Šport > Nogomet
22 ogledov

Valdés poškodovan v JAR; Nemci zavzeli Wembley

O. R. Tambo Johannesburg letališče Iniesta Južna Afrika
1/28
Reuters
Angleži so še drugič v le nekaj dneh klonili na Wembleyu, tokrat so jih z golom Pera Mertesackerja premagali zgodovinski rivali Nemci (0:1). V Johannesburgu je Španija presenetljivo klonila (1:0), ob tem pa jo je skupil vratar Víctor Valdés. Gibraltar je na svoji prvi tekmi remiziral s Slovaško (0:0).

Neprepričljivi Angleži so prvič po letu 1977 dvakrat zapored izgubili na Wembleyu. Potem, ko so Čilenci v petek zabili dva (0:2), je bil za Nemce dovolj le zadetek Pera Mertesackerja v 39. minuti (0:1). "Big f***ing German", kot Mertesackerja v pesmi imenujejo navijači Arsenala, je bil edini v prvi postavi Nemčije, ki trenutno igra v angleški Premier league in prav visoki branilec je bil mož odločitve na prijateljski tekmi, ki ni ponudila pravega naboja, značilnega za večino obračunov teh dveh rivalov.

V prvi enajsterici Nemčije ni bilo Mesuta Özila, Roman Weidenfeller pa je pri 33 letih postal najstarejši debitant v golu "Elfa". Pet nogometašev med udarnimi enajstimi je prihajalo iz  dortmundske Borussie. Pri domačih je mesto v napadu obdržal Adam Lallana.

Hart spet v pravi formi

Angleži so imeli na začetku pobudo, a brez nevarnejšega strela, Nemci pa so povedli po prekinitvi šest minut pred koncem polčasa. Najprej je Joe Hart ubranil prvi poskus Mertesackerja in ustavil še strel po odbitku, po sledečem kotu pa je branilec Arsenala preskočil Chrisa Smallinga in ugnal domačega čuvaja mreže. Asistenco je vpisal Toni Kroos

Hart je moral na začetku drugega dela še enkrat več dobro posredovati po strelu Marca Reusa, ki je zaključil po akciji Maria Götzeja. "Trije levi" so odgovorili prek Lallane in Androsa Townsenda, slednji je oplazil vratnico Nemcev. Na drugi strani je Götze spet ostal praznih rok v dvoboju s Hartom. Po še nekaj polpriložnostih na obeh straneh in zaključnem naletu Angležev so Nemci dokaj zanesljivo odnesli poln plen z Otoka (0:1).

Gibraltar Slovaška prijateljska tekma | Avtor: EPA EPA
Gibraltar z zgodovinskim remijem

Na svoji prvi tekmi pod okriljem Uefe je Gibraltar v portugalskem Algarveju presenetljivo remiziral s Slovaško (0:0). Slednja resda ni nastopila v udarni zasedbi, vendar temu remiju nikakor ne gre gledati v zobe. Kot kapetan nekdanje britanske kolonije se je prve neizgubljene tekme lahko veselil tudi nekdanji igralec v Premier league Danny Higginbotham. Priznanju Gibraltarja s strani Uefe je močno nasprotovala Španija in Michel Platini je zagotovil, da se moštvi ne bosta srečali v bodočih kvalifikacijah. Gibraltar se bo marca na drugi prijateljski tekmi pomeril s Ferskimi otoki.

Španci prevladovali le na začetku

Na slovitem stadionu Soccer City so se Španci domačim Južnoafričanom po robu postavili s povsem drugačno postavo kot nogometašem Ekvatorialne Gvineje pred nekaj dnevi. V postavi je ostal le Xabi Alonso, ob njem sta v vezni liniji igrala še Andrés Iniesta in Sergio Busquets, medtem ko so v napadu igrali Pedro, Fernando Llorente in David Villa

"El Guaje" je na začetku tekme sicer dvakrat zatresel mrežo, a obakrat je bil gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Domačini so po rahlo zmedenem začetku postali bolj samozavestni in v 17. minuti je Oupa Manyisa sprožil iz velike oddaljenosti, žoga je oplazila Sergia Ramosa in zadela prečko gola Ikerja Casillasa. Do konca polčasa smo videli še po eno priložnost na obeh straneh.

Valdés z igrišča zaradi kolena

Po enakovrednem začetku drugega dela so domači presenetljivo povedli v 56. minuti. Thabo Matlaba je prebil desni bok Špancev in našel Benjamina Parkerja, ta pa je elegantno premagal Víctorja Valdésa, ki je ob polčasu zamenjal Casillasa. Po številnih menjavah (Španci so jih opravili že vseh šest, kolikor jih je dovoljenih na uradnih prijateljskih tekmah) in padcu ritma igre pa je še en šok za četo Vicenteja del Bosqueja prišel v 75. minuti. 

Takrat si je koleno namreč poškodoval Valdés (ob njem ni bilo nikogar v usodnem trenutku) in vratar Barcelone je moral z igrišča. Ob protestih domačinov ga je nato vendarle lahko zamenjal Pepe Reina. Čisto ob koncu srečanja je v gneči pred vrati za izenačenje poskusil še Raúl Albiol, a ostalo je pri minimalni zmagi domačih in prvemu porazu Španije od julijskega finala pokala konfederacij.

V Amsterdamu brez golov

V Amsterdamu sta se brez golov razšli Nizozemska in Kolumbija. Domači so nastopili brez Robina van Persieja, Arjena Robbna in Dirka Kuyta, Rafael van der Vaart pa se je poškodoval že v prvem polčasu. Za največ razburjenja je v 35. minuti poskrbel Jeremain Lens, ki je bil izključen zaradi udarca s komolcem. V srečanju z veliko prekrški Radamel Falcao ni prišel do izraza.

Prijateljske tekme, rezultati:

Avstralija : Kostarika 1:0 (0:0)
Cahill (69)

Rusija : Južna Koreja 2:1
Smolov (9), Tarasov (59); Shin-Wook Kim (6)

Lihtenštajn : Estonija 0:3 (0:1)
Zenjov (45), Anier (61, 64)

Malta : Ferski otoki 3:2 (3:0)
Fenech (17), Mifsud (20), Caruana (41); Hansson (79), Baldvinsson (87)

Namibija : Mozambik 0:0 (0:0)

Norveška : Škotska 0:1 (0:0)
Brown (61)

Turčija : Belorusija 2:1 (1:1)
Bulut (5), Yilmaz (89); Rodionov (10)

Gibraltar : Slovakška 0:0 (0:0)

Južna Afrika : Španija 1:0 (0:0)
Parker (56)

Nizozemska : Kolumbija 0:0 (0:0)
RK: Lens (35/Nizozemska)

Avstrija : Združene države Amerike 1:0 (1:0)
Janko (33)

Poljska : Irska 0:0 (0:0)

Belgija : Japonska 2:3 (1:1)
Mirallas (15), Alderweireld (79); Kakitani (37), Honda (53), Okazaki (63)

Anglija : Nemčija 0:1 (0:1)
Mertesacker (39)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.