Šport > Nogomet
136 ogledov

Olimpiji že točka dovolj za vrnitev na vrh

Nogometni derbi Olimpija - Maribor Anže Petkovšek
V najmočnejši slovenski ligi so bile na sporedu tri tekme 10. kroga. Zmag sta se veselila Ankaran Hrvatini in Gorica. Olimpija je remizirala v Celju.

Celjani so še tretjič zapovrstjo pod vodstvom Dušana Kosića igrali 0:0. Pred tem so takšen izid iztržili proti Mariboru in Krškemu, danes pa še proti Olimpiji, ki se je tako spet točkovno izenačila z Mariborom, a je sama na vrhu lestvice zaradi boljše razlike v danih in prejetih zadetkih. Na desetih tekmah so jih izbranci Igorja Bišćana prejeli zgolj štiri.

Ljubljančani so bili v prvem polčasu boljši tekmec, prvo lepo priložnost pa so si pripravili v 19. minuti, ko se je po lepi podaji Ricarda Alvesa sam pred Metodom Jurharjem znašel Andres Vombergar, a se je celjski vratar izkazal.

Še bolj vroče je bilo v 40. minuti. Najprej je Alves z desne strani neposredno s prostega strela meril proti golu, Jurhar je žogo odbil do Nika Kapuna, ki je žogo poslal proti mreži, a jo je na golovi črti (gosti so menili, da je šla žoga čez njo) odbil Elvedin Džinić, nato pa je do strela prišel še Mitch Apau, a zadel prečko.

Celjani so bili najnevarnejši v 36. minuti, ko si je Rudi Požeg Vancaš 15 metrov od gola pripravil prostor za strel, toda žogo je ukrotil ljubljanski čuvaj mreže Rok Vodišek.

V drugem polčasu je prvi zagrozil Dario Čanađija, ki je streljal od daleč, žoga pa je zletela malo čez gol. V 67. minuti so imeli gosti obetaven protinapad, a zadnja podaja Kingsleyja Boatenga ni prišla k pravemu naslovniku.

Tudi v naslednjih minutah so Ljubljančani pritiskali, si želeli priti do zadetka, toda pravega zaključka niso sestavili. Zato pa so bili blizu zadetka v 90. minuti Celjani, Amadej Brecl je z roba kazenskega prostora zadel prečko.

Celjani bodo v 11. krogu v petek gostili Domžale, Ljubljančani pa bodo dva dni pozneje gostili Gorico.

Gorica nazaj na zmagovita pota

Novogoričani so prejšnji teden prekinili niz štirih zmag, izgubili so proti Mariboru. Danes pa so se vrnili v zmagovalne tirnice, z zadetkom Rifeta Kapića sredi drugega polčasa so prišli do pete zmage v prvenstvu in tudi pete na zadnjih šestih tekmah. S tem so se utrdili na tretjem mestu prvenstvene lestvice. Krško vsaj začasno ostaja na šestem mestu.

Gledalci so v prvem polčasu spremljali kar precej živahno predstavo. Konkretneje so tekmo začeli Krčani, že v peti minuti je moral Grega Sorčan posredovati po strelu Nikole Mandića z roba kazenskega prostora. Minuto zatem so gosti povedli. Tonči Mujan je izvedel kot, na drugi vratnici pa je Leo Ejup žogo z nogo poslal v mrežo. Za Mujana je bila to že šesta podaja, s čimer je na vrhu lestvice asistentov.

Gosti so bili nevarni tudi v 17. minuti, ko je iz ugodnega položaja streljal Marin Jurina, znova pa se je izkazal novogoriški vratar. V 29. minuti ta ni imel dela, saj je Jurina žogo poslal čez gol, v 43. minuti pa bi kaj lahko Krško še drugič na tekmi zadelo. Žiga Lipušček je v kazenskem prostoru spotaknil Jurino, sodnik je pokazal na najstrožjo kazen, ki pa jo je zapravil Mujan, saj je žogo poslal mimo gola.

Na drugi strani so Primorci, ki so že v 13. minuti ostali brez poškodovanega Mihe Gregoriča, redkeje ogrožali tekmečevega vratarja. V 12. minuti je nigerijski debitant Kyrian Nwabueze streljal čez gol, v 18. minuti je žogo na golovi črti izbil Klemen Šturm, v 25. minuti pa je z glavo poskusil Lipušček, izkazal pa se je Marko Zalokar. Ta je sicer klonil v 21. minuti, ko je po odbiti žogi in podaji Leona Mariniča zadel Bede Osuji. To je bil njegov tretji zadetek v prvenstvu.

V drugem polčasu si ekipi dolgo nista priigrali kakšne lepše priložnosti. V 73. minuti pa so domači povedli. Rifet Kapić je s slabih 20 metrov natančno sprožil in z nizkim strelom ukanil Zalokarja. Za Kapića je bil to tretji gol v sezoni. V 81. minuti so zagrozili tudi gosti, a je Marko Krajcer z glavo žogo poslal malo čez goriška vrata.

Na drugi strani je iz bližine poskusil Andrija Filipović v 82. minuti, toda tudi on je žogo poslal čez gol. V 87. minuti je do novega strela, tokrat malce z leve strani s 15 metrov, prišel Osuji, a Zalokar je dobro posredoval. V drugi minuti sodniškega dodatka so imeli Krčani imeli izjemno priložnost za izenačenje. Jurina je približno 11 metrov od vrat lepo prišel do strela, vendar povsem neoviran žogo poslal čez prečko.

Ankarančani prebili led

Ankarančani so v 10. krogu prišli do svoje sploh prve prvoligaške zmage. Do nje so se dokopali v Kranju, pri neposrednem tekmecu z dna lestvice. S tremi "gorenjskimi" točkami so se prebili pred izbrance Tončija Žlogarja, ki tako kot edini v ligi še niso zmagali.

Prvi polčas se je končal z neodločenim izidom 1:1. Več so poskušali domači, ki pa so se v 25. minuti znašli v zaostanku. Tim Vodeb je izvedel avt, žogo vrgel globoko v kazenski prostor domačih, kjer je z glavo zadel Emir Burkić. To je bil eden dveh strelov Primorcev v prvem polčasu.

Gostitelji so prišli do izenačenja v 41. minuti. Johan Chinwendu Nkama je po mnenju sodnika Slavka Vinčića spotaknil Mateja Poplatnika v kazenskem prostoru in posledično pokazal na belo točko. Zanesljiv izvajalec je bil prav Poplatnik. Zanj je bil to peti zadetek v sezoni in že četrti z najstrožje kazni.

V uvodu drugega dela sta imeli obe ekipi po eno priložnost. V 49. minuti je napadalec gostov Bradley Meledje pred vrati žogo z glavo slabo zadel in zgrešil cilj, na drugi strani pa se je izkazal Primož Bužan po poskusu Kristjana Arha Česna z glavo.

V 62. minuti pa so gosti izpeljali lep protinapad. Vodeb je žogo podal za hrbet domače obrambe, kamor je stekel Vinko Cerovec in nato žogo mimo Elvisa Džafića poslal v mrežo. Le minuto pozneje so imeli gostitelji novo priložnost, ko je Dejan Robnik malce z leve strani iz bližine zgrešil cilj.

V 79. minuti je s podobnega položaja kot prej Robnik streljal še Amer Krcić, toda Bužan je bil dobro postavljen. Takoj zatem je v kazenskem prostoru do strela prišel še Nejc Pušnik, toda vratar gostov je žogo ustavil na golovi črti.

V 85. minuti pa so Primorci potrdili zmago. Timotej Mate je streljal s 15 metrov malce z desne strani, žoga je vmes zadela Davida Zeca, spremenila smer in končala v mreži domačih.

Prva Liga TS, 10. krog:

Triglav Kranj - Ankaran Hrvatini 1:3 (1:1)
Gorica - Krško 2:1 (1:1)
Celje - Olimpija Ljubljana 0:0

LESTVICA:
1. Olimpija 24
2. Maribor 24
3. Gorica 16
4. Rudar Velenje 13
5. Domžale 12
6. Krško 12
7. Celje 11
8. Aluminij 10
9. Ankaran Hrvatini 6
10. Triglav Kranj 4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice