Šport > Nogomet
6451 ogledov

Pozivajo, da se to državo izključi iz Fife

izrael španija Epa
Palestinci od Fife zahtevajo izključitev Izraela

Nogometna zveza Palestine (PFA) je Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) pozvala, naj Izrael izključi iz mednarodnih tekmovanj zaradi kršenja človekovih pravic in humanitarnega prava na območju Gaze ter kršenja pravil Fife.

PFA je opozorila na diskriminacijo in rasizem v izraelskih ligah in da izraelska zveza (IFA) krši statute pri vključevanju nogometnih ekip, ki se nahajajo na ozemlju Palestine, v svojo ligo.

Pri tem so opozorili na četrti člen statuta, ki striktno prepoveduje kakršnokoli diskriminacijo proti drugi državi ali skupini ljudi in pravi, da se vsaka taka kršitev kaznuje s "suspenzom ali izključitvijo". K temu dodajajo tudi navijače. Izpostavili so jeruzalemski klub Beitar, kjer so žaljivke na račun arabskih nogometašev del vsakdana navijačev.

V PFA nadaljujejo, da klubom načrtno preprečujejo, da bi se jim pridružili arabski navijači, svoj rasistični odnos do Arabcev pa na družbenih omrežjih pogosto kažejo tudi člani klubskih uprav, člana Maccabija Nethanye pa obtožujejo, da je na Linkedinu javno podprl genocid v Gazi. Obenem, tako PFA, so številni izraelski nogometaši tudi pripadniki vojske, ki trenutno vrši grozodejstva v Gazi.

V PFA opozarjajo tudi, da je Izrael popolnoma uničil nogometno infrastrukturo v Gazi, nekateri stadioni pa so bili spremenjeni v taborišča, bolnišnice in celo množična grobišča. Že pred zadnjim konfliktom pa so bile težave z izdajo gradbenih dovoljenj za športne objekte v Palestini stalnica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice