Šport > Nogomet
18 ogledov

Olimpija s slepimi naboji

olimpija tromso tromsoe
1/14
Anže Petkovšek
Olimpija se je na Stožicah pomerila z norveškim podprvakom Tromsøjem. Gostujoči nogometaši so bili pred obračunom 2. predkola Evropske lige zelo optimistični, bili so prepričani v zmago, a je Olimpija prevladovala, toda tega ni znala unovčiti.

"To je bila težka tekma proti neugodnemu nasprotniku, ki goji slog igre, ki nam ne ustreza. Bili so disciplinirani in čvrsti v dvobojih, s svojo agresivno igro so nas nekajkrat prisilili, da smo igrali dolge žoge. Z rezultatom sem zadovoljen, na Norveško gremo brez prejetega zadetka in to nam lahko še veliko prinese," je po tekmi povedal trener Olimpije Ermin Šiljak. Zmaji so zaigrali brez poškodovanega Đorđeja Ivelje, ki je bil v zadnjih nekaj tekmah motor ekipe. Se je to poznalo v igri? "Seveda smo pogrešali Iveljo. Poškodoval se je ravno, ko smo začeli prvenstvo, med pripravami pa smo se uigravali z njim v eni glavnih vlog," je izostanek Srba izpostavil strateg zmajev.

Olimpija Tromsø Vicente | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
In kaj Olimpija pričakuje na Norveškem? "Tromsø bo doma gotovo igral drugače, pred domačo publiko bo moral storiti več v napadu in to bomo skušali izkoristiti s kakšnim dobrim kombiniranjem in hitrim prehodom v napad."

Norveški trener Per Mathias Høgmo je pred tekmo dejal, da bo zelo presenečen, če njegovo moštvo ne bo zatreslo mreže Olimpije, a se to ni zgodilo. "Že pred tekmo smo vedeli, da Olimpija dobro zadržuje žogo. Dobro smo se branili, v protinapadih pa nismo bili tako agresivni kot sem želel in zato si tudi nismo ustvarili dovolj priložnosti. A vseeno smo bili na začetku tekme sami pred vratarjem in to bi morali izkoristiti. Doma pričakujem še eno težko tekmo, toda na domačem stadionu smo močnejši in zato pričakujem našo boljšo igro," je povedal profesor filozofije na univerzi v Tromsøju.

Olimpija boljša in konkretnejša

Prvih nekaj minut je minilo v znamenju previdne igre z obeh strani. V peti minuti je Olimpija že prvič resno zapretila. Po predložku Nika Omladiča iz kota je po dobri obrambi gostujočega vratarja Marcusa Sahlmana, ki je bil kos poizkusu Damijana Trifkovića, do strela neoviran prišel Dalibor Radujko, ki pa je žogo poslal preko gola. Norvežani so odgovorili že štiri minute kasneje, ko je sam pred Elvisa Džafića prišel Magnus Andersen, a se je mladi ljubljanski vratar izkazal in strel z nogo obranil.

V prvih petnajstih minutah so Ljubljančani zagospodarili na igrišču, imeli žogo več v svoji posesti, veliko je po desni strani poizkušal Nik Omladič. V 21. minuti je prvič na tekmi svoje mojstrstvo pokazal mladi Andraž Šporar, ki je s samostojnim prodorom opozoril nase, strel pa so mu še pravočasno blokirali gostujoči branilci.

Ob koncu 37. minute se je za strel iz velike oddaljenosti odločil aktivni Omladić, udarec je končal dober meter od desne vratnice Sahlmana. Tri minute kasneje sta na desni dobro kombinirala Anej Lovrečič in Franklin Vicente, slednji je dobro podal pred gol, kjer je bil Šporar malce prepozen. Na drugi strani je minuto kasneje s strelom z okrog dvajsetih metrov poizkušal Thomas Kind Bendiksen, Džafić je žogo zanesljivo ulovil. v 43. minuti pa je pred vrata Tromsøja lepo podal Boban Jović, z glavo je poizkusil Vicente, a meril preko gola. Prvi polčas se je tako končal brez zadetkov.

Drugi polčas brez tveganja

Olimpija Tromsø Jović | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V drugi polčas sta oba trenerja krenila z istimi igralci kot v prvem polčasu. Tromsø je vztrajal pri osnovni postavitvi 4-4-2, Olimpija pa pri 4-3-2-1.

Tudi v drugem delu so prvi zapretili zmaji, ko je Vicente v 53. minuti dobro meril z več kot dvajsetih metrov, Sahlman pa je žogo odbil.

Zmaji so prevladovali tudi v prvih petnajstih minutah nadaljevanja, še vedno so več imeli žogo v svoji posesti, Norvežani pa so prežali na hitre prehode v napad. Olimpija je po daljšem obdobju igre med obema kazenskima prostoroma spet poizkusila s strelom v 64. minuti, a Šporar z glavo ni dobro zadel žoge. Tromsø je zapretil le nekaj sekund kasneje, ko je bil po strelu z roba kazenskega prostora na mestu Džafić.

Zmaji so vse bolj stiskali obroč okrog gola Norvežanov, v 70. minuti je bilo vroče pred vrati gostov, a zmaji niso prišli do čistega strela. V 76. minuti je po podaji Iniga Sarasole iz kota z glavo streljal Radujko, toda žoge ni mogel dobro usmeriti proti vratom gostov.

Takoj po vstopu v igro je Nikola Nikezić lepo zavrnil žogo na rob šestnajstmetrskega prostora, Radujko pa je udaril čez gol. V 86. minuti se je Trifković spet odločil za udarec z razdalje, Sahlman je žogo malce nezanesljivo odbil. Ruben Jenssen je dobro streljal v 89. minuti, Džafić pa je z lepo parado odpravil nevarnost. V zadnjih minutah so gostje pokazali nekaj več napadalnih ambicij, a rezultat se do konca ni spremenil.

Najprej Velenje, nato šele Tromsø

Nogometaši Olimpije z rezultatom niso bili nezadovoljni, še vedno je namreč vse odprto glede napredovanja v naslednji predkrog. "Mislim, da ni razlogov za pretirano nezadovoljstvo. V defenzivi smo izpolnili vse naloge, ki nam jih je naložil trener, ustvarili pa smo si tudi nekaj priložnosti, a žal nismo zadeli. Zdaj je treba najprej zmagati v Velenju, to bi nam pomenilo veliko tudi za zagon pred povratnim dvobojem na Norveškem," je po tekmi povedal osrednji branilec Ljubljančanov Aris Zarifović.

Tudi Anej Lovrečič je ponovil njegovo razmišljanje, da je treba biti skoncentriran na vsako tekmo posebej. "Rezultat je odprt, toda v gosteh smo sposobni zabiti gol. So pa Norvežani zelo disciplinirani in tekalno zelo sposobni, pa tudi močni v duelih. V našem prvenstvu se pusti premalo moške igre in to nam na evropskih tekmah povzroča težave. A najprej je treba v Velenje, kamor odhajamo po zmago, saj moramo popraviti vtis, ki smo ga pustili proti Domžalam," razmišlja primorski vezist.

Kako pa so gostje videli Olimpijo? "Težka tekma. Olimpija je dobra tehnična ekipa, a mislim, da smo jim dobro parirali. Smo pa doma boljši in to bomo morali izkoristiti. Sta pa oba centralna branilca zelo močna in visoka in z njima se je bilo zelo težko boriti za žogo," pa je obračun na kratko opisal napadalec gostov Zdenek Ondrašek.

Kvalifikacije za Evropsko ligo, 2. predkolo:

Olimpija : Tromsø 0:0 (0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.