Šport > Nogomet
21 ogledov

Ranieri preživel: Inter le remiziral

Zlatan Ibrahimović
1/11
Reuters
Lazio je na rimskem derbiju še drugič v letošnji Serie A premagal Romo in jo oddaljil od bitke za nastopanje v Ligi prvakov (2:1). Udinese je s slabim remijem proti Atalanti še dodatno zaostal za vodilnim AC Milanom, ki je že v soboto visoko premagal Palermo s hat-trickom Zlatana Ibrahimovića (4:0). Remi Interja proti Catanii (2:2).

Ime Vincenzo Montella pri Claudiju Ranieriju prav gotovo vzbudi neprijetne spomine. Legendarni "Aeroplanino" je k Romi prišel potem, ko so se Ranieriju zahvalili za sodelovanje, novo srečanje z bivšim napadalcem italijanske reprezentance, zdaj trenerjem Catanie, pa bi za rimskega stratega lahko pomenil nov konec. Siciljci so ob polčasu na San Siru že vodili z 2:0 in Ranierijevi črno-modri so igrišče zapuščali ob glasnih žvižgih že dodobra razjarjenih navijačev.

Pot proti morebitnemu šestemu zaporednemu porazu v vseh tekmovanjih je v 20. minuti odprl Alejandro Gómez, ki je po lepi akciji z močnim strelom premagal Julia Cesarja. Catanii se ni bilo potrebno preveč namučiti niti za 2:0, ko je Mariano Izco v akciji, ki je dišala po prepovedanem položaju, zabil za vodstvo z dvema goloma prednosti. Tudi taktične spremembe, s katerimi je Ranieri krenil v tekmo, niso dosegle želenega učinka, saj je obramba z vratarjem Cesarjem na čelu spet dobila dva lahka gola. Inter mreže nedotaknjene ni ohranil že vse od januarskega derbija z Milanom.

Kljub temu, da je Inter tekmo začel s klasično postavitvijo 4-4-2, v kateri sta konico napada sestavljala Diego Milito in Giampaolo Pazzini, ki jima je pomagal še Diego Forlán, so se Nerazzurri znova mučili z doseganjem zadetkom. Kot zadnji je pri remiju s Palermom (4:4) prvega februarja namreč zabil prav Milito, tokrat pa je bil Forlán tisti, ki je Inter vrnil v igro z golom sredi drugega polčasa, potem ko je Ranieri že opravil vse tri menjave in v igro poslal Wesleyja Sneijderja, Joela Obija in Andreo Polija. Slabih deset minut po znižanju rezultata je Milito izkoristil podajo Forlána in matiral rojaka Juana Pabla Carriza ter pripravil napeto končnico, v kateri pa Interju ni uspelo zaključiti velikega povratka.

Dvojček Lazia: Rim ostaja sinjemoder

Rimski derbi je bil eksploziven že od samega začetka. Spektakularni kulisi na severni in južni tribuni olimpijskega stadiona sta bili idealen uvod v dogodkov polni prvi polčas, kjer je tokratni "gost" Lazio povedel po strelu iz enajstih metrov. Sodnik Mauro Bergonzi je že v sedmi minuti izključil Rominega vratarja Maartena Stekelenburga, ki naj bi v kazenskem prostoru podrl nemškega reprezentanta Miroslava Kloseja, junaka oktobrskega obračuna obeh ekip. Brazilec Hernanes je brezhibno zabil mimo rezervnega vratarja Bogdana Lobonta, ki ga je Romin trener Luis Enrique zamenjal z Erikom Lamelo in zdelo se je, da je Lazio z igralcem več že opravil večino dela na Olimpicu.

