Šport > Nogomet
19 ogledov

AC Milan izločil Celtic, Borussia še živi

valter birsa
1/36
EPA
AC Milan je v gosteh premagal Celtic (3:0) in škotsko ekipo izločil iz letošnje sezone Lige prvakov. Borussia se je z zmago proti Napoliju (3:1) vrnila v igro za napredovanje. Ajax je izkoristil odsotnost Lionela Messija in ugnal Barcelono (2:1). Basel presenetil Chelsea (1:0).

Tekma na Celtic Parku se je razživela v prvi minuti, ko je podajo Maria Balotellija blokiral Ambrose, domači nogometaši pa so si s protinapadom priigrali prvi kot na tekmi. Boerrigter se je uspešno otresel svojega nogometaša, a žogo slabo zadel in jo poslal v gol-out. Kmalu zatem si je prostor za strel z levico pripravil Balotelli, ki je meril mimo desne vratnice.

Birsa in Kaká zrežirala prvi gol

Škotska zasedba je bila v prvih minutah občutno nevarnejša. Podajo Boerrigterja, ki je presenetila Christiana Abbiatija, je v zadnjem trenutku preprečila obramba Milana. Rossoneri so si v 12. minuti priigrali udarec iz kota, ki ni obrodil sadov, prosti strel Urbyja Emanuelsona pa je zadel le živi zid. Minuto kasneje pa so imeli rdeče-črni ponovno na voljo udarec iz kota. Izvedel ga je slovenski reprezentant Valter Birsa, žogo pa je za hrbet domačega vratarja z glavo potisnil Kaká.

valter birsa | Avtor: EPA EPA
Varovanci Neila Lennona so se kljub dobremu začetku znašli v nezavidljivem položaju. V trčenju Igniazia Abate in Kayale jo je skupil nogometaš Milana, ki se je lahko hitro vrnil nazaj na igrišče, Balotelli pa je premor izkoristil za kratek pogovor z Allegrijem. Rossoneri so protinapade kot po tekočem traku kreirali prek Riccarda Montoliva in domače spravljali v obup s potrpežljivimi in počasnimi podajami.

Celtic zaman iskal izenačenje

Poskus Celtica v 19. minuti je zlahka zaustavil Abbiati, takoj za tem pa je s približno 25 metrov sprožil Montolivo. Po prekršku Nigela de Jonga so domači poskusili s prostim strelom, ki ga je pravočasno ukrotil Abbiati. Slabih deset minut kasneje je z divjim strelom od daleč zapretil Kaká, na drugi strani pa je Abbiatija v obrambo prislili Charlie Mulgrew, ki je streljal po tem, ko se je žoga (ne)srečno odbila od Birse. Celtic je bil v prvem polčasu enakovreden nasprotnik italijanski ekipi, a je za napako v 13. minuti plačal najvišjo možno ceno.

Birsa + Nocerino + Zapata = 2:0

Prvi nevaren napad v drugem polčasu so izvedli nogometaši Celtica, poskus podaje proti Samarasu pa je preprečil Zapata. Veliko priložnost so domači zapravili v 48. minuti, ko je Lustig izsilil prekršek Emanuelsona, po izvedenem prostem strelu pa se je žoga odbila do Virgila Van Dijka, ki je meril naravnost v Abbiatija. Neučinkovitost domače ekipe je v 49. minuti kaznoval Zapata. Iz kota je ponovno podal Birsa, Nocerino pa je žogo podal do Kolumbijca, ki je z neposredne bližine povišal na 2:0.

Balotelli odgovoril kritikom

Celtic je dve minuti kasneje končno uspel premagati Abbiatija, slavje pa je bilo kratkotrajno, saj je bil Van Dijk v prepovedanem položaju. V 60. minuti je na svoj račun prišel Balotelli. Italijanski reprezentant, ki se je zaradi pomanjkanja golov v letošnji sezoni znašel na udaru kritik, je sprejel globinsko podajo Montoliva in mojstrsko zadržal ravnotežje kljub pritisku dveh nogometašev Celtica ter z nizkim strelom v daljši kot premagal Forsterja.

Boerrigter je v 75. minuti z obetavnim prodorom po levi domačim priigral kot, ki ni prinesel ničesar, nogometašem Celtica pa so počasi popuščali živci, saj sta v razmaku dveh minut porumenela Van Dijuk in Izaguirre. Po neuspešni podaji Robinha v 84. minuti je Celtic krenil v protinapad, vendar je Stokes žogo nonšalantno ''vrnil'' nogometašem Milana. Abbiati je v zadnji minuti rednega dela odbil prosti strel Mulgrewa in ostalo je pri 3:0 v korist Italijanov.

Nogometaši Barcelone so nepričakovano doživeli prvi poraz v tej sezoni v vseh te | Avtor: Reuters Reuters
''Niso nas nadigrali. Milan je izkoristil svoje priložnosti, mi pa smo prispevali k svojemu koncu. Morali bomo igrati bolje, če želimo še naprej nastopati v tem tekmovanju,'' je povedal trener Celtica Neil Lennon.

Presenetljiv poraz Barçe in Chelseaja

V skupini H je Barcelona doživela prvi poraz v Ligi prvakov; Katalonci so kljub porazu v Amsterdamu ostali prvi v skupini, imajo deset točk, AC Milan je drugi z osmimi, Ajax jih ima sedem. Za Nizozemce sta zadela Thulani Serero v 19. in Danny Hoesen v 42., Xavi pa je v 49. nato le znižal z bele točke.

Londonski Chelsea je kljub porazu v Baslu tudi že napredoval v osmino finala. Domači pa so tudi ohranili upe na napredovanje, potem ko je edini gol na tekmi dosegel Mohamed Salah v 87. minuti. Z delitvijo točk, a brez golov, se je končala druga tekma te skupine Steaua - Schalke, tako da ima Chelsea pred zadnjim krogom devet točk, Basel osem, Schalke pa sedem.

''Slaba predstava in zaslužen poraz. Po zaslugi drugih rezultatov smo se uvrstili naprej. To je edina pozitivna stvar v tem večerju. Od prve minute naprej mi ni bilo nič všeč. Začeli smo z napako v obrambi. Ekipa je bila v drugem polčasu nekoliko bolj stabilna. Občutek sem imel, da so utrujeni. Igralci niso reagirali in sprejemali no napačne odločitev. Nisem razočaran. Sprejmem, da niso bili spočiti,'' je po tekmi povedal José Mourinho.

Arsenal slavil kljub ''napaki'' Özila

Dobro kaže tudi drugemu londonskemu klubu Arsenalu. Mesut Özil je sicer zastreljal enajstmetrovko, a so topničarji kljub temu premagali Olympique z 2:0. Za hitro vodstvo je poskrbel Jack Wilshere v prvi minuti, vratar Olympiqua Steve Mandanda je v 37. ubranil strel z bele točke, končni izid je postavil Wilshere z drugim zadetkom v 65. minuti. Arsenal v tej skupini vodi z 12 točkami, po devet jih imata Borussia in Napoli.

Goran Pandev po zapravljeni priložnosti Borussia Dortmund Napoli | Avtor: Reuters Reuters

Borussia je v derbiju večera v tekmi, polni priložnosti in dobrih obramb obeh vratarjev, premagala Napoli s 3:1. Prvi gol je z bele točke dosegel Marco Reus (10.), na 2:0 je povišal Jakub Blaszczykowski (60.), nekaj upanja je za goste prinesel Lorenzo Insigne (71.), a je rezervist Pierre-Emerick Aubameyang (78.) postavil piko na i.

Atlético z remijem ostaja neporažen

Atlético ostaja neporažen, nima pa več stoodstotnega izkupička. V St. Peterburgu je igral nedoločeno 1:1, za točko Rusov pa je kriv tudi Toby Alderweireld, ki je premagal svojega vratarja. V pravo mrežo je pred tem zadel Raul Garcia. Na drugi tekmi te skupine prav tako ni bilo zmagovalca, dunajsko Austrio je v vodstvo popeljal Roman Kienast (12.), za Porto je izenačil Jackson Martinez (48.). Zenit je s šestimi točkami drugi za Atleticom s 13, Porto na tretjem mestu ima pet točk.

Liga prvakov, skupinski del, 5. krog:

Skupina E

Basel : Chelsea 1:0 (0:0)
Salah (87)

Steaua : Schalke 04 0:0 (0:0)

Lestvica: 1. Chelsea 9 točk*, 2. Basel 8, 3. Schalke 7, 4. Steaua 3.

Skupina F

Arsenal : Marseille 2:0 (1:0)
Wilshere (1, 65)

Borussia Dortmund : Napoli 3:1 (1:0)
Reus (10/11m), Blaszczykowski (60), Aubameyang (78); Insigne (71)

Lestvica: 1. Arsenal 12 točk, 2. Dortmund 9, 3. Napoli 9, 4. Marseille 0.

Skupina G

Zenit : Atlético Madrid 1:1 (0:0)
Alderweireld (74/ag); Adrian (53)

Porto : Austria 1:1 (0:1)
Martinez (48); Kienast (11)
Dare Vršič (Austria) ni bil v postavi za tekmo.

Lestvica: 1. Atlético 13 točk*, 2. Zenit 6, 3. Porto 5, 4. Austria 2.

Skupina H

Ajax : Barcelona 2:1 (2:0)
Serrero (19), Hoesen (41); Xavi (49/11m)
RK: Veltman (Ajax/48)

Celtic : AC Milan 0:3 (0:1)
Kaká (13), Zapata (49), Balotelli (60)
Valter Birsa (AC Milan) je igral do 72. minute.

AC Milan: Abbiati, Zapata, Abate (od 48. Nocerino), Bonera, Birsa (od 72. Constant), Poli, Montolivo, Emanuelson, de Jong, Kaká (od 80. Robinho), Balotelli. Na klopi: Coppola, Constant, Silvestre, Nocerino, Cristante, Robinho, Matri.

Celtic: Forster, Izaguirre, Ambrose, van Dijk, Mulgrew, Lustig, Commons (od 65. Stokes), Kayal (od 30. Ledley), Samaras, Boerrigter, Forrest (od 80. Rogic). Na klopi: Załuska, Fisher, Ledley, Rogic, Stokes, Baldé, Pukki.

Lestvica: 1. Barcelona 10 točk*, 2. Milan 8, 3. Ajax 7, 4. Celtic 3.

* - v osmini finala

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.