Šport > Nogomet
3171 ogledov

Preminil sloviti nogometni selektor, velikan nacije

Craig Brown Profimedia
Umrl je nekdanji škotski nogometni selektor Craig Brown.

Nekdanji selektor škotske nogometne reprezentance Craig Brown je umrl v 83. letu starosti, so potrdili pri Aberdeenu, kjer je Brown od leta 2013 deloval kot neizvršni direktor. Brown je zadnji človek, ki je Škotsko popeljal na svetovno prvenstvo, pred 25 leti je vodil ekipo v Franciji.

"Vsi v Aberdeen FC smo strtega srca zaradi izgube našega ljubljenega nekdanjega glavnega trenerja, direktorja in ambasadorja kluba Craiga Browna. Bil je naš prijatelj, Craiga bomo zelo pogrešali. Naša ljubezen in sožalje sta z njegovo družino v tem strašno žalostnem času," so zapisali pri klubu.

Craig Brown | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdaj veliki nogometni talent, čigar igralsko kariero je pri 27 letih prekinila poškodba kolena, je prav tako popeljal Škotsko na evropsko prvenstvo leta 1996. Po osmih letih na čelu reprezentance je odstopil leta 2001, potem ko se Škotski ni uspelo uvrstiti na Euro 2000 in svetovno prvenstvo 2002. Bil je selektor z najdaljšim stažem na Škotskem, saj jo je vodil na 71 tekmah, na katerih je zbral 32 zmag, 18 remijev in 21 porazov.

Bil je tudi del škotskega trenerskega štaba na svetovnem prvenstvu leta 1986 pod poveljstvom sira Alexa Fergusona ter svetovnem prvenstvu 1990 in Euru 1992 pod poveljstvom Andyja Roxburgha, katerega je nato leta 1993 zamenjal na selektorskem stolčku, ko se Škotski ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo 1994.

Craig Brown | Avtor: Profimedia Profimedia

V Glasgowu rojeni nekdanji igralec Rangersov, Dundeeja in Falkirka je pred svojo mednarodno trenersko kariero vodil klub Clyde, bil je tudi selektor mlade škotske ekipe do 16 let, ki jo je popeljal do finala svetovnega prvenstva, in reprezentance do 21 let, ki jo je popeljal do evropskega polfinala. Brown je bil nato selektor Škotske od leta 1993 do 2001. Kasneje je vodil Preston, Motherwell in Aberdeen, preden je postal direktor pri Aberdeenu. Trenersko kariero je zaključil s skoraj 800 odvodenimi uradnimi tekmami.

Predsednik uprave Aberdeena Dave Cormack je dejal: "Bil je eden tistih redkih posameznikov, ki ni bil le učinkovit pri tem, kar je počel, ampak so ga imeli vsi, ki so ga spoznali, splošno radi. Gospod, ki je ljubil svojo družino, prijatelje in nogomet." Na uradnem računu škotske reprezentance na Twitterju pa so Browna razglasili za "pravo škotsko legendo" in dodali, da so njihove misli s Craigovimi najdražjimi v tem žalostnem času.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice