Šport > Nogomet
10279 ogledov

Provokacija in nespoštovanje lastnega dresa?

albanski orel Epa
Švicarja na SP gola in zmago slavila z albanskim orlom.

Za zmago Švice z 2:1 nad Srbijo sta zadela Xherdan Shaqiri in Granit Xhaka in vsak svoj gol proslavila tako, da sta z rokama sestavila podobo dvoglavega orla. Ta je simbol Albanije oziroma Velike Albanije. Etnični Albanci, ki igrajo za druge države sicer pogosto proslavljajo gole na tak način (tudi ko zabijajo v svojih klubih). 

Srbija - Švica Skupina E Šport Izjemen niz Švice se nadaljuje

Še več: Xhaka je imel na eni od svojih kopačk podobo albanske zastave (na drugi švicarske). Neprimerna provokacija Srbov in nespoštovanje lastnega dresa, sta bila najpogostejši odziv na družabnih omrežjih. In ne le v Srbiji. Tudi številni slovenski twitteraši so se spraševali, ali ni šlo za res neprimerno potezo.

Granit Xhaka | Avtor: Epa Epa
"Nimam komentarja. Jaz se s tem ne ukvarjam. Jaz sem človek športa," dogodka ni želel komentirati selektor Srbije, Mladen Krstajić.

Fifa politične provokacije prepoveduje, tako da bi utegnila nogometeša dobiti kazen mednarodne nogometne zveze.

Shaqiri je rojen na Kosovu, a se je s starši pri svojih dveh letih preselil v Švico. Tam je danes 26-letni nogometaš odrasel in se naučil nogometa pri Baslu. Enako velja za leto mlajšega Xhako, ki je sicer rojen v Baslu, njegovi albanski starši pa prihajajo iz srbskega mesta Kuršumlija, tik ob srbsko-kosovarski meji. In nista edina švicarska reprezentanta z albanskimi koreninami.

Nigerija - Islandija Skupina D Šport Poraz Islandije za novo upanje Argentine

To je bilo dodatno olje na ogenj po razočaranju Srbije, ki je vodila z 1:0, a nato izgubila z golom Shaqirija v 90. minuti. Obenem se v Srbiji jezijo še nad sodniki, češ da ob prekršku nad Aleksandrom Mitrovićem v 66. minuti niso dobili 11-metrovke. "Jaz ne smem komentirati sojenja, kar sami ocenite," je po tekmi dejal srbski selektor Krstajić.

Nad proslavljanjem svojih varovancev ni bil navdušen niti selektor Švice Vladimir Petković, ki ima poleg švicarskega tudi hrvaško in bosansko državljanstvo. "Politike in športa nikoli ne bi smeli mešati. Treba je biti navijal in pokazati spoštovanje. Jasno je, da na plan pridejo čustva. A menim, da bi se morali na igrišču ogniti politiki in se osredotočiti raje na to, da šport zbližuje ljudi." 

Srbi se bodo pritožili

Podpredsednik srbske zveze Savo Milošević in generalni sekretar Jovan Šurbatović sta potrdila, da se bodo Srbi pritožili na Fifo. Milošević in Šurbatović sta napovedala tako pritožbo na sojenje Nemca Felixa Brycha, kot tudi zaradi provokacije albanskih nogometašev in navijačev na tekmi v Kaliningradu.

"Za prav takšen primer je Hrvaška dobila enajstmetrovko proti Nigeriji, danes pa je sodnik dosodil Mitroviću prekršek v napadu. Že proti Kostariki si sodnik ni pomagal z Var-om. Vprašanje je, zakaj smo ga uvedli, če velja samo za bekatere reprezentance, ne pa za vse," je dejal Milošević. "Seveda ne pričakujemo kakšnih spektakularnih odločitev, ki bi popravile krivico."

V vasi Zhegra v občini Gnjilane na Kosovu priredili veliko slovesnost, saj je to rojstni kraj Shaqirija, ki so ga okrasili tudi s švicarskimi zastavami. V Prištini pa so pripravili ognjemet.

luka modrić ivan rakitić Video Šport Hrvati šokirali v garderobi, ogorčenje v Srbiji

Srbi so povedali, da so se pritožili tudi na proslavljanje golov Xhake in Shaqirija ter na kosovsko zastavo na enem od nogometnih čevljev Shaqirija. "Vložili smo pritožbo, zahtevali smo, da Shaqiri zamenja kopačko. To je očitna politična provokacija, igrali smo proti Švici, ne pa proti Kosovu. A Fifa nam je odgovorila, da po predpisih lahko igra s takšno obutvijo," je dejal Šurbatović.

Komentarjev 17
  • Zan Marega 00:33 24.junij 2018.

    šiptar nikoli ni in ne bo človek...toliko o tem...

  • Ivo 19:38 23.junij 2018.

    Če bi šli štet kdo je etnično čist Švicar, Nemec, Šved, Anglež ipd., bi padli na rit že danes. Verjamem, da v nekaterih od severnih dežel etnično čisto prebivalstvo predstavlja manjšino v državi. Kaj bo čez nekaj let, je vsakomur ...prikaži več jasno, zato ne razumem navedb kako Švicarji lahko to gledajo...

  • vladek 16:20 23.junij 2018.

    a lahko imajo srbski gledalci na majicah zločinca Mladića,na to naj se pritožijo Srbi