Šport > Nogomet
83 ogledov

Olimpija z zmago na vrh lestvice

olimpija
1/13
Anže Petkovšek
V 1. kolu prvenstva je Olimpija doma s 4:1 premagala Gorico, Krka pa je bila uspešna v gosteh.

V vodstvenem, trenerskem in igralskem kadru izrazito prenovljena Olimpija je sezono začela po željah navijačev (na stadion so se vrnili tudi Green Dragons). Zmaga na prvi tekmi proti Gorici je bila povsem zaslužena, junak pa povratnik v slovensko prvo ligo Rok Kronaveter z dvema zadetkoma. Primorska ekipa, ki je sicer igrala pogumno in borbeno, je s porazom prekinila niz petih tekem brez prvoligaškega poraza.

"Nova" Olimpija, ki je tokrat pogrešala Darka Brljaka, Denisa Klinarja, Roka Baskero in Aljaža Ivačiča, je pričakovano odločneje začela tekmo, toda prva je zagrozila tudi močno spremenjena in finančno precej manj sposobna Gorica. Blessing Eleke se je na levi strani kazenskega prostora znašel pred Aleksandrom Šeligo, ki pa je žogo ukrotil. V 18. minuti pa so Ljubljančani izvedli hiter protinapad (Uroš Celcer je medtem ležal na zelenici), do strela je najprej prišel Andraž Šporar, čigar strel je obranil Januš Štrukelj, do odbite žoge pa je nato prišel Nik Kapun in žogo poslal v mrežo.

Šporar je malce zatem še enkrat sprožil iz skorajda mrtvega kota, a je bil Štrukelj zbran, v 25. minuti pa so domači povedli z 2:0. Šporar je na desni strani prodrl v kazenski prostor, lepo oddal žogo do Matica Finka, ta pa jo je poslal pred vrata, kamor je pritekel Kronaveter in brez težav zadel. V 35. minuti je Amel Džuzdanović žogo z lepim strelom z 20 metrov poslal malce čez gol, sledilo pa je še nekaj poskusov Olimpije, pri katerih pa je spet dobro posredoval novogoriški vratar.

Tik pred koncem polčasa pa je Sandi Arčon poskrbel za zanimivejše nadaljevanje. Po povratni podaji Elekeja je Arčon žogo potegnil z leve strani ob robu kazenskega prostora in še malce na levi strani zadel v spodnji bližnji kot vrat Olimpije. Le nekaj trenutkov zatem bi lahko Goričani celo izenačili, a je Džuzdanović z leve strani žogo poslal le malo mimo nasprotne vratnice.

Uvod drugega polčasa je bil bolj miren, kar zadeva priložnosti, pa tudi bolj enakovreden. Novogoričani so bili na trenutke celo konkretnejši in nevarnejši. V 63. minuti je po dolgem času zagrozil Šporar, Štrukelj je bil na mestu, tako kot po prostem strelu Kronavetra v 67. minuti. Isti igralec pa je že minuto kasneje dosegel svoj drugi zadetek na tekmi, lepo je sprejel žogo po dolgi podaji Darijana Matića v kazenski prostor in natančno zaključil akcijo. Pri zmajih je nato debitiral 17-letni Jakob Novak, ki je v 84. minuti celo dosegel zadetek, a iz prepovedanega položaja.

V 88. minuti je moral Šeliga posredovati po Elekejevem strelu, le malce zatem pa je Kronaveter na drugi strani zatresel vratnico z 20 metrov. Končni izid je v 90. minuti postavil Šporar, potem ko je v mrežo pospravil odbito žogo po strelu z glavo Nemanje Mitrovića.

Krka do treh točk v gosteh

Novomeščani so dobro začeli sezono, v kateri si želijo izboljšati sedmo mesto iz minule sezone. Za prve tri točke v tem tekmovalnem obdobju je poskrbel Marin Perić ob koncu prvega polčasa, v katerem je bila Krka bolj konkretna od domačinov. Ti so več pokazali v drugem delu, a so le poredko prišli do resnih priložnosti.

Ekipi sta tekmo začeli kar dinamično in enakovredno, izpeljali sta nekaj akcij, ki so privedle do (pol)priložnosti, toda prave nevarnosti za ena ali druga vrata ni bilo. Malce konkretnejša je bila Krka, pri kateri se je v zaključkih akcij največkrat znašel Leo Ejup. Novomeščani so resno zagrozili v 41. minuti, ko se je na desni strani kazenskega prostora sam pred Matejem Radanom znašel Perić, a je domači vratar izvrstno posredoval. Le tri minute pozneje pa je Perić popravil svojo napako in z nizkim strelom po podaji Enesa Novinića ugnal Radana.

V uvodu drugega dela so domači prevladovali pri posesti žoge, toda prave akcije jim vseeno ni uspelo izpeljati. Domači trener Jernej Javornik je v 64. minuti v igro naenkrat poslal Luko Prašnikarja in Denisa Grbića, a takoj zatem je na drugi strani le malce premalo natančno meril Ejup. Sledilo je nekaj polpriložnosti, tudi Rudarja, a je ostalo pri vodstvu Krke. Tudi po poskusu Prašnikarja v 81. minuti, ko je bil zanesljiv Krkin vratar Miodrag Mitrović.

V 89. minuti so imeli domači lepo priložnost za izenačenje, Klemen Bolha se je po podaji Milana Kocića znašel v ugodnem položaju pred vrati Krke, a žogo poslal čez gol. Na drugi strani je v peti minuti sodniškega dodatka Radan obranil strel Josipa Fučka.

Že v petek sta se Maribor in Zavrč na Ljudskem vrtu razšla brez zmagovalca (1:1).

Prva Liga Telekom Slovenije, 1. kolo:

Olimpija : Gorica   4:1 (2:1)
Kapun 18., Kronaveter 25., 68., Šporar 90.; Arčon 45

Rudar Velenje : Krka   0:1 (0:1) 
Perić 43.

Maribor : ZAVRČ   1:1 (1:1)
Zahović 39.; Matjašič 10.

Nedelja:
Krško - Celje
Luka Koper : Domžale

Lestvica:
1. Olimpija  3
2. Krka  3
3. Maribor  1
4. Zavrč  1
5. Celje  0 (-1)
6. Domžale  0 (-1)
7. Krško  0 (-1)
8. Luka Koper  0 (-1)
9. Rudar  0
10. Gorica  0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.