Šport > Nogomet
12 ogledov

Olimpija začela s porazom, Maribor že beži

filipović jović superpokal olimpija maribor Anže Petkovšek
V soboto se je s tekmo med Gorico in Mariborom začelo 22. nogometno prvenstvo v samostojni Sloveniji. Maribor je slavil z 1:3. Vsaj na papirju glavni konkurenti vijoličastih, nogometaši Olimpije, so začeli z domačim porazom proti Domžalam. Celje ugnalo Triglav, Mura 05 in Rudar sta se razšla brez zmagovalca, potem ko so Velenjčani izenačili v 88. minuti.

Po uspešnem začetku evropske sezone je Olimpijo čakal še prvenec na domači sceni. Njihov tekmec so bili sosedje iz Domžal, ki so na koncu tudi odnesli poln plen s Stožic po zadetku junaka tekme Aleksandra Saše Živčeca tik pred koncem dvoboja.

Prvi je nasprotnega vratarja ogrel Nik Omladič, ki je v drugi minuti sprožil prvi strel, Aris Zarifović pa je v četrti minuti zgrešil žogo, ko je bil nekaj metrov pred vrati Domžal. Domžalčani so dobro ustavljali napade domačih, nato pa povedli. V 21. minuti je po prekršku Daliborja Radujka na robu kazenskega prostora prosti strel izvedel Živec, žoga je oplazila živi zid domačih in presenetila vratarja Elvisa Džafića. Gostje so bili znova nevarni v 28. minuti, ko je bil začetnik akcije prav strelec gola, a se je nato namesto podaje Goranu Vuku odločil za strel, vendar zgrešil vrata. Nato je spet zapretila Olimpija, Omladič je v 30. minuti najprej slabo streljal, nato pa štiri minute pozneje dobro podal v kazenski prostor. Tam je bil na pravem mestu junak evropskih tekem z Luksemburžani Brazilec Franklin Vicente ter z glavo poskrbel za izenačenje. Ob koncu polčasa je Liridion Osmanaj nevarno streljal po podaji Živčeca, a je bil tokrat vratar zeleno-belih zbran in žogo odbil.

Nadaljevanje je prineslo bolj ležerno igro, domači so imeli nekaj terenske premoči, vendar brez prave akcije, ki bi bila nevarna za gol Domžal. Tudi Domžalčani so bili nenevarni, Živec je enkrat streljal precej mimo gola, drugič pa je bil v prepovedanem položaju. Anej Lovrečič je v 65. minuti meril čez gol domžalskega vratarja Vidmarja, ki pa se je moral potruditi deset minut pozneje, ko je dobro posredoval ob poskusu Radujka iz bližine. Sledila pa je lepa domžalska priložnost, ko je Živec v 78. minuti že premagal Džafića - ta se je pred tem zapletel z Vukom in obležal na tleh -, žogi pa je pot v prazno mrežo na golovi črti preprečil Sretenović. A Domžalčani so premoč v tem delu tekme tudi kronali z zadetkom; v 89. minuti so namreč dosegli vodilni in tudi zmagoviti gol. Živec je bil na pravem mestu ob pravem trenutku in natančno podajo spremenil v gol za končnih 2:1.

Maribor v dobri formi pred Željezničarjem

Mariborčani so na uvodni tekmi nove sezone rutinirano premagali mlade Goričane. Najboljši posameznik dvoboja je bil z dvema doseženima zadetkoma Dejan Mezga. V prvem polčasu smo spremljali enakovredno igro, v kateri so bili oboji nevarni, malce bolj konkretni pa so vendarle bili Mariborčani, ki so povedli v 23. minuti, ko je iz prostega strela z roba kazenskega prostora zadel hrvaški vezist Dejan Mezga. Goričani se niso predali in imeli čez dobrih deset minut krasno priložnost za izenačenje, ko je Jasmin Handanović pred svojimi vrati zrušil Dina Martinovića in sodnik Dejan Balažič je upravičeno dosodil enajstmetrovko. Streljal je Vito Plut, ki pa mu je mariborski vratar udarec obranil in tako je do polčasa ostalo pri minimalnem vodstvu vijoličastih.

Drugi del so bolje odprli gostje in svojo premoč kronali v 54. minuti, ko je še drugič zadel Mezga. Vijolice niso popuščale in tako so po smoli domačih, v 65. minuti je svojega vratarja nesrečno ugnal Amedej Vetrih, povedli že z 0:3. Tekma se je zdela odločena, a domači so znižali že minuto kasneje, ko je gol zabil rezervist Dejan Žigon. Gorica se je do konca dvoboja trudila, da bi se še bolj približala, a so Mariborčani rutinirano obdržali prednost do konca tekme in se tako veselili svoje prve zmage v novem prvenstvu.

Rudar v zadnjih minutah vzel točko v Fazaneriji

Po odličnih evropskih nastopih so muraši pred začetkom tekme poželi zaslužen aplavz domačih navijačev. A tekma proti vselej trdim "knapom" je bila nova zgodba ob začetku domače sezone. V prvem delu so imeli pobudo domači, ki so igrali brez kaznovanega kapetana Fabijana Cipota. Pri Muri so bili najbolj aktivni Mate Eterović, Dragan Jelić in Nusmir Fajić, a v zaključku akcij niso bili dovolj zbrani. V nadaljevanju so po dobri uri igre prvo nevarno akcijo uprizorili gostje, po močnem strelu Denisa Klinarja z dobrih 20 metrov je žoga zletela mimo desne vratnice. V 61. minuti pa so domači navijači lahko slavili: odlični Jelič je poslal v ogenj Nina Kouterja, ki je osmešil velenjsko obrambo, njegovo povratno žogo pa je Eterovič z osmih metrov preusmeril v mrežo. Gostje so po prejetem zadetku prevzeli pobudo, a so bili za razliko od hitrih murašev veliko manj nevarni v končnicah akcij. Po nepazljivosti domače obrambe pa so Velenjčani v 88. minuti vendarle prišli do izenačenja. Elvis Bratanovič je lepo podal Mateju Podlogarju, na katerega so domači pozabili, ta pa je brez težav premagal vratarja Filipa Drakovića. Leon Sreš bi v zadnjih trenutkih lahko domačim zagotovil zmago, vendar je zapravil lepo priložnost, ko je z le nekaj metrov poslal žogo prek vrat.

Bezjak pokopal Triglav

Celjani so po neuspešni evropski zgodbi domače prvenstvo začeli z zmago proti Triglavu, ki je po odopvedi Doba obdržal prvoligaški status. Srečanje je odločil Roman Bezjak. Celjani so prevladovali že v prvem polčasu, a niso uspeli žoge spraviti za hrbet gostujočega vratarja Žana Pelka. V tretji minuti drugega polčasa pa so domači le povedli. Po podaji Sebastjana Gobca z leve strani je bil na pravem mestu Bezjak in zabil za 1:0. Bezjak bi do konca še lahko povečal prednost, medtem ko varovanci gostujočega stratega Siniše Brkića niso imeli pravih priložnosti in zmaga je ostala v Celju.

Prvaliga, 1. kolo:

Gorica : Maribor  1:3 (0:1)
Žigon (66); Mezga (23, 54), Vetrih (65/ag)

Mura 05 : Rudar Velenje 1:1 (0:0)
Eterović (61); Podlogar (88)

Olimpija Ljubljana : Domžale 1:2 (1:1)
Vicente (35); Živec (20, 89)

Celje : Triglav 1:0 (0:0)
Bezjak (48)

Sreda, 1. avgust,
ob 18.00:
Aluminij – Luka Koper

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.