Šport > Nogomet
60 ogledov

Predstavili brazuco – žogo mundiala 2014

Brazuca predstavitev žoga za SP 2014
1/5
Reuters
Približno pol leta pred prvim sodniškim žvižgom na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji so prireditelji v torek predstavili tudi uradno žogo mundiala – brazuco.

Nogometna žoga brazuca bo v Sloveniji prvič na ogled v četrtek, ko jo bodo ob 16.30 predstavili v ljubljanskem Cityparku.

Brazuca, uradno ime žoge za SP 2014, je šla v zadnjih dobrih dveh letih skozi vrsto testiranj, med drugimi so jo brcali nogometni zvezdniki Iker Casillas, Dani Alves, Lionel Messi, Bastian Schweinsteiger in Zinedine Zidane, so na včerajšnji predstavitvi v Riu de Janeiru dejali pri Mednarodni nogometni zvezi.

Milijon Brazilcev izbralo ime

Žogo so oblikovali in izdelali pri nemškem podjetju Adidas, v uporabo pa so jo že dobili pri Milanu, Bayernu, Palmeirasu in Fluminenseju, prav tako pa je bila uradna žoga svetovnega prvenstva do 20 let. Na predstavitvi sta bila tudi zvezdnika Clarence Seedorf in Cafu, vsak otrok, ki je sodeloval na prireditvi – gre za brazilske otroke, rojene 3. decembra – pa je eno žogo prejel v dar.

Ime žoge so razkrili že lani in pri tem opustili druga dva predloga – bossa nova in carnavalesca. Ime je z glasovanjem izbralo približno milijon brazilskih nogometnih navdušencev, ki je v 70 odstotkih glasovalo za brazuco, beseda pa med drugim označuje tudi brazilski način življenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.