NOGOMETNE TEKME MARIBOR : OLIMPIJA

Spoštovani,

Na vas se obračamo s pisno izjavo glede komentiranja nogometne tekme Maribor : Olimpija, ki je bila na sporedu 30. 10. 2011 na stadionu Ljudski vrt v Mariboru.

Po srečanju smo prejeli ogromno število opozoril in zgražanj naših navijačev glede nivoja komentarja reporterja g. Urbana Laurenčiča. Po ogledu posnetka srečanja smo zelo nezadovoljni tudi v klubu, saj si po našem mnenju nacionalna televizija takšne pristranskosti poročanja o nogometni tekmi med dvema slovenskima kluboma preprosto ne sme privoščiti.

Če ne bi šlo za g. Laurenčiča, bi najverjetneje zamižali na eno oko, vendar pa gre za reporterja, ki se mu to ni zgodilo prvič.

Poročal je že s prvega srečanja v tej sezoni, ko je Olimpija Maribor na stadionu Stožice 28. 8. 2011 premagala s 4:1. G. Laurenčič je skozi celotno srečanje poudarjal, da je rezultat povsem pričakovan, ker je imel Maribor le nekaj dni pred tekmo zelo zahtevno evropsko srečanje v Glasgowu, ni pa dopustil možnosti gledalcu, da se sam odloči, če je bila Olimpija tisti dan preprosto za razred boljši nasprotnik od Maribora.

Namesto da bi se prepustil komentiranju nogometnega spektakla, se je odločil iskati opravičila za igro Maribora in obrazložitve velike premoči Olimpije tistega dne.

Vajo je ponovil tudi na drugi tekmi med Mariborom in Olimpijo v tej sezoni. Srečanje se je v nedeljo, 30. 10. 2011, končalo z remijem, g. Laurenčič pa je s svojim nivojem komentarja tako užalil in razjezil naše navijače, da smo bili v teh dneh deležni večjega števila pritožb kot pa zgražanja na račun sodniških odločitev na tekmi kvalifikacij Evropske lige med Austrio in Olimpijo na Dunaju 4. 8. 2011, ko je naš klub po dveh neverjetnih sodniških napakah izpadel iz nadaljnjega tekmovanja. Naj le dodamo, da je bil sodnik tistega srečanja, Rus Aleksej Eskov, ki je neupravičeno dosodil enajstmetrovko za Avstrijce in nekaj minut kasneje šokantno izključil našega igralca Milana Anđelkovića, kasneje suspendiran s strani Evropske nogometne zveze (Uefa).

G. Laurenčič si je tako v nedeljo privoščil celo vrsto neokusnih opazk. Najprej je trdil, da je bil igralec Maribora Dejan Mezga, ki je zaradi namernega udarjanja z glavo našega nogometaša Matica Finka izključen, zagotovo žrtev provokacij, po srečanju pa sta tako športni direktor Maribora Zlatko Zahovič kot trener Darko Milanič potezo Mezge označila za "neumno" in napovedala kazen za svojega nogometaša. G. Laurenčič si je kasneje dovolil tudi pripomniti, da ima občutek, da bo padel še en rdeči karton, recimo na strani Olimpije zato, da bo tekma bolj poštena. Kot kaže, smo zmotno menili, da je njegovo delo komentiranje tekme in ne vsiljevanje svojega mnenja gledalcu.

Prav tako ni izpuščal priložnosti, da je blatil navijače NK Olimpija Ljubljana. Kot klub, ki veliko da na sodelovanje z lokalno skupnostjo in našimi navijači, ne bomo dopustili, da je Olimpija na slovenskem nogometnem derbiju deležna tako podcenjevalnega odnosa v primerjavi z drugim slovenskim klubom.

Ker gre za ponavljajoč dogodek in z ničemer prej primerljivo številčnost zgražanja nad komentiranjem g. Laurenčiča, bi radi v NK Olimpija Ljubljana opozorili na spornost tovrstnega poročanja. V uredniško politiko medijev se ne spuščamo, se nikdar nismo spuščali in se nikoli ne bomo. Glede na to, da gre za nacionalno televizijo, ki živi od prispevkov vseh državljanov, pa je po našem mnenju tak nivo komentiranja žaljiv, sramoten in pod vsakim sprejemljivim standardom.

Lepo vas pozdravljamo,

NK Olimpija Ljubljana

Komentarjev 8
  • đoni7 19:50 02.november 2011.

    Urban KRETENČIĆ, res je dober za komentiranje na mariborski TV, ne pa na nacionalki. Žal moram biti žaljiv, ker tudi on ne spoštuje svojega dela oz. novinarske nepristranskosti, ki na nacionalki pa tudi sicer ni samo zaželjena,ampak je OBVEZNA! Ali ...prikaži več nekomu leze v rit (beri: Zaho, ki je mimogrede, zame najboljši igralec Slovenije vseh časov) ali pa, karje manj problematično navija za NK Maribor. To je njegova pravica, dolžnost urednika na nacionalki pa je da podobno zahtevne in občutljive projekte komentira nekdo drug!!! O strokovnosti omenjenega gospoda pa lahko rečem samo, da je boljši od obeh junakov iz serije "A JE TO" skupaj!!!

  • stana 18:43 02.november 2011.

    Olimpija je ćist ista kot barcelona, če jim sodniki ne nasedejo na njihovo valjenje po tleh so zato krivi komentatorji. Laurenčič je zamene zakon proti miluvanuviču.

  • albert 18:31 02.november 2011.

    @ roksaRaje si poglej svojega Zahića kaj počne potem komentiraj. Tega Laurenćića težko poslušam tudi, ko komentira smučanje!