Šport > Nogomet
157 ogledov

Olimpija želi pravično rešitev, naslova se ne bi branila

Olimpija Ljubljana Profimedia
Nogometno dogajanje v zadnjem mesecu miruje zaradi pandemije novega koronavirusa. Brez tekem so tudi klubi v Prvi ligi Telekom Slovenije.

V elitnem slovenskem prvenstvu je trenutno vodilna ljubljanska Olimpija, pri kateri si sezono želijo končati na igrišču. Če pa to ne bo mogoče, pa poudarjajo, da so bili prav oni večino sezone na prvem mestu.

"Naša želja je, da se prvenstvo konča na način, s katerim bi bili vsi klubi zadovoljni. Če to ne bo mogoče, je prav, da Nogometna zveza Slovenije sprejme odločitev, ki je najbolj primerna in poštena. Upoštevati je treba dejstvo, da je bila Olimpija največji del letošnje sezone prva," so Slovenski tiskovni agenciji pojasnili iz službe za odnose z javnostmi ljubljanskega kolektiva.

Pri Olimpiji menijo, da dlje časa, ko traja kriza, manjša je možnost, da se prvenstvo dokonča normalno na zelenici. "Jasno je, da nihče ne želi prevzeti nase bremena odločitve o zaključku prvenstva izven nogometnih igrišč, a tudi pri tem je treba biti racionalen in upoštevati dejstvo, da mora biti realen časovni okvir za dokončanje prvenstva," so pojasnili pri zeleno-belih.

Tudi oni se soočajo s težavami, ki jih je zadala pandemija. Pravijo, da so podobne, kot so v gospodarstvu in drugih področjih družbenega življenja.

"Športno življenje je tako rekoč zamrlo, nič se ne dogaja, a klubi imamo še vedno visoke stroške, ki se jih ne moremo znebiti, saj ne moremo odpustiti igralcev in zapreti klubov, tako kot se to dogaja v kakšnih podjetjih. V preteklih tednih so se številni klubi že lotili zniževanja stroškov in številni se soočajo z resnimi izzivi, kako preživeti trenutno krizo," pojasnjujejo pri Olimpiji.

Sami so pred dvema dnevoma objavili, da so po izčrpni analizi stanja in pogovorih z vsemi deležniki znižali stroške kluba, s čimer želijo ustvariti model finančno vzdržnega poslovanja v trenutnih razmerah in zagotoviti pogoje za normalno nadaljevanje tekmovanja v obdobju po končanju krize.

V izrednih razmerah ima klub na razpolago dobro polovico sredstev, ki so bila do zdaj namenjena za plače igralcev, strokovnega vodstva in zaposlenih v pisarni. Za vsakega posameznika so pripravljene individualne rešitve, pri čemer je vodstvo vztrajalo na zahtevi, da se breme krize pravilno razporedi ob upoštevanju principa pravičnosti in uravnoteženosti ter dolgoročnih interesov kluba.

"Kakšne bodo konkretne posledice krize na posameznih področjih, ta hip težko ocenimo, bodo pa zagotovo ogromne," pravijo pri Olimpiji. Ukrepi se sicer nanašajo na obdobje od 12. marca naprej, s tem, da se v marcu izvajajo sorazmerno, njihovo veljavnost bo klub preklical po vzpostavitvi normalnih razmer.

Zaradi vseh težav pričakujejo pomoč NZS "na vseh področjih", pravijo tudi, da je "megazakon", s katerim bo država pomagala prizadetim zaradi epidemije koronavirusa, dober začetek. "Čakamo pa na naslednji sveženj zakonov, kjer upamo, da bo vključen tudi vrhunski šport. OKS je pripravil predloge, ki smo jih prebrali in se bomo o njih pogovorili še z drugimi klubi," še pravijo v Ljubljani.

Predvsem v Nemčiji so nekateri klubi že začeli s prilagojenimi treningi, o podobnem koraku razmišljajo med drugim tudi v Celju. "Glede na ukrepe, ki jih je uvedla vlada Slovenije, je tudi NZS dala natančna navodila klubom, iz katerih je jasno, da so prekinjena vsa tekmovanja in treningi. Te ukrepe v Olimpiji izvajamo dosledno. O tem, ali bo drugače, ko bo vlada, kot se napoveduje, nekatere ukrepe omilila, se bomo pogovarjali takrat, ko bodo znani," poudarjajo pri Olimpiji.

Večina njenih igralcev za zdaj izvaja individualne treninge doma v dogovoru s trenerjem, ob tem pa opravljajo tudi treninge preko aplikacije za skupinsko treniranje.

Sezona je prekinjena pred 26. krogom od skupno 36. Olimpija vodi s 50 točkami, po 45 jih imata Celje in Aluminij, 43 Maribor, 38 Mura, 29 Tabor Sežana, 28 Bravo, 27 Triglav, 26 Domžale, 10 pa Rudar Velenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.