Šport > Nogomet
16 ogledov

Olimpija še četrtič zapored, Maribor ne popušča

olimpija gol veselje Saša Despot
V Prvi ligi je bilo v sredo na sporedu 11. kolo. Olimpija in Maribor sta nadaljevala vsak svojo zmagovito serijo, večna rivala sta zdaj na prvih dveh mestih lestvice. Aluminij in Mura sta slavila pred domačimi navijači, Celje že drugič zapored brez zadetkov. Kar pet rdečih kartonov.

Državni prvaki se tudi z Obale vračajo s polnim izkupičkom. Večino dela na poti k deveti zmagi v prvenstvu, s katero so se še utrdili na vrhu prvenstvene lestvice, so Štajerci opravili v prvem polčasu, ko so zabili vse tri gole. Koprčani na drugi strani so vpisali tretji poraz in ostajajo na tretjem mestu.

evropska liga maribor panathinaikos mertelj berić ibraimi milec rajčević | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Uvodne minute tekme so minile v "primerjanju" moči in do prvega zadetka na tekmi večjih priložnosti gledalci niso videli. Nata pa sta v 19. minuti po protinapadu Marcos Tavares in Agim Ibraimi izpeljala lepo akcijo, ki jo je učinkovito zaključil Goran Cvijanović. V 27. minuti je danes zelo razpoloženi Tavares uspešno preigral domačo obrambo, vendar je njegov strel iz bližine z odlično obrambo zaustavil Ermin Hasić.

Sledile so minute, ko so nekaj več poskušali tudi domači. V 37. minuti je po globinski podaji Dragan Čadikovski pobegnil Jovanu Vidoviću in s strelom po tleh premagal Jasmina Handanovića. Kljub izenačenju pa gosti niso popuščali. V 41. minuti so tako v enem od številnih polprotinapadov spet povedli. Aleš Mejač je hitro prodrl po desni strani proti koprskim vratom in s strelom v bližnji kot premagal Hasića. Gosti so minuto pred koncem prvega polčasa šli v nov protinapad, ko je Aleš Mertelj lepo zaposlil Tavaresa, slednji pa je iz neposredne bližine žogo le še potisnil v koprsko mrežo.

Mlada koprska vrsta, v kateri je igralo veliko nogometašev, mlajših od 20 let, se kljub prepričljivemu vodstvu favoriziranih gostov ni predala. Že v 46. minuti je Milan Bubalo pritekel pred Handanovića, a je bil slednji v tem dvoboju uspešnejši. Varovanci trenerja Darka Milaniča so nato resno zagrozili v 60. minuti. Aleš Mejač je s pravo "bombo" z več kot 20 metrov zatresel vratnico domačega gola.

Da bo nadaljevanje srečanja še bolj zanimivo, so domači poskrbeli v 68. minuti, ko je hitri Bubalo podal v kazenski prostor, kjer je Urban Žibert spretno streljal in tudi zadel gostujočo mrežo. Dve minuti pozneje je imel Tavares kar dve veliki priložnosti za četrti zadetek, vendar je ostal Hasić nepremagan. Prav v zaključnih trenutkih tekme pa bi domači lahko izenačili. Rezervist Ivan Brečević je v 90. minuti po strelu s 25 metrov zadel prečko mariborskega gola. Tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom pa se je, potem ko je bil v dokaj ugodnem položaju, z nespretnim strelom osmešil Čadikovski.

Olimpija še četrtič

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 11. krogu Prve lige premagali velenjski Rudar z 2:1. Ljubljančani pod vodstvom Andreja Razdrha še naprej nizajo zmage. Današnji uspeh proti Velenjčanom je bil že četrti zapored v prvenstvu, (vmes so slavili tudi v Pokalu Hervis) s čimer so se zeleno-beli vsaj začasno prebili na drugo mesto prvenstvene lestvice. Na drugi strani je Rudar s šestim porazom v sezoni šele na devetem mestu.

Olimpija Koper Nikola Nikezić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čeprav je bila Olimpija v uvodu boljši tekmec, priložnosti v prvih 20 minutah ni bilo. Ko je Rudar začel vzpostavljati ravnotežje na igrišču, pa so zeleno-beli povedli. Senad Jahić je v 24. minuti v kazenskem prostoru storil prekršek nad Bobanom Jovićem, Nikola Nikezić pa je uspešno izvedel strel z bele točke za vodstvo z 1:0.

Po golu se je igra malce razživela in v 32. minuti je Rudar izenačil. Uroš Rošer je s 35 metrov s prostega strela podal v kazenski prostor, žogo je eden izmed njegovih soigralcev zgrešil, kar pa je zmedlo Elvisa Džafića, tako da je končala v mreži. Takoj zatem je imel na drugi strani Nikezić priložnost za novo vodstvo Olimpije, vendar je Matjaž Rozman njegov nizek strel ukrotil. Brez moči pa je bil slednji v 42. minuti, ko je Nik Omladič izvrstno izvedel prosti strel z 20 metrov, ko je žogo poslal mimo živega zidu v mrežo za 2:1.

