Šport > Nogomet
1900 ogledov

"Po dogodkih v Mariboru lahko marsikdo dvomi o regularnosti sezone"

Maribor : Olimpija Instagram/Albert Riera
Pri Olimpiji izrazili nezadovoljstvo nad delom sodnikov in Nogometne zveze Slovenije.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je zapisala, da je v 22. krogu Prve lige Telemach na derbiju med Mariborom in Olimpije prišlo do napake sistema za določanje prepovedanega položaja. Ob tem je priložilo tudi pisno opravičilo podjetja Hawk-Eye Innovations, ki skrbi za ta sistem.

V 79. minuti tekme je Olimpijin nogometaš Aldair v kazenskem prostoru zadel v roko Martina Milca. Glavni sodnik David Šmajc si je na monitorju ob zelenici ogledoval sporno situacijo, a ni dosodil enajstmetrovke, saj mu je sistem VAR napačno javil, da je šlo za prepovedan položaj Aldairja na začetku akcije. Samo igranje z roko tako ni bilo več pomembno.

Pri Olimpiji so se odzvali na opravičilo. Zapisali so, da se zahvaljujejo "Nogometni zvezi Slovenije, da je (na naše veliko pozitivno presenečenje) objavila uradno opravičilo organizacije, ki je na nogometnih srečanjih 1. SNL zadolžena za tehnologijo VAR".

Dodali so, da se je NZS za take primere zaščitila s tekmovalnim pravilnikom, "tako da naša pritožba kljub eklatantnemu oškodovanju naše ekipe in kršitve pravil nogometne igre in fair playa, za katerega se na papirju tako zavzemate, ni možna oziroma bi bila brezpredmetna".

Ob tem pa so Ljubljančani navrgli še nekaj drugih obtožb. Tako so opozorili, da je bil ob zapravljeni enajstmetrovki Maria Kvesića vratar Maribora Ažbe Jug "v času strela najmanj en meter oddaljen od golove črte". "Kolikor poznamo pravila nogometne igre, je to nedopustno in prepovedano, razen če so stopila v veljavo kakšna nova pravila 'lex Olimpija', ki jih mi ne poznamo," so pripisali.

Maribor : Olimpija Kako je to možno? Šport Olimpiji se uradno opravičili, na derbiju z Mariborom je bila oškodovana Žan Vipotnik Večni derbi Šport Maribor do 2:0, nato 'penal' in rdeči karton za Iličića in Krefla

V pismu so se obregnili tudi ob odnos NZS do kluba. "Javnost je bila zelo izčrpno obveščana o vseh disciplinskih ukrepih, ki jih je NZS sprejemala proti NK Olimpija. Ni pa bila obveščena o tem, da so praktično vsi disciplinski ukrepi NZS, izrečeni proti Olimpiji, prihajali po elektronski pošti v petek popoldne s pritožbenim rokom treh dni," so zapisali.

Poudarili so, da ni nepomembno dejstvo, da so bili praktično vsi disciplinski ukrepi po njihovih argumentiranih pritožbah spremenjeni v njihovo korist, nekateri pa celo odpravljeni. "V dobro nogometne igre in poštenja bi se moral nad tem dejstvom kdo zamisliti," menijo pri Olimpiji.

"Na tem mestu prosimo NZS, da enakopravno obravnava vse udeležence tekmovanja v prvi ligi NZS in da poskrbi, da bo prvenstvena sezona 2022/23 regularna. Na osnovi dogodkov v Mariboru lahko marsikdo o tem dvomi," so še zapisali.

Komentarjev 2
  • sebastjan95 04:52 22.februar 2023.

    maribor šapijon

  • Avatar Leon
    Leon 19:08 21.februar 2023.

    VAR potrebuje sodnike z jajci !