A temu ni bilo tako, saj se je Roma najprej vrnila z oportunističnim golom mladega Fabia Borinija, do konca polčasa pa tudi z desetimi možmi na zelenici verjetno igrala celo bolje od večnih rivalov. Nadaljevanje dolgo časa ni navduševalo, Lazio pa je deseterico Rome uspel zlomiti v 62. minuti, ko je kapetan Stefano Mauri na drugi vratnici izkoristil visoko žogo in v padcu zabil šele svoj prvi gol v letošnji sezoni. Hernanes je imel že v enem naslednjih napadov na nogi verjetno nedosegljivo vodstvo Lazialov, a iz oči v oči z Lobontom po veliki napaki Fabia Simplicia predolgo okleval, oziroma ga je z odličnim startom zaustavil Juan.

Enrique je v lovu za izenačujočim golom v igro poslal tudi Bojana Krkića, a si njegovo moštvo do zadnjih trenutkov ni pripravilo resnejših priložnosti za dosego zadetka. Dobrih pet minut pred koncem je kapetan Francesco Totti za las zgrešil vrata s strelom z glavo, sodnik Bergonzi pa je zaradi drugega rumenega kartona izključil Lionela Scalonija. V igri deset na deset je Lazio brez večjih težav zdržal in še drugič v letošnji sezoni svoje večne rivale premagal z 2:1.

Ibra 3, Palermo 0; Handanovič užival v brezdelju

Nogometaši Milana na Siciliji niso zmagali že šest let, v prvem polčasu pa so kar trikrat zatresli mrežo gostiteljev. Josip Iličić in soigralci so prvič klonili v 21. minuti, ko je prvič tekmece pičil švedski reprezentant Zlatan Ibrahimović. Ibrakadabra je nato udaril še dvakrat, prvič v 31., drugič pa v 35. minuti. Tudi v drugem polčasu so gostje igrali precej bolje. Njihovo premoč je okronal še Thiago Silva. Iličić je bil ob koncu tekme zamenjan, kljub poraznemu rezultatu rožnatih pa je prejel aplavz domačih navijačev.

Zanesljivo je proti trem točkam dolgo korakal tudi Juventus, ki je proti Chievu od 18. minute vodil z 1:0, a vodstva ni znal obdržati. V 76. minuti je za nogometaše iz predmestja Verone zadel branilec Boukary Drame. Bojana Jokića ni bilo v kadru Chieva, Boštjan Cesar pa je obsedel na klopi za rezervne igralce. Samir Handanović se je dolgočasil na domači tekmi Udineseja proti Atalanti, a so gostje iz Bergama kljub le peščici nevarnih poizkusov na koncu prišli do željene točke (0:0). Vratar Andrea Consigli je kravžljal živce Videmčanom, s čudežnim posredovanjem globoko v sodnikovem podaljšku pa je ustavil tudi zmagoviti poizkus kapetana Antonia Di Nataleja.

Italijanska liga, 26. kolo:

Palermo : AC Milan 0:4 (0:3)
Ibrahimović (21, 31, 35), Thiago Silva (58)

Juventus : Chievo 1:1 (1:0)
De Ceglie (18); Dramé (76)

Parma : Napoli 1:2 (0:1)
Zaccardo (77); Cavani (40), Lavezzi (86)
Cavani (Napoli) je v 40. minuti zapravil enajstmetrovko.

Udinese : Atalanta 0:0
Handanovič (Udinese) je branil celo tekmo.

AS Roma : Lazio 1:2 (1:1)
Borini (16); Hernanes (10/11-m), Mauri (62)
RK: Stekelenburg (7/Roma); Scaloni (86/Lazio)

Lecce : Genoa 2:2 (0:1)
Muriel (61), Brivio (81); Sculli (21, 85)
Birse (Genoa) ni bilo v ekipi.

Siena : Cagliari 3:0 (1:0)
Bogdani (41), Calaio (80), Del Grosso (82)

Fiorentina : Cesena 2:0 (0:0)
Moras (61/a.g.), Nastasić (74)

Bologna : Novara 1:0 (0:0)
Acquafresca (82)
Krhin (Bologna) je bil na klopi.

Inter Milan : Catania 2:2 (0:2)
Forlán (71), Milito (80); Gomez (20), Izco (38)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.