Šport > Nogomet
490 ogledov

Razbili gostitelje in brez prejetega zadetka med 16 najboljših

Igor Akinfejev
Urugvaj s prvega, Rusija z drugega mesta v osmino finala.

Urugvajska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Samari premagala Rusijo s 3:0 (2:0) in si zagotovila prvo mesto v skupini A. Obe ekipi sta se sicer uvrstili v osmino finala.

Nogometaši Urugvaja so se s polnim izkupičkom devetih točk in brez prejetega zadetka uvrstili v osmino finala 21. svetovnega prvenstva. V prvi tekmi na izločanje v soboto, 30. junija, se bodo v Sočiju pomerili z drugouvrščeno ekipo iz skupine B, Španijo, Portugalsko ali Iranom. Rusija je po prvem porazu na tem mundialu zasedla drugo mesto in se bo z vodilno ekipo iz skupine B srečala v nedeljo, 1. julija, v Moskvi.

Urugvaj je zasluženo prišel do treh točk, saj je v Samari pokazal več volje in znanja ter že v prvi četrtini tekme dvakrat zadel v polno. Dejstvo, da je Rusiji za prvo mesto v skupini zadostovala že točka, je gostitelje očitno uspavalo in za to so bili prvič kaznovani že v deveti minuti. Jurij Gazinski je na robu kazenskega prostora naredil prekršek nad Rodrigom Bentancurjem, zanesljivi izvajalec prostega strelca pa je bil Luis Suarez. Napadalec Barcelone je z močnim strelom zadel vratarjevo "malo mrežico".

cristiano ronaldo Video Šport Iranci vrgli pokonci Ronalda, tako je reagiral

Po prejetem zadetku so Rusi zaigrali bolj napadalno, dvakrat ogrozili vratarja Fernanda Muslero s streli Denisa Čeriševa in Romana Zobnina, mreža pa se je znova zatresla v njihovem golu. V 23. minuti je Diego Laxalt sprožil s približno 25 metrov, žoga je na poti do gola zadela Čeriševa in končala za hrbtom vratarja Igorja Akinfejeva. Nekaj minut je bil strelec zadetka Laxalt, po večkratnem ogledu posnetka pa je sodniška ekipa zadetek pripisala Čeriševu. To je bil šesti avtogol na tem prvenstvu, kar pomeni, da je bilo v Rusiji 2018 že doseženih ali dosojenih enako število avtogolov kot na do zdaj rekordnem mundialu 1998 v Franciji.

Urugvaj bi lahko v naslednjih minutah povišal na 3:0, vendar je bil Edinson Cavani premalo natančen, dokončno pa se je ruskemu strategu Stanislav Čerčesovu načrt tekme porušil v 35. minuti, ko je moral zaradi drugega rumenega kartona igrišče zapustiti Igor Smolnikov.

Luis Suarez | Avtor: Profimedia Profimedia

Tekma je s tem izgubila tekmovalni naboj; Urugvajci so v nadaljevanju spretno držali vodstvo, Rusi pa se niso brezglavo podali v napad, ampak so še vedno branili svoja vrata in iz osamljenih napadov poskusili doseči vsaj častni zadetek. Do 75. minute so imeli nekaj polpriložnosti, v zadnjih petnajstih minutah pa je glavni junak Rusije postal vratar Akinfejev. Trikrat je bil na mestu in preprečil zadetek, v 90. minuti pa po strelu Diega Godina z glavo tretjič klonil, ko je iz neposredne bližine odbito žogo v mrežo pospravil Cavani.

Dvoboj odpisanih končan z zmago Savdijcev

Savdska Arabija pa je v Volgogradu premagala Egipt z 2:1 (1:1). Savdijci so s tem osvojili tretje mesto v skupini A, za obe ekipi pa je konec mundiala.

Savdska Arabija v četrtem poskusu na svetovnih prvenstvih tako prvič ni končala na zadnjem mestu skupine, potem ko je danes premagala Egipt. Ta pa bo še naprej čakal na svoje prvo slavje na mundialih. Če so bili Egipčani po tekmi razočarani, pa je bil malce boljše volje njihov vratar Essam El-Hadary, saj je s 45 leti in 161 dnevi postal starostni rekorder svetovnih prvenstev.

Granit Xhaka Komisija Fife Šport Kazen grozi Hrvatom, Srbom in švicarskemu dvojcu

Egipčani so sicer dobili prvi polčas z 1:0. Za vodstvo je poskrbel prvi zvezdnik Egipta Mohamed Salah, ki je lepo sprejel dolgo podajo in nato z lobom z roba kazenskega prostora žogo poslal v mrežo. Salah je imel dve minuti zatem še eno priložnost, a jo je zapravil, tako kot tudi Mahmoud Trezeguet v 33. in 34. minuti, ko je streljal malce izven kazenskega prostora, a obakrat meril mimo desne vratnice.

Savdijci so bili v polju sicer podjetnejši in imeli v 40. minuti na voljo prvo enajstmetrovko, ko je z roko igral Ahmed Fathi, toda El Hadary je obranil strel Fahada Al-Muwallada. Ob koncu prvega polčasa, natančneje v šesti minuti dodatka, pa so izkoristili drugo najstrožjo kazen, takrat je Ali Gabr po mnenju sodnikov in VAR storil prekršek nad Al-Muwalladom, Salman Al-Faraj pa je bil zanesljiv z bele točke. Pred tem so Savdijci sprožili še nekaj nenevarnih strelov od daleč, v 37. minuti pa je strel Al Faraja pred golov črto blokiral Ahmed Hegazi.

Fahad Almuwallad | Avtor: Profimedia Profimedia

V drugem polčasu je prvi nevarneje zagrozil Trezeguet, ko je sredi kazenskega prostora streljal z glavo, a v 57. minuti za malo zgrešil cilj. V 69. in 70. minuti sta na drugi strani prav tako z glavo poskusila Hussein Al Moghawi in Muhannad Assiri, obakrat pa je bil na mestu starostni rekorder svetovnih prvenstev.

Tega pa je že v peti minuti sodniškega dodatka premagal Salem Al-Dawsari, ki je malce z desne strani sprožil z volejem in žogo ob nasprotni vratnici