Šport > Nogomet
224 ogledov

"Olimpijin uspeh je stal več, kot bi moral"

Milan Mandarić
Slovenski nogometni prvak Olimpija iz Ljubljane v zadnjem času doživlja precej sprememb.

Kot je v pogovoru za STA povedal predsednik Milan Mandarić, je med drugim v ospredju pomladitev ekipe, nižanje stroškov, sam pa pravi, da bo na čelu ostal vsaj do konca sezone, ob uspešni evropski zgodbi pa bi bil to tudi njegov labodji spev pri zeleno-belih.

"Težko reči, kdaj se bo zgodilo," je o odhodu iz Olimpije dejal Mandarić in nadaljeval: "Moj cilj je, da Olimpijo popeljemo na vrh slovenskega nogometa in da naredi premik v Evropi, kar si želim v tem letu. Tako da ostajam zagotovo do konca sezone in bom verjetno sodeloval še pri evropski zgodbi. Če se vse 'poklopi', tako kot se mora, bo to moj 'arrivederci'(na svidenje; op. STA)."

Kot je večkrat poudaril, si želi klub očistiti "nepotrebnih stroškov" in ga predati novemu lastniku brez dolgov. "Vključno s štirimi milijoni evrov dolga, ki sem jih plačal bivšim lastnikom kluba," pravi prvi mož Olimpije, ki je z nižanjem stroškov v mislih "zarezal" tudi v igralski kader. "Olimpija je imela uspeh v zadnjih treh sezonah, ampak je ta uspeh stal več, kot bi moral. Nekaj denarja je bilo potrošenega nekontrolirano. Ne morem nikogar kriviti, saj sam nosim posledice, ampak moji športni direktorji so, dokler sem bil v ZDA, potrošili denar za igralce, ki niso prinesli pričakovanega. So na plačilnem seznamu, a ne igrajo," je dejal. "Zdaj se jih rešujemo, puščamo jih kot proste igralce, tudi plačamo jim del odpravnine," pojasnjuje Mandarić in dodaja, da si želi ob odhodu klub pustiti z "normalnim proračunom, manjšim za 30, 40 odstotkov v primerjavi z zdajšnjim". Zdajšnji pa je "bil zelo velik, verjetno 70 odstotkov celotne lige".

Miha Zajc Empoli Tržnica Šport Slovenec za zajetno odškodnino v evropskega velikana

Kljub nižanju stroškov in pomladitvi ekipe pa tekmovalni cilji ostajajo nespremenjeni. "Borba za prvo mesto in borba za osvojitev pokala. To je v načrtu Olimpije v vsaki sezoni, odkar sem tukaj. Smo v polfinalu pokala, imam dober občutek, da ga bomo osvojili. Igramo proti Aluminiju, pozabil sem že, kako se je končala zadnja medsebojna tekma," je v smehu dejal Mandarić ob spominu na decembrski poraz z 2:6.

"V prvenstvu pa smo devet točk za Mariborom, igramo pa še dvakrat proti njemu. Ekipa, ki se sestavlja, je zelo pozitivna. Cilj je, da gremo naprej z igralci, željnimi uspeha. Mislim, da smo na dobri poti," pravi Olimpijin šef in meni, da je optimističen "zaradi nove, pozitivne energije v ekipi in zadovoljstva mladih igralcev".

Med mlade nikakor ne sodi Rok Kronaveter, ki pa je bil jeseni eden boljših, če ne najboljši igralec zeleno-belih, nenazadnje je z desetimi zadetki tudi na vrhu lestvice strelcev. O njem se je mnogo govorilo, tudi to, da je njegova zgodba z Ljubljančani končana. "Ne vem, zakaj se toliko govori o Kronavetru. On je igralec Olimpije in gre z ekipo na priprave. Zelo je pozitiven, je del ekipe, je izkušen. Seveda, če se pojavi kakšna ponudba, ki bi ga zanimala, potem bomo razmišljali o tem. Za zdaj pa je vse normalno. Isto lahko rečemo tudi za druge igralce," odgovarja Mandarić.

Za vse pa vendarle to ne velja, saj je na izhodnih vratih napadalec Andres Vombergar, ob Kronavetru in Murinem Roku Sirku najboljši strelec lige. Če se ga je še pred dnevi povezovalo z odhodom v dunajski Rapid, pa so v zadnjih dneh v ospredju druge ponudbe, predvsem iz Rusije in Francije. "Vombergar je še edini od igralcev, za katerega obstaja možnost, da ga izgubimo. Gledamo pa tudi za njegovo zamenjavo, tako da ne bomo ostali brez enakovredne zamenjave. Možnosti za Vombergarjev odhod so velike, ampak ni konec, dokler ni konec," pojasnjuje Mandarić in dodaja, da so imeli nekaj ponudb tudi za Jucieja Lupeto in Stefana Savića, a oba ostajata v Ljubljani. Nenazadnje pri Olimpiji "ne dajemo igralcev za majhen denar, tudi za slovenski nogomet je dobro, da ne prodaš igralca za 75.000, ampak za 750.000 evrov ali tri ali pa pet milijonov".

Milan Mandarić | Avtor: Profimedia Profimedia

Mandarić se je dotaknil tudi poročanja o njegovem domnevnem interesu za vrnitev v Koper, kjer njegov nekdanji klub igra v tretji ligi in si želi hitro spet med elito. Kot pravi, ga sodelovanje s Koprom zanima, a je predvsem odvisno od sestave vodstva kluba, ki pa trenutno ni po njegovem okusu, saj naj bi bil povezan z bivšim županom Borisom Popovićem.

Da se Mandarić spet zanima za koprsko avanturo, se je namreč začelo govoriti ob novembrskih županskih volitvah, ki jih je Popović izgubil proti Alešu Bržanu. Toda 22. decembra, ravno na dan ustanovitvene seje koprskega občinskega sveta, so v koprskem klubu izvedli izredno skupščino, na kateri so nekdanjega alfo in omego kluba Anteja Guberca, prvega moža podjetja Grafist, po triletnem premoru ponovno izvolili za predsednika.

"Iz Kopra imam lepe spomine, pred desetletjem sem klub rešil pred bankrotom in sem videl, koliko imajo tam radi ljudje nogomet, tako da sem vedno pripravljen pomagati. Nikoli pa nisem rekel, da bi prevzel klub, zagotovo ne, dokler ga vodi skupina negativcev na čelu z Antejem Gubercem, Francijem Matozom, Boškom Županovićem ... Ta družba ni zame. Vedno pa spremljam. Če bo treba pomagati, bom priskočil," je o tem dejal Mandarić. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.