Šport > Nogomet
10 ogledov

Maribor dvakrat ujel Olimpijo in točko

Fink Maribor Olimpija
1/29
Anže Petkovšek
Drugi večni derbi v letošnji sezoni med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu se je končal z neodločenim izidom 2:2. Zmaji so dvakrat vodili, a so jih vijoličasti, ki so že od 21. minute igrali brez izključenega Dejana Mezge, obakrat ujeli.

Težko pričakovani večni derbi med Mariborom in Olimpijo, ki je znova ponudil veliko (od zadetkov, priložnosti do iskric med igralci, številnih navijačev ...), se je končal z delitvijo točk. Čeprav se ta izid zdi najbolj "pravičen", pa z njim gotovo niso zadovoljni Ljubljančani, ki so dvakrat vodili in imeli za nameček še večino tekme igralca več na igrišču. Toda te prednosti niso znali unovčiti, tako da ostajajo na tretjem mestu na lestvici, medtem ko Mariborčani še naprej kraljujejo na vrhu.

Mariborčani so tekmo bolje začeli in prek Agima Ibraimija v drugi in četrti minuti sprožili prva strela. V uvodnih 20 minutah so oni skrbeli za ritem igre, v 22. minuti pa ostali na igrišču le z deseterico. Živčni Dejan Mezga je namreč z glavo namerno udaril Matica Finka in dobil rdeč karton. Že šest minut pozneje so Ljubljančani unovčili številčno prednost. Martin Milec je namreč slabo odbil žogo v svojem kazenskem prostoru, jo praktično nastavil Davorju Škerjancu, ki je s strelom iz prve s 15 metrov matiral nemočnega Jasmina Handanovića.

V 32. minuti so imeli tudi gostitelji priložnost za zadetek, ko je po podaji Marcosa Tavaresa Dalibor Volaš stekel sam proti Elvisu Džafiću, a je bil slednji uspešnejši. Toda v sodniškem podaljšku prvega polčasa so domačini izid le poravnali. Po podaji z desne strani je Džafić žogo slabo odbil le do Ibraimija, ki jo je poslal v mrežo. Toda razburjenja v prvem delu še ni bilo konec. V tretji minuti dodatka - bilo je kar nekaj prekinitev - se je za strel od daleč odločil Dare Vršič, Handanović je žogo s težavo odbil, žoga pa je končala pri Filipu Valenčiču, ki je pozorno spremljal akcijo in iz bližine Olimpiji priigral novo vodstvo.

Drugi polčas so odločneje začeli gostitelji, ki so kljub igralcu manj iskali izenačenje, vendar jim Ljubljančani niso dopustili resneje ogroziti svojih vrat. Toda v 68. minuti so domači navijači le slavili nov zadetek. Po protinapadu Aleksandra Rajčevića je do žoge na levi strani kazenskega prostora Olimpije prišel Goran Cvijanović in z lepim strelom v nasprotni zgodnji kot izid znova izenačil. Tudi v končnici tekme so bili Mariborčani tisti, ki so večinoma kazali več želje po novem zadetku, toda mreži se nista več zatresli.

Izjavi trenerjev po večnem derbiju:

Darko Milanič, trener Maribora:
"Za nami je definitivno dobra tekma z veliko tempa. Do 23. minute, ko je Dejan Mezga napravil veliko neumnost, saj je bilo to tisto, kar je obrnilo tekmo v drugo smer. Do takrat smo imeli vse niti v svojih rokah, bili boljši, že od samega začetka, ko smo tudi prvi zapretili. Potem smo se zmedli, nasprotnik je prevzel pobudo in to je bilo zadnje, kar bi si želeli. Nismo hoteli, da imajo posest, potem smo bili preveč pasivni in prejeli smo dva zadetka. V drugem polčasu je sledila bistveno drugačna slika, imeli smo veliko več poguma, odigrali dobro tekmo in osvojili zasluženo točko. Z njo ne moremo biti zadovoljni, ker smo si želeli vse. Z istim številom igralcev na igrišču smo dominirali, potem ko smo ostali le z desetimi, pa so nas kaznovali, čim smo bili malo preveč pasivni."

Dušan Kosič, trener Olimpije:
"Najprej moram reči, da so Štajerci pripravili odlično vzdušje, po moji oceni je bila to zanimiva tekma. O svoji ekipi lahko rečem, da sem zadovoljen s pristopom, da se je napadalcem odprlo, predvsem z Valenčičom in Škerjancem, ki sta dosegla gola. A vendar ostaja grenak priokus, saj z igralcem več pri 2:1 nismo izkoristili terenske premoči. Maribor je bil agresiven in nas zasluženo kaznoval z izenačenjem. To je bil pravi derbi, pravo vzdušje, končen rezultat pa je realen. Pri 2:1 nismo imeli kakovostne posesti žoge, tekma se je lomila, če bi bolje odigrali, bili bolj pogumni, bi bilo idealno, a to se ni zgodilo, naredili smo napako na sredini igrišča, Maribor pa je to izkoristil. V drugem polčasu smo šli iz napada v napad, tekma se je na našo žalost zlomila, namesto da bi dali gol, smo ga dobili. To je bila nepotrebna brezglava igra in na koncu smo zato celo trepetali za točko. Bilo je dosti dobrih stvari, a veliko takih, kjer nismo bili umirjeni in smo dovolili Mariboru, da izenači."

Slovenska liga, 16. kolo:

Domžale : Mura 05 2:1 (2:0)
Pekič (39, 42); Lotrič (47)

Rudar Velenje : Luka Koper 0:1 (0:0)
Brečević (81)             

Nafta Lendava : HiT Gorica 2:3 (0:1)
Zelko (83), Zelko (90); Vicente (9), Plut (58), Galešić (82)     

Triglav Kranj : CM Celje 0:1 (0:1)
Bezjak (16)

Maribor : Olimpija Ljubljana 2:2 (1:2)
Ibraimi (45), Cvijanović (69); Škerjanec (28), Valenčič (45+4)
RK: Mezga (21/Maribor)

Komentarjev 9
  • Zlatko Nemec 21:27 31.oktober 2011.

    zakaj pa vaš vratar ni dobil rdeči karton, aja zato, ker je ljubljana čeferinu dala več eurov, ker maribor nima denarja, ker ves proračun gre v močvirno ljubljano, ko pa se kaj financira, se v mariboru vse že 20 let ...prikaži več zavrne....daj kojak, preberi misel o fotru, ki ima 2 sina,...komentar gori

  • Zlatko Nemec 21:25 31.oktober 2011.

    čeferin je bil vaš 12. igralec, igral pa je za 6 igralcev, ljubljanskih namreč, daj kojak zaveži in ključavnico gor

  • KOJAK 21:21 30.oktober 2011.

    Ja ja to bo spet sodnik.... jokice, sam to znate skupaj z Zahotom jokat in zlivat gnojnico na druge. Za nesupeh vedno išči vzroke prvo pri sebi potem pri ostalih in tega VI NE ZNATE...