V uvodu drugega polčasa sta ekipi sicer kazali živahno predstavo, v kateri pa so manjkali zaključni streli. Prvega nevarnejšega v tem delu igre je v 62. minuti sprožil Jaka Bizjak, ki je z razdalje le za malce zgrešil cilj. V 66. minuti je na drugi strani nekaj dela Rozmanu naložil Omladič, a je ostalo pri 2:1. Tudi nadaljevanje je minilo v odprti predstavi, v kateri pa je bilo pravih priložnosti le za vzorec.

Nogometaši ene in druge ekipe so nekajkrat prišli do zaključnih strelov, ki pa so bili po večini nenatančni. Tik pred koncem tekme je moral predčasno z igrišča Matic Fink, ki je dobil drugi rumen karton, a ker je bilo to praktično zadnje dejanje na tekmi, Velenjčani niso mogli unovčiti številčne premoči.

Mura 05 Arsenal Kijev navijači navijač | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Mura za mir v hiši

Poraz v Velenju je muraše znova prikoval na dno prvenstvene lestvice, povrh pa so nemiri zajeli tudi slačilnico. Toda danes so Sobočani vpisali tretjo zmago v sezoni (in tretjo v zadnjih štirih krogih), s katero so se spet rešili zadnjega mesta. Na drugi strani je Gorica vpisala četrti poraz v zadnjih petih tekmah in je sedma ter ima le še točko prednosti pred Muro.

V dokaj klavrnem vzdušju, že dolgo namreč Fazanerija ni bila tako prazna, so domači pričeli napadalno. V 13. minuti je Leon Horvat izvedel prosti strel z leve strani z več kot 20 metrov, vratar gostov Vasja Simčič pa je s težavo izbil žogo v kot. Po kotu so gosti prvega strelca Mure Nusmirja Fajića povlekli in zrušili v kazenskem prostoru, toda sodniška piščalka se ni oglasila.

V 22. minuti pa se je Fazanerija razveselila vodilnega zadetka. Mate Eterovič je podal z desne strani, Fajić pa je z glavo poslal žogo v desni kot vrat vratarja Simčiča. Pet minut pozneje je silovito sprožil Horvat, Simčič je žogo odbil v kot, v naslednjem napadu pa je Fajić za las zgrešil cilj. Na drugi strani je Uroš Celcer osem minut pred koncem prvega polčasa nevarno streljal proti domačim vratom, a je žoga končala v naročju zanesljivega in dobro postavljenega Filipa Drakovića. V 43. minuti je Mura zapravila izjemno priložnost za povišanje vodstva, potem ko je po podaji Damjana Boharja Eterovič povsem neoviran z glavo zgrešil cilj in žogo poslal pol metra čez gol.

Nadaljevanje je prineslo prvo razburjenje v 47. minuti. Kris Jogan si je po prekršku nad Erikom Janžo prislužil drugi rumeni karton in izključitev, tako da so Novogoričani na igrišču ostali z igralcem manj. Tudi ob novem razmerju moči so gosti izenačili ob neodločni obrambi domačih, ko je z 18 metrov zadel Welle Ndiaye. Veselje gostov pa je bilo kratkotrajno, že čez dve minuti so si črno-beli priigrali novo prednost. Po kotu z desne strani je najvišje skočil Denis Kramar in z glavo žogo poslal v mrežo. Gosti so žogo sicer izbili še preden se je dotaknila mreže, a je po posredovanju linijskega sodnika glavni delivec pravice Boris Tošeski priznal zadetek. Zaradi nešportnega vedenja je zatem moral predčasno pod prho Alen Jogan.

Oslabljeni Goričani so si nato priigrali kar dve zreli priložnosti (63. in 72. minuta), obakrat pa je bil pred vrati domačih Dejan Žigon. V prvem primeru mu je veselje preprečil Draković, v drugi akciji pa je Žigon za las zgrešil cilj. Domači so potrdili zmago deset minut pred koncem. Fajić je prodrl po levi strani, njegov predložek v sredino pa je spretni Dragan Jelić s petih metrov preusmeril v mrežo.

Triglav - Wolfsburg | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Aluminij potrdil točko iz Kopra

Nogometaši Aluminija so z zmago proti krajnskemu Triglavu potrdili osvojeno točko iz Kopra. To je bila že peta zmaga Aluminija, s katero so se utrdili v sredini prvenstvene lestvice. Kranjčani so na drugi strani doživeli že sedmi poraz in zasedajo zadnje mesto.

V prvem polčasu je bilo videti bolj malo pravega nogometa oziroma zaključnih strelov proti vratom. Prvi je poizkusil pri domačih mladi Žiga Vraničar, ki pa je slabo zaključil. Tudi v 32. minuti mu sreča ni bila naklonjena, saj je Žan Pelko strel brez težav obranil.

Vse, kar se je pomembnega zgodilo, je bilo v zadnjih petih minutah prvega polčasa. V 40. minuti je nekdanji igralec Aluminija Petar Stojnić dobro streljal z roba kazenskega prostora, Tomaž Murko je bil nemočen, žogo pa je zaustavila prečka. Dve minuti pozneje je lepo priložnost zamudil Jurica Jeleč. Od njega je bil hitrejši kranjski vratar.

Uvodne minute drugega polčasa so bile srečne za domače. Vraničar je v 48. minuti lepo spustil žogo Marku Drevenšku, ki je naredil dva koraka in močno udaril po žogi, slednja pa je končala v gostujoči mreži. Pet minut pozneje je z glavo streljal Edvin Zolić, vendar v roke domačemu vratarju. Gostje so bili vedno bolj nevarni.

V 58. minuti so po prekršku Almirja Sulejmanoviča nad Klemnom Šturmom protestirali in zahtevali najstrožjo kazen, ki pa je niso dočakali. Kranjčani so imeli še nekaj strelov, ki pa niso našli poti v mrežo domačega vratarja. Pri domačih je dvakrat poizkušal Mitja Rešek, in sicer v 76. in 79. minuti, vendar brez uspeha.

Zadnje štiri minute regularnega dela in štiri minute sodniškega dodatka so domači igrali z igralcem manj, saj je po drugem rumenem kartonu pod prho moral Semir Spahić.

Celjani še drugič brez golov

Na celjskem stadionu Petrol sta se pomerili ekipi iz zgornje polovice lestvice, po povsem enakovredni predstavi pa se je njun dvoboj končal brez zadetkov, tako da ostajata na četrtem oziroma petem mestu. Celjani so 0:0 odigrali že v preteklem krogu v Kranju.

Obračun med Celjani in Domžalčani se je začel "krvavo", v deveti minuti si je po trku z enim od domačih igralcev Uroš Korun prebil arkado, po hitri zdravniški intervenciji pa je tekmo nadaljeval s prevezo na glavi. V prvem polčasu se je odvijal enakovreden boj, bolj pestro dogajanje pa je bilo v drugi polovici.

Prvo obetavnejšo priložnost so si v 24. minuti priigrali Celjani: pobudnik akcije je bil Marko Kolsi, ki je prodrl po desni strani, strel Klemna Medveda pa je v zadnjem trenutku preprečil Darko Topić. Le tri minute kasneje so zapretili tudi gosti, po kotu z desne strani je bil v skoku najvišji Ivan Knezović, a je streljal prek vrat. V 36. minuti je izkušeni Sebastjan Gobec poslal predložek z desne strani, žoga je prišla do Kolsija, ki je poslal nevaren predložek do Matica Žitka, po njegovem strelu pa je Knezović z glavo zadel vratnico, žoga pa se je nato odbila v kot.

Domžalčani so si najlepšo priložnost priigrali v 40. minuti: najprej je Nejc Skubic odvzel žogo Blažu Vrhovcu in jo podal do Aleksa Pihlerja. Slednji je v ogenj poslal Žigo Kousa, ki se je znašel sam pred domačim vratarjem Maticem Kotnikom, a je meril mimo desne vratnice.

V drugi polovici tekme je okoli 450 gledalcev spremljalo dokaj podobno predstavo. Igralci obeh ekip so se trudili po najboljših močeh, njihovi poskusi pa so bili jalovi. Oba trenerja sta aktivirala vse razpoložljive moči, do spremembe pa ni prišlo.

Še najbolj razburljivo je bilo v sami končnici: v 81. minuti se je poškodoval Iztok Močivnik, ki se je po triminutni zdravniški oskrbi sicer vrnil na igrišče, a ga je nato v 88. minuti dokončno zapustil. Domžalčani niso izkoristili terenske premoči, v samih izdihljajih tekme pa si je "rezervist" Mato Šimunović po hudem prekršku nad Maticem Žitkom prislužil rdeč karton.

Prva liga, 11. kolo, izidi:

Olimpija : Rudar Velenje  2:1 (2:1)
Nikezić (24-11m), Omladič (42); Rošer (32)
RK: Fink (90/Olimpija)

Aluminij : Triglav  1:0 (0:0)
Drevenšek (48)
RK: Spahić (86/Aluminij)

Celje : Domžale  0:0 (0:0)
RK: Šimunović (90)

Mura : Gorica  3:1 (1:0)
Fajić (22), Kramar (57), Jelić (80); Ndiaye (55)
RK: K. Jogan (47), A. Jogan (57)/oba Gorica

Luka Koper : Maribor  2:3 (1:3)
Čadikovski (37), Žibert (69); Cvijanović (20), Mejač (41), Tavares (45)

Komentarjev 1
  • vico 09:50 27.september 2012.

    ja kr paste se stajrci kmal pridemo se po vas skalp.pa jeb..zzja