Šport > Nogomet
16 ogledov

Po derbiju: "To je zmaga za Ljubljano!"

Olimpija Maribor Stožice Anže Petkovšek
Zeleno-beli del Slovenije po dolgih letih suše spet slavi zmago nad vijoličastim. Večni derbi je Olimpija Ljubljana zanesljivo dobila (4:1), Mariboru pa napovedala nikoli ostrejši boj za naslov prvaka. "Enostavno nismo našli recepta, bili so hitrejši od nas," je po tekmi povedal vratar gostov in junak iz Glasgowa Jasmin Handanović. "Pokazali smo, da sodimo v vrh naše lige in tudi kam drugam," pa je sklenil strelec vodilnega gola Anej Lovrečič.

Pilo in plesalo se je v slačilnici Olimpije Ljubljane, kjer so njeni nogometaši proslavljali težko pričakovano zmago na večnem derbiju proti Mariboru. Enkrat za spremembo se je zeleno-belim na obračunu z vijoličastimi poklopilo prav vse - trener Dušan Kosič, ki je kot igralec sodeloval pri zadnji zmagi Ljubljančanov leta 2004, je videl sanjsko predstavo svojih varovancev in štiri različne strelce, med katerimi je bil premierno tudi napadalec Dragan Čadikovski.

"Kot prvo moram čestitati Mariboru za uvrstitev v Evropsko ligo, to je velik uspeh za slovenski nogomet. Nam je žal, da nam ni uspelo, imeli smo smolo. Kar se tiče današnje tekme mislim, da smo popolnoma nadigrali nasprotnika in zasluženo zmagali," je povedal Makedonec. Težaven začetek življenja v Ljubljani je zdaj več kot očitno pozabljen, potem ko je nekdanji napadalec Partizana zabil drugi gol nedeljskega večera in pretekel celotno dolžino igrišča, da bi ga proslavil pred Green Dragonsi.

"Od samega začetka, ko sem prišel v Olimpijo, je bila situacija malce napeta, toda sčasoma se vse umiri. Zdaj upam, da ne bo več problemov in da bo vse v redu. Z ljubljanskimi navijači nikoli nisem imel problema. Imamo zelo kakovostno moštvo, to smo tudi dokazali proti močni ekipi Austrie, ki smo jo nadigrali v gosteh. Po eni tekmi ne bomo padli v evforijo, mislim, da bomo šli tekmo za tekmo, toda če bomo nadaljevali tako, potem je vse mogoče. Poudarjam - imamo fenomenalno moštvo, igram s fenomenalnimi igralci in gremo zmago po zmago, potem pa bomo videli," je še dodal Čadikovski.

Lovrečič: "Sodimo v vrh naše lige in tudi kam drugam!"

Vse se je sicer začelo z golom Aneja Lovrečiča v 19. minuti, ko si je neumorni vezist na robu kazenskega prostora pripravil strel z desnico in prvič v večeru matiral vratarja Jasmina Handanovića. "Že nekaj časa nisem dal gola, zato sem zelo vesel, ampak pomembno je, da smo zmagali. To je bila težko pričakovana zmaga. Mislim, da smo danes pokazali, da sodimo v vrh naše lige in tudi kam drugam," je povedal Lovrečič. "Upam, da gre Olimpija od tukaj naprej čim višje. To, da smo se približali Mariboru, je dobro za slovenski nogomet. Da je en klub v državi, ki beži vsem ostalim, nima smisla. To ni lepo za gledalce, niti za ostale klube, tako da upam, da se bomo držali vrha in nadaljevali s takšno igro in zmagami."

Med strelce se je v nedeljo znova vpisal tudi Olimpijin kapetan Dalibor Radujko. Primorec je bil, kot je to v navadi, ob pravem času spet na pravem mestu in zabil iz neposredne bližine po podaji iz kota Dareta Vršiča. "Na takšnih tekmah se utrujenosti ne čuti, za takšne tekme se živi. Vedeli smo, da jih moramo stisniti, ker vemo, da če nam to uspe, bo imela z našo 'pas' igro težave vsaka ekipa. V tem trenutku to delamo zelo dobro in v tem tempu moramo nadaljevati. Če želimo biti prvaki, moramo tako igrati konstantno," je tekmo ocenil vezist zmajev. Spet izjemni branilec Boban Jović je objet s soigralcem Nikom Omladičem zatrjeval: "Ni pomembno, kdo zabije, važna je zmaga. Gremo naprej, to je za Olimpijo, to je za Ljubljano!"


Tavares: "To je bila nesrečna tekma!"

Strelec častnega gola za Maribor je bil na koncu kapetan Marcos Tavares. Brazilec se šele dobro vrača po poškodbi, zato je tekmo spet začel na klopi, a je bila tudi z njegovim vstopom igra vijolic neprimerno boljša kot prej. "Sem smo prišli po pomembni tekmi v kvalifikacijah za Evropsko ligo. To je bila zelo težka, naporna tekma in lahko rečem, da smo malce utrujeni. Olimpija je zabila iz priložnosti, ki jih je imela in zmagala," je uvodoma dejal Tavares in dodal: "Ta tekma je bila nesrečna. Olimpija si je zaslužila zmago, mi pa moramo dvigniti glave in nadaljevati. Pred seboj imamo še preveč tekem, slovenske lige še ni konec, še vedno smo prvi in zbrati se moramo za naslednje tekme in jih zmagati."

Handanović: "Bili so hitrejši od nas!"

"Nimamo kaj. Danes je bila Olimpija boljša, bolj živa, bolj sveže je delovala. Mi enostavno nismo našli recepta, bili so hitrejši od nas. Mogoče smo malce slabše stali na igrišču, predaleč od njih in to so znali dobro izkoristiti. Saj pravim - Olimpija je bila danes boljša, jutri je nov dan in gremo naprej," je po tekmi dejal starejši od bratrancev Handanović. Nesporni junak mariborske uvrstitve v Evropsko ligo je moral tokrat po žogo v mrežo kar štirikrat, a izgovorov ni iskal:

"Pričakovali smo močen nalet Olimpije, a po mojem mnenju je bila še vedno prisotna utrujenost iz Glasgowa. V glavah smo si sicer dopovedali, da nismo utrujeni, ampak telo zdrži le toliko, kot lahko. Regenerirali smo se toliko, kolikor smo se lahko, a to ne sme biti opravičilo. Derbi je le derbi, tako je naneslo, vsaka tekma je novo dokazovanje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.