Šport > Nogomet
28 ogledov

Olimpija zasenčila Austrio, a iztržila le 1:1

evropska liga olimpija austria dare vršič
1/28
Anže Petkovšek
Ljubljanska Olimpija gre na povratno tekmo tretjega kola kvalifikacij za Evropsko ligo z ne najbolj ugodnim izidom 1:1, še posebej če vemo, da je imela tako terensko premoč kot premoč v strelih na gol. A ti niso bili dovolj nevarni in bleda Austria se je izvlekla.

Deset tisoč domačih navijačev, kakšnih tisoč gostujočih. Bila je to prava kulisa za evropsko tekmo, ki si jih želi Ljubljana. Potem ko so navijači v vijoličastem z glasnim aplavzom pozdravili svojega nekdanjega igralca Mileta Ačimovića, se je v Stožicah lahko začela prva tekma tretjega kola kvalifikacij za Evropsko ligo. Olimpija Ljubljana proti dunajski Austrii.


Bolj odločno je krenila Olimpija in Nik Omladić je imel prvo priložnost že v drugi minuti, a ker je bil za korak prekratek, je žogo slabo zadel in jo poslal prek gola. V 12. minuti pa hladna prha za domače. Zaradi poškodbe je moral na klop steber obrambe Sreten Stretenović. Vseeno je obramba zeleno-belin ostala strjena in napad vijoličastih ni mogel ničesar.

Vratar domačih Elvis Džafić je bil prvič na preizkušnji v 27. minuti, a strel Zlatka Januzovića je bil tako slab, da je mladi Džafić zlahka ujel žogo. Sedem minut kasneje pa streznitev za vse bolj glasne navijače Olimpije. Iz nič je Austria prišla do gola. Januzović je podal z desne strani na levo stran kazenskega prostora, vmes se je nekdo dotaknil žoge, ki je ravno toliko spremenila smer, da jo je na nogo dobil odkriti Roland Linz in z neposredne bližine zlahka zadel.

Do konca polčasa je igrala le še Olimpija in igrala je dopadljivo, a ni in ni bilo res nevarnega strela na gol Pascala Grünwalda. Dare Vršič je dobro kreairal napad Olimpije, imel tudi nekaj strelov z razdalje, a razen s kar 64-odstotno terensko premočjo se zmaji po prvih 45 minutah niso mogli pohvaliti. 4:3 je bilo v strelih na oziroma proti golu.


Zmaji so po odmoru proti 23-kratnim avstrijskim prvakom krenili še bolj odločno. Vršič, Enej Lovrečič in Nik Omladić so pletli okrog nasprotnikovega kazenskega prostora, a še kar je manjkal res nevaren strel. Pa se je vendarle zgodil! Lovrečič je podal v kazenski prostor, kjer se je za žogo boril Davor Škerjanc. Pred njim je posredoval Florian Klein, a žogo odbil le do samega Vršiča, ki mu z roba kazenskega prostora ni bilo težko v 60. minuti sprožiti projektil za 1:1.

Trener Austrie je bil vse bolj živčen, gotovo si ni mislil, da bo imela pobudo zanje mala Olimpija (posest žoge je bila sredi drugega polčasa na strani zelenih že 65-odstotkov igralnega časa). Kljub menjavam je v nadaljevanju tekme utrujenost spremenila potek srečanja, še posebej Olimpija je bila vse manj nevarna. Tako so ob koncu vendarle štirikrat zapretili gostje, še najbolj nevarno je bilo v 87. minuti, ko je Peter Hlinka po podaji iz kota z glavo dobro streljal proti Džafiću, a je žoga le za nekaj centimetrov zletela mimo ljubljanskih vrat.


Po treh minutah podaljška je sodnik zapiskal konec srečanja in ob rezultatu 1:1 je trener Dušan Kosič kar nekoliko razočarano zapuščal zelenico. Zavedal se je, da so bili boljši nasprotnik (osem proti pet v strelih na oziroma proti golu in pet proti dve v kotih) in da jim v gosteh letos ne gre najbolje. Povratno srečanje bo namreč čez teden dni na Dunaju.

Evropska liga, tretje predkolo, prve tekme:

Olimpija Ljubljana : Austria Dunaj 1:1 (0:1)
Vršič (60); Linz (33)

Slask : Lokomotiva Sofija 0:0
AEK Larnaka : Mlada Boleslav 3:0 (0:0)
Alanija Vladikavkaz : Aktobe 1:1 (0:1)
Ventspils : Crvena zvezda 1:2 (1:1)
Karpati Lvov : St Patrick's 2:0 (1:0)
Alesunds : Elfsborg 4:0 (1:0)
Salzburg : Senica 1:0 (0:0)
Anorthosis Famagusta : Rabotnički Skopje 0:2 (0:0)
Sparta Praga : Sarajevo 5:0 (2:0)
Vorskla Poltava : Sligo Rovers 0:0
Vaelerenga Oslo : Paok Solun 0:2 (0:0)
Metalurgi Rustavi : Rennes 2:5 (1:3)
Young Boys Bern : Westerlo 3:1 (1:1)
Bursaspor : Gomel 2:1 (0:1)
Hapoel Tel Aviv : Vaduz 4:0 (2:0)
Omonia Nikozija : ADO Den Haag 3:0 (1:0)
Split : Fulham 0:0
Levski Sofija : Spartak Trnava 2:1 (0:0)
AZ Alkmaar : Jablonec 2:0 (0:0)
Gaziantepspor : Legia Varšava 0:1 (0:0)
Dinamo Bukarešta : Varaždin 2:2 (2:2)
Differdange : Olympiakos Volos 0:3 (0:0)
Paksi : Hearts 1:1 (1:1)
Željezničar Sarajevo : Maccabi Tel Aviv 0:2 (0:0)
Brugge : Karabah Agdam 4:1 (1:0)
Mainz 05 : Gaz Metan Medias 1:1 (1:0)
Palermo : Thun 2:2 (1:1) /Prvi gol je dal Josip Iličić./
Stoke City : Hajduk Split 1:0 (1:0)
Nacional Funchal : Häcken 3:0 (3:0)
Atletico Madrid : Stroemsgodset 2:1 (0:0)
Midtjylland : Vitoria Guimaraes 0:0
Ried : Broendby Koebenhavn 2:0 (1:0)
Reykjavik : Dinamo Tbilisi 1:4 (1:1)

Komentarjev 1
  • wester62 21:12 28.julij 2011.

    odlična olimpija a brez kondicije za zmago. najslabši na terenu pa bedni škerjanec,ki nima pojma o nogometu. samo teka po terenu kot kura brez glave. ostali na nivoju.