Šport > Nogomet
849 ogledov

Pokazati Henryju, da je na napačni strani!

Olivier Giroud Epa
Thierry Henry je na napačni strani, so odločni Francozi.

V sredo Anglija proti Hrvaški, že ta torek pa polfinale mundiala Francija - Belgija. Francozi so v četrtfinalu z 2:0 premagali Urugvaj, Belgijci z 2:1 prve favorite Brazilce. 

Galski petelini so bili prvaki enkrat, leta 1998, njihovi sosedi na mundialih še nikoli boljši kot četrti (1986). Od preostalih štirih ekip v Rusiji morda prav Belgijci in Francozi igrajo najbolje. Morda so na papirju Francozi favoriti, saj so vendarle nekoliko bolj izkušeni. A statistika zadnjega obdobja je na strani Belgije: nepremagani so zadnjih 24 tekem, zmagali so zadnjih sedem.

Henry Lukaku | Avtor: Epa Epa
Francoze in Belgijce družijo številne nogometne vezi. Številni belgijski reprezentanti igrajo ali pa so igrali v francoski prvi ligi, na klopi Belgijcev pa kot pomočnik trenerja Roberta Martineza sedi tudi nekdanji francoski napadalec Thierry Henry. Dvajset let po tem, ko je bil del ekipe, ki je Franciji prinesla doslej edini naslov svetovnega prvaka, bo Belgijcem pomagal najti pot do finala. Pravijo, da je prav po njegovi zaslugi zelo napredoval Romelu Lukaku. Na zadnjih 20 tekmah v dresu Belgije je dal kar 17 golov. "Zelo mi pomaga. Odkar tesno sodelujeva, je moja igra vsaj dvakrat boljša. Veliko mu dolgujem," je izpostavil Lukaku. Sodelujeta dve leti.

Na drugi strani so Francozi odločeni, da Henryju pokažejo, da bi se moral odločiti za klop galskih petelinov. "Nenavadno bo igrati proti Thierryju," je priznal francoski napadalec Oliver Giroud, ki pa je ob tem dodal: "Bil bi pa ponosen, če bi mu pokazal, da se je odločil za napačno moštvo." Še posebej zato, ker ga je Henry v preteklosti večkrat kritiziral. "Bo pa res nenavadno, ko bo na drugi strani. To bo tudi zanj posebna tekma. Mene osebno sicer zanima samo zmaga."

Selektor Belgije Roberto Martinez: "To je pot v neznano, saj še nikoli nismo bili v takšni situaciji. Ptrebujemo ekipni duh kot še nikoli do zdaj. Moramo biti svoja najboljša različica."

Obe ekipi čaka najvišja ovira doslej. Po mnenju strokovnjakov bodo Belgijci Francozom morali vsiliti svoj ritem igre s pritiski trojice Edena Hazarda, Lukakuja in Kevina De Bruyna. S tem bi se najbolj učinkovito zoperstavili udarnemu francoskemu napadu. Giroud, Antoine Griezmann in 19-letni vzhajajoči zvezdnik Kylian Mbappe bi sicer belgijski obrambi, ki je na prvenstvu že pokazala pomanjkljivosti, lahko povzročala precejšnje preglavice. Toliko boljša je francoska: v Rusiji je dobila le štiri gole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.