Šport
42 ogledov

"Rad bi ga dobil zunaj igrišč in mu zlomil faco"

Wenger, Mourinho EPA
Jose Mourinho preprosto ne more skriti svojega sovraštva do Arsena Wengerja.

Če nekoga označiš za specialista za neuspeh in vojerja, je očitno, da ga ne maraš. A Jose Mourinho je v svojem sovraštvu do dolgoletnega trenerja Arsenala Arsena Wengerja še bolj goreč. V knjigi, ki bo izšla naslednji teden, je novinar Rob Beasley spregovoril tudi o tem, da si Portugalec želi razbiti faco Francozu.

Neprijetnosti med obena trenerjema so se začele že leta 2004, nedolgo po tem, ko je Mourinho prvič sedel na klop Chelseaja. Razmerje se je v naslednjih letih le še slabšalo, trenutno pa oba stratega odkrito kažeta medsebojni prezir.

Vse se je znatno poslabšalo po vrnitvi Portugalca k modrem londonskem klubu leta 2013. Wenger je rahlo pod pasom dregnil Mourinha z izjavo, da vseskozi vlogo favoritov prepušča ostalim klubom in ima tako pripravljeno opravičilo za morebiten neuspeh. Portugalec se je seveda hitro odzval: "On je specialist za neuspehe. Osem let je že brez lovorike. To je neuspeh. Če bi to naredil pri Chelseaju, bi spakiral kovčke in se nikoli več vrnil v London."

Beasley je v knjigi zapisal, da je bil Mourinho tako razburjen, da mu je še dejal: "Nekega dne ga bom našel zunaj nogometnega igrišča in mu zlomil obraz." Zadnji stavek je zdaj v Angliji seveda požel veliko zanimanja.

Velika rivala sta bila sicer blizu fizičnega obračunavanja že na tekmi v oktobru 2014. Chelsea je tekmo dobil z 2:0, bolj kot rezultat pa so si gledalci zapomnili prerivanje med Wengerjem in Mourinhom ob avt črti. "Zahteval je rdeči karton in stopil v moj tehnični prostor. Dejal sem mu naj se vrne v svojega. Porinil me je. Rekel sem mu, da 'to počne tukaj, ker ve, da ne morem odreagirati, a nekega dne se bova srečala na ulici.'"

V isti sezoni je novinar čestital Portugalcu za zmago s 5:0 nad Swanseajem, a je bil ta že povsem v mislih pri dvoboju naslednjega dne med Arsenalom in Manchester Cityjem. "Zmaga je bila lepa, a zdaj poglejmo, kaj bo naredil 'pos...i' Arsenal!"

City je bil favorit, vendar so topničarji slavili z 2:0. "Dejal sem Joseju, da so izvedli Chelsea in kopirali njihov načrt za tekmo izpred leta dni, njegov odgovor po spletni pošti pa me je pustil brez besed. 'Gospod Wenger si je priigral novo petletno pogodbo," se je sprva pošalil, nato pa je nadaljeval: 'Eden izmed igralcev Arsenala mi je poslal SMS in povedal, da so se nogometaši med tednom sami organizirali. Wenger ni storil prav nič'. Bil sem šokiran," je v knjigi zapisal športni novinar in dodal: "Ko sem izrazil svoje začudenje, je odvrnil, da 'to drži stoodstotno.'"

Nov razlog za spor je bila prodaja Petra Čecha, ki je izgubil status prvega čuvaja mreže v Portugalčevem klubu. Mourinho tega ni želel storiti, a ga je preglasoval lastnik Chelseaja Roman Abramovič, ki je vratarja želel nagraditi za večletno zvestobo klubu in mu tako omogočil selitev k Arsenalu.

"Gospod Wenger želi Čecha in razmišlja o denarju ... moti se! Želim ga zaj...! Želiš Čecha? OK, jaz želim Thea Walcotta ali Alexa Oxlade-Chamberlaina!!! Želiš vrhunskega vratarja? OK, želim mlade igralce, ki so pod tabo sra..., a jih jaz lahko spremenim v vrhunske nogometaše," je takrat v e-mailu novinarju zapisal Mourinho. Ta sicer nato ni dobro krenil v sezono in kmalu izgubil delo pri Chelseaju. Pred to sezono je prevzel vlogo pri Manchester Unitedu. 

Mourinho vs. Wenger | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.