Šport > Nogomet
94 ogledov

"Pri Osimu dve podaji v širino težava"

slovenija, makedonija Anže Petkovšek
Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je bil zadovoljen z videnim na srečanju proti Makedoniji.

Potem ko je slovenska nogometna reprezentanca v sredo v Kopru z zmago 1:0 izboljšala izkupiček na medsebojnih tekmah z Makedonijo, jo ob podaljšanem prazničnem koncu tedna čaka izziv izboljšati razmerje še proti Severni Irski. Tekma bo v Belfastu ob 20.45 po slovenskem času, selektor Srečko Katanec pa si želi videti predvsem napredek v igri.

Roman Bezjak je na Bonifiki poskrbel za prvo slovensko zmago v četrtem boju s trenutno sicer precej skromno Makedonijo, potencialna zmaga proti zagotovo bolj borbenim in ostrejšim Severnim Ircem, ki se pripravljajo na nastop na evropskem prvenstvu v Franciji, kjer jih junija v skupini C čakajo Nemci, Ukrajinci in Poljaki, pa bi razmerje Slovenije s to otoško izbrano vrsto pomaknilo na izenačenje z dvema zmagama, remijem in dvema porazoma.

Katanec, ki poudarja, da ga sam izid na prijateljskih tekmah ne zanima in da ta spremenjena slovenska vrsta potrebuje še veliko časa in dela, da bo na želeni ravni, si prihodnost reprezentance, posebej po vrnitvi poškodovanih Kevina Kampla, Roberta Berića in Andraža Šporarja, predstavlja ob všečni, hitrejši igri, ki bo vodila do dobrih rezultatov.

V Kopru se je tako kot proti Ukrajincem v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2016 odločil za igro v sistemu 4-3-3, torej v precej napadalni različici, kljub temu, da je začel s kar nekaj bolj ali manj novinci - Aljažem Struno, Nejcem Skubicem, Miho Zajcem, Benjaminom Verbičem ... Ali bo s tovrstno različico igral tudi v Belfastu, pa je dejal: "To so pač postavitve, mehanizmi. Sam sestavljam ekipo na podlagi tega, kar imamo. Generalno gledano pa bi rad videl, da fantje pridejo iz klubov, kjer imajo minutažo, saj z njo pride samozavest in drugo."

Več igre v "vertikalo"

To je zelo pomembno pri vezistih. Tudi na Otoku bo v zvezni vrsti najverjetneje začel Rene Krhin, ki je po Katančevem mnenju odigral odlično, pohvalil je tudi novince, a vseeno opozoril, da so bili nekateri očitno preveč impresionirani in izgubljali žogo v nevarnih območjih, kar bi na tekmah proti močnejšim ekipam lahko pomenilo zadetek v slovenski mreži. Pri tem je mislil tudi na Zajca, ki pa ga v Belfastu ne bo, saj bo prav tako v ponedeljek v Kopru z reprezentanco do 21 let igral pomembno kvalifikacijsko tekmo proti Irski.

Zato pa bosta zraven Jan Oblak, ki je po reprezentančnem slovesu Samirja Handanovića zacementiran kot prvi slovenski vratar, in izkušeni napadalec Milivoje Novaković, ta je včeraj, slaba dva meseca pred svojim 37. rojstnim dnevom, postal najstarejši igralec v zgodovini slovenske vrste. "Novaković je že v lepih letih. Kljub temu nam bo še koristil, imel svojo minutažo. Vsa čast njemu in drugim, da pridejo v reprezentanco in se brez težav usedejo na klop in pomagajo s svojimi izkušnjami predvsem mlajšim, da napredujejo," je o vlogi Novakovića povedal Katanec.

Prostora za napredek je po Katančevem mnenju veliko: "Moramo napredovati. Meni osebno ne paše, da vrtimo žogo in jo dajemo nazaj. Toda fantje pač pridejo iz klubov s takimi navadami. Pri Ivici Osimu, ko smo igrali za jugoslovansko reprezentanco, sta bili že dve podaji v širino težava. Zdaj je sicer drugačen nogomet, igra se več na posest, toda to meni ne ustreza. Če igralec nima nikogar za sabo, naj gre proti golu, v vertikalo. To ni vedno možno, toda delal bom na tem, da to izboljšamo, ker to moramo."

Več pozornosti dvobojem ena na ena

Katanec si želi izboljšati tudi učinkovitost v dvobojih ena na ena. "Tudi v prejšnjih kvalifikacijah smo imeli nizek odstotek odvzetih žog, sploh v zvezni vrsti. To morajo fantje popravljati, ker moramo priti čez 50-odstotno uspešnost v teh 'duelih'. V nasprotnem primeru bomo imeli težave na vsaki tekmi," meni Katanec, ki si čim prej želi pod svojim okriljem videti tudi zdrave Šporarja, Berića in Kampla, "da bomo dejansko začeli oblikovati neko novo reprezentanco".

slovenija, makedonija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
In srž te nove reprezentance bi se po Katančevem mnenju morala izraziti tudi skozi večjo posest žoge, hitrejšo igro, večjo drznost, večjo napadalnost. "Seveda pa je odvisno, proti komu igraš. Ne želimo se braniti, to ni v moji naravi. Ampak če je tekmec močnejši, se moraš avtomatično braniti. Filozofija bo pa takšna, da bomo igrali tudi maksimalno napadalno usmerjeno. Moram samo videti kakovostne igralce, ki si upajo preigrati, iti naprej ... V tem primeru bom dal pet takšnih fantov naprej brez vsakršnih težav. Je pa seveda še druga smer. Morajo biti sposobni tudi v fazi branjenja," je zaključil Katanec.

Ta bo svoje fante v Belfast na novo predstavitev nove filozofije slovenske igre popeljal v nedeljo zjutraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.