Šport > Nogomet
13 ogledov

Petarda Uniteda, Real z desetimi osmešil "Galato"

david moyes
1/76
EPA
Real Madrid je s prvim zvezdnikom Cristianom Ronaldom na tribuni več kot en polčas igral brez izključenega Sergia Ramosa, toda na koncu povsem nadigral Galatasaray (4:1). Skupaj z Realom v osmino finala navdušujoče tudi Manchester United.

Kljub odsotnosti prvega zvezdnika Cristiana Ronalda je bil duh Portugalca še kako prisoten na Santiagu Bernabéuu, kjer so navijači Real Madrida poleg velikega transparenta z njegovo podobo, s katerim so pozivali, da mu po dolgi vladavini Lionela Messija le podelijo zlato žogo, nosili kar 45.000 mask najboljšega strelca kluba.

Proti Galatasarayu je pričakovanja Madridčanov prvič po stomilijonskem prihodu iz Londona nosil velški zvezdnik Gareth Bale, trener Carlo Ancelotti pa je od prve minute priložnost ponudil še otroku kluba Jeséju Rodríguezu.

Ramos začel težave v Madridu

Balu se je že v četrti minuti ponudila prva velika priložnost, ko je povsem sam ušel "ofsajd zanki" Turkov in v situaciji ena na ena z vratarjem streljal mimo vrat, osamljen pa se mu je na drugi vratnici ponujal Jesé. Mladi španski reprezentant ni bil preveč spreten v enajsti minuti, ko mu je skušal strel pripraviti Marcelo, a so se turški prvaki uspeli rešiti.

Gostje so tekmo začeli brez nekdanjega realovca WesleyjaSneijderja, ki je bil le na klopi, Didier Drogba pa je bil v prvih 20 minutah povsem nenevaren. Kot se v nogometu rado zgodi, se je vse spremenilo v le nekaj sekundah – nepozornemu Sergiu Ramosu je po rutinski dolgi žogi ušel Umut Bulut, seviljski branilec pa ga je kot zadnji branilec zrušil in dobil direktni rdeči karton.

Bale izpolnil svoj del naloge

Ancelotti je za nadaljevanje tekme žrtvoval Jeséja, ki ga je zamenjal branilec Nacho, nervozno pa je začel proti zelenici izpod strehe Bernabéua pogledovati tudi poškodovani Ronaldo. Njegov pribočnik Bale je gledalce kljub vsemu dvignil na noge v 37. minuti, ko je s prostim strelom z velike razdalje premagal nepremičnega vratarja Eraya İşcana, ki se v vratih "Galate" sploh ni premaknil kljub ne najbolj perfektnem strelu.

Toda slavje se je v beli hiši hitro poleglo, saj je že praktično v naslednjem napadu Drogba z izjemno podajo z zunanjim delom nogometnega čevlja pred Ikerja Casillasa poslal Umuta Buluta, ki ni grešil. Bale bi lahko vrnil udarec v 43. minuti, toda v lepi priložnosti divje streljal preko turških vrat.

Arbeloa blizu zgodovinskega "dvojčka"

Madridska deseterica je v drugem polčasu najprej preživela pravilno razveljavitev drugega gola Buluta, ki je v prepovedanem položaju premagal Casillasa, nato pa je na drugi strani v 51. minuti zadel nepričakovani junak tekme. Branilec Álvaro Arbeloa je ostal v kazenskem prostoru in v slogu najboljših strelcev "iz prve" preusmeril podajo s strani v mrežo.

Vidal Juventus Copenhagen Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Real je živel nevarno in po tem, ko je Bulut za las zamudil podajo Emmanuela Ebouéja na drugi vratnici, je Ancelotti potegnil prvo neprisiljeno potezo in zamenjal neučinkovitega Casemira s Xabijem Alonsom. Arbeloa bi pol ure pred koncem kmalu zadel še drugič, ko je po izvrstni individualni akciji žoga iz voleja švignila mimo daljše vratnice Galatasaraya. Arbeloa je na eni najboljših tekem kariere pripravil še zadetek Ángelu Di Maríi, Argentinec je v 63. minuti zadel z lepim strelom z roba kazenskega prostora.

Iscova miniatura za 4:1

Roberto Mancini je imel dovolj in v igro poslal še Wesleyja Sneijderja in nekdanjega španskega reprezentanta Alberta Riero. Menjava bi kmalu prinesla rezultat, Casillas je nekajkrat fantastično posredoval, predvsem po strelu Drogbaja z glavo, tako da je lahko Isco v 81. minuti postavil le še lepo piko na i.

Po tem, ko je španski vezist sicer srečno prišel do žoge po lastnem blokiranem strelu, je osmešil turško obrambo in mirno zabil še četrti gol večera. Le nekaj minut prej, natančneje v 77. minuti, so navijači glasno skandirali Ronaldu, ki jim je vrnil z mahanjem s tribune. Nov lov za mitsko "La Décimo" bo beli balet v osmini tako gotovo začel kot prvouvrščeno moštvo skupine, kjer je drugo mesto zdaj prevzel Juventus.

Juve končno zavzel drugo mesto

Stara dama je s hat-trickom Artura Vidala doma ugnala trmasti FC København in krog pred koncem skupinskega dela prevzela tako želeno drugo mesto (3:1). Čilski reprezentant je prva gola v 29. in 60. minuti zabil z enajstih metrov, legendarni švedski branilec Olof Mellberg pa je vmes celo izenačil, ko je izkoristil zmedo v obrambi domačih po dolgem metu iz avta, a je Vidal z novim golom v 64. minuti belo-črne odpeljal na varno prednost.

Usodo zadnjega potnika v osmino finala iz te skupine bo tako določila spektakularna tekma med Galatasarayem in Juventusom v Istanbulu, stara dama lahko tudi remizira, povsem brez možnosti pa na zadnji dan skupinskega dela ne bodo niti Danci.

Cavani poslal PSG v osmino, Ibra zabil na stoti tekmi

Edinson Cavani je v izdihljajih domače tekme zabil zmagoviti gol proti Olympiakosu in Paris Saint-Germainu prinesel uvrstitev v osmino finala (2:1). Adrien Rabiot je v 90. minuti našel urugvajskega napadalca in izničil izenačenje Kostasa Manolasa, s katerim so rdeče-beli odgovorili na zgodnji zadetek Zlatana Ibrahimovića.

PSG je celoten drugi polčas odigral brez izključenega vezista Marca Verrattija. Italijan je dobil rdeči karton v prvi minuti nadaljevanja, tuda Parižani so vseeno uspeli ohraniti svoj izjemni nepremagljivi niz, ki traja že 35 tekem v vseh tekmovanjih.

Znova je blestel bočni branilec Gregory van der Wiel, Nizozemec je pripravil še četrti gol Ibrahimoviću v letošnji Ligi prvakov (skupno je zadel osemkrat oziroma 39-krat v karieri), Šved pa je tako na najboljši možen način proslavil jubilejni stoti nastop med evropsko elito.

United naprej, Šahtar in Benfica blizu

Poleg Reala in PSG si je uvrstitev v izločilne boje v sredo zvečer zagotovil še Manchester United, medtem ko sta poleg Juventusa velike korake proti napredovanju storila še Benfica in Šahtar.

Rooney Bayer Leverkusen Manchester United Liga prvakov Giggs Evans | Avtor: EPA EPA
Tri od petih golov navdušujočega Uniteda je pri Bayerju Leverkusnu pripravil napadalec Wayne Rooney (5:0). Vragi so neusmiljeno prekinili niz osmih domačih zmag framacevtov med evropsko elito, morda pa legendi Liverpoola in zdaj trenerju Bayerja Samiju Hyypiäju odvzeli tudi upe za uvrstitev v osmino finala.

Ferguson spet spremljal "mladeniča" Giggsa

Rooney je razigraval soigralce in najprej za vodilni gol našel Antonia Valencio, nato pa pred gol poslal še nevarno žogo, ki jo je bosanski kapetan Emir Spahić v 30. minuti pospravil v lastno mrežo.

Jonny Evans in Chris Smalling sta v drugem polčasu dodala svoj delež, Nani pa je z lepim zaključkom rdečim vragom prinesel najvišjo gostujočo zmago v zgodovini kluba. United je tako brez Nemanje Vidića in Robina van Persieja zlahka opravil delo, a za prvo mesto v skupini ne sme izgubiti zadnje tekme s Šahtarjem.

Dva dni pred 40. rojstnim dnem je zvezni vrsti kot v najboljših časih poveljeval Ryan Giggs, enega svojih najslavnejših sinov pa je s tribun v Leverkusnu spremljal tudi upokojeni Sir Alex Ferguson. Sir Alex je svoje nekdanje varovance bodril tudi na avtobusu in lahko po tekmi proslavil novo uspešno evropsko noč.

Viktoria trd oreh za City

Unitedovi mestni tekmeci Manchester City so imeli veliko težav z Viktorio Plzňom (4:2). Na stadionu, kjer so v zadnjem kolu Premier League s šestimi goli povsem raztrgali Tottenham, so nekdanji angleški prvaki slavili šele s poznima zadetkoma Álvara Negreda in Edina Džeka

Čehi, nasprotniki Maribora na letošnji zadnji stopnički pred uvrstitvijo v Ligo prvakov, so zabili kar dva od sredinih 36 golov na evropskih zelenicah, a na koncu tako kot na prejšnjih obračunih močne skupine ostali brez prve točke.

Kirchoff Dante Müller Alaba CSKA Moskva Bayern Liga prvakov | Avtor: EPA EPA

Stoodstotni Bayern do novega rekorda

Bayern je na prvi sredini tekmi Lige prvakov na stadionu Himkija v snežni Moskvi premagal CSKA in kot branilec naslova pod taktirko Josepa Guardiole dosegel še rekordno deseto zaporedno zmago v tekmovanju. Prejšnji rekord je držal Guardiolin nekdanji klub Barcelona (2002/03).

V osmino finala že uvrščeni Bavarci so se na vzhodu Evrope predstavili s praktično najmočnejšo postavo, ki je močno spominjala na enajsterico, s katero so "Die Roten" slavili na sobotnem derbiju proti Borussii Dortmundu

Lahm zdržal le pol ure

CSKA jih je na ledenem igrišču kljub vsemu pritisnil od prve minute, a je Arjen Robben z izvrstnim strelom v 17. minuti zadel za vodstvo gostov. Mario Götze, junak ligaškega derbija z nekdanjimi delodajalci, je tokrat začel od prve minute in znova zadel po lepem prodoru, Japonec Keisuke Honda pa je izkoristil napako Danteja in zadel z najstrožje kazni za znižanje.

Thomas Müller je le nekaj minut kasneje z bele točke zadel tudi sam in Bayernu priigral neulovljivo prednost. Guardiola je moral že po pol ure igre sicer zamenjati kapetana Philippa Lahma, namesto katerega je vstopil mladi španski reprezentant Thiago Alcântara. Bavarci kljub stoodstotnemu izkupičku še vedno niso osvojili prvega mesta v skupini.

Liga prvakov, skupinski del, 5. krog:

Skupina A

Bayer Leverkusen : Manchester United 0:5 (0:2)
Valencia (22), Spahić (30/a.g.), Evans (66), Smalling (77), Nani (88)

Postavi

Leverkusen: Leno; Donati, Spahić, Toprak, Can; Bender (od 81. Kohr), Reinartz (od 70. Hegeler), Rolfes, Castro; Kiessling, Son (od 71. Derdiyok). Na klopi: Lomb; Stafylidis, Wollscheid, Kruse.

United: De Gea; Smalling, Ferdinand, Evans, Evra (od 70. Büttner); Valencia (od 81. Young), Jones, Giggs, Nani; Kagava; Rooney (od 80. Anderson). Na klopi: Lindegaard; Hernández, Welbeck, Cleverley.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška).

Šahtar Doneck : Real Sociedad 4:0 (1:0)
Adriano (37), Teixeira (48), Douglas (68, 87)

Lestvica: 1. Manchester United 11 točk*, 2. Šahtar 8, 3. Bayer 7, 4. Real Sociedad 1.

Skupina B

Juventus : FC København 3:1 (1:0)
Vidal (29, 60/obe 11-m, 64); Mellberg (56)

Real Madrid : Galatasaray 4:1 (1:1)
Bale (37), Arbeloa (51), Di María (63), Isco (81); Bulut (38)
RK: Ramos (26/Madrid)

Postavi

Madrid: Casillas; Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo (od 74. Carvajal); Illarramendi, Casemiro (od 59. Alonso), Isco; Bale, Di María, Jesé (od 28. Nacho). Na klopi: López; Jo. Rodríguez, Benzema, Morata.

Galatasaray: Iscan; Eboué, Zan, Chedjou, Nonkeu; Melo (od 88. Gülselam), Inan; Bruma (od 64. Sneijder), Bulut, Amrabat (od 67. Riera); Drogba. Na klopi: Ceylan; Sabri, Kaya, Yilmaz.

Sodnik: William Collum (Škotska).

Lestvica: 1. Real Madrid 13 točk*, 2. Juventus 6, 3. Galatasaray 4, 4. København 4.

Skupina C

Anderlecht : Benfica 2:3 (1:1)
Mbemba (19), Bruno (77); Matić (34), Mbemba (52/a.g.), Rodrigo (90)

Paris Saint-Germain : Olympiakos 2:1 (1:0)
Ibrahimović (7), Cavani (90); Manolas (80)
RK: Verratti (46/PSG)

Lestvica: 1. PSG 13 točk*, 2. Olympiakos 7, 3. Benfica 7, 4. Anderlecht 1.

Skupina D

CSKA Moskva : Bayern München 1:3 (0:1)
Honda (61/11-m); Robben (17), Götze (56), Müller (65/11-m)

Manchester City : Viktoria Plzeň 4:2 (1:1)
Agüero (32/11-m), Nasri (65), Negredo (78), Džeko (89); Hořava (43), Tecl (69)

Lestvica: 1. Bayern 15 točk*, 2. Manchester City 12*, 3. CSKA 3, 4. Viktoria 0.
* – že v osmini finala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.