Šport > Nogomet
602 ogledov

Olimpija rešena v zaključku, žvižgi prebudili Maribor

Nardin Mulahusejnović FC Koper Facebook Nardin Mulahusejnović je zabil za Koper proti Olimpiji.
S tekmama v Ljubljani in Mariboru se je sklenilo 10. kolo elitne slovenske nogometne lige.

Na stadionu Stožice sta se Olimpija in Koper razšla z remijem (1:1). Branilci naslova so imeli več žoge v nogah, a premalo idej v napadu, da bi lahko iztržili ugodnejši rezultat. Na koncu so lahko zadovoljni tudi s točko, saj so do 82. minute zaostajali, remi pa je glede na videno tudi najpravičnejši razplet z zanimivimi dogodki ne preveč bogate tekme.

Prvi polčas je razočaral maloštevilne gledalce na tribunah. Ljubljančani so imeli terensko premoč, statistika je govorila v njihov prid, a pravih priložnosti ni bilo. Domači so kar nekajkrat poskušali s streli, a stoodstotnih priložnosti si niso pripravili, na drugi strani pa so Koprčani izkoristili polpriložnost, potem ko je po protinapadu Nik Omladič prodrl po desni strani, zavrnil žogo na rob kazenskega prostora, kjer bosanski napadalec Nardin Mulahusejnović ni okleval s strelom, žogo je ob vratnici poslal v levi zgornji kot vrat Matevža Vidovška.

V 53. minuti so si Ljubljančani pripravili najlepšo priložnost dotlej. Diogo Pinto je v kazenskem prostoru prišel do strela, njegov poskus je vratar Jan Koprivec odbil v vratnico, odbita žoga je prišla do Nemanje Motike, ki pa jo je povsem zgrešil, poslal jo je skoraj na tribune.

Mustafa Nukić je takoj, ko je vstopil v igro, po predložku z desne strani dobro streljal z glavo, toda veselje mu je preprečila vratnica. V 80. minuti je Peter Agba močno sprožil strel z razdalje, a preveč po sredini, tako da Koprivec večjega dela ni imel.

Tri minute pozneje pa je vendarle moral podpisati kapitulacijo, gostitelji so vendarle izenačili. Jorge Silva je z desne strani izvedel prosti strel, do nizke žoge se je dokopal Pedro Lucas, njegov strel z glavo je Koprivec odbil, toda le do Ruia Pedra, ki jo je brez težav poslal v mrežo.

Domači so do konca tekme še poskušali doseči drugi gol, toda pravih priložnosti niso imeli, enako velja za Koper, ki v Ljubljani poleg taktične discipline ni pokazal posebej veliko, a je lahko zadovoljen s točko, s katero se je na lestvici izenačil z vodilnim Celjem.

Preobrat v Ljudskem vrtu

Sven Šoštarič Karić | Avtor: X X

Maribor je po preobratu v drugem polčasu na svoji zelenici premagal Kalcer Radomlje (3:1) in tako prekinil niz treh zaporednih porazov. A ne brez težav in stresa. Po prvem polčasu je kazalo na nov neuspeh, iz Ljudskega vrta so se slišali žvižgi, varovanci Damirja Krznarja so zaostajali, toda tokrat v drugem delu vendarle izpeljali preobrat za izredno pomembne tri točke.

Mariborčani so tekmo začeli napadalno, želeli so čim prej doseči gol, ki bi jim omogočil lažje nadaljevanje. Jan Repas je sicer dosegel zadetek, a iz nedovoljenega položaja, gostujoči vratar Luka Baš pa je moral prvič posredovati v osmi minuti, ko je s strelom od daleč poskusil Marko Božić, a vratar je z lepo parado nekaj dela povzročil fotografom. Ti pa v prvem polčasu niso imeli veliko dela. Mariborski napadi so bili jalovi, na žalost domačih navijačev, ki jih je iz tekme v tekmo manj na stadionu, pa so tekmeci že v prvi nevarnejši akciji povedli.

V 22. minuti je Dejan Vokić na robu kazenskega prostora lepo podal žogo do Madžida Sošića, ta se je izognil nedovoljenemu položaju in z natančnim strelom v nasprotni kot in premagal vratarja Ažbeta Juga.

Baš se je do konca polčasa še nekajkrat izkazal po strelih Marka Kolarja, Repasa in Ignacia Guerrica v 37. in 39. minuti, prvič pa je kapituliral v 50. minuti, ko je predložek Guerrica z leve strani izkoristil Božić.

Maribor je v zadnjih tekmah dokazal, da se iz garderobe vrne kot drugačna ekipa, tokrat je boljšo igro nadgradil tudi z zadostnim številom golov, da se je veselil zmage. Pot do treh točk jim je odprl kot, ki ga je izvedel Aleks Pihler, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Sven Šoštarič Karić, ki je z glavo premagal Baša.

Po zaostanku so se morale Radomlje odpreti, vijoličasti pa so se sprostili, s protinapadi so začeli precej bolj ogrožati vrata tekmecev kot prej, ko so zaostajali. Kolar se je po podaji Božića v 64. minuti znašel iz oči v oči z vratarjem Bašem, a je slednji dobil medsebojni dvoboj, sprva je bilo videti, da se bo tako končal mariborski protinapad dve minuti pozneje, a je žoga srečno prišla do Erica Castra, ki je žogo - ta je po preigravanju vratarja Kolarju ušla, poslal pod prečko. Toda zanesljivo vodstvo je Mariborčane uspavalo. Radomlje bi ob koncu tekme lahko vsaj znižale zaostanek, a je domače nekajkrat rešil vratar Jug.

Prva liga Telemach, 10. kolo:

Olimpija - Koper 1:1 (0:1)
Maribor - Radomlje 3:1 (0:1)
Celje - Aluminij 1:3 (1:0)
Rogaška - Bravo 2:0 (1:0)
Domžale - Mura 0:2 (0:1)

LESTVICA:
1. Celje 20
2. Koper 20
3. Olimpija Ljubljana 16
4. Maribor 14
5. Bravo Ljubljana 14
6. Mura 13
7. Domžale 8
8. Rogaška 8
9. Aluminij Kidričevo 7
10. Kalcer Radomlje 7

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:44 28.september 2023.

    Kot prvo, Elšnik in Motika danes nista bila vredna 1/2 k... hladne vode! Kot drugo, na uradni lestvici 1. SNL ima Koper 17, ne pa 20 točk, kot imate objavljeno tu! Tekmovalna komisija še ni uradno registrirala odpovedane tekme med ...prikaži več Koprom in Rogaško, ker pritožbena komisija še vedno ni sprejela dokončne odločitve o pritožbi Rogaške! Po informacijah, ki jih imam sam in za katere menim, da sem jih dobil iz dovolj zanesljivega vira, se bo na koncu ta tekma vseeno morala odigrati.

Sorodne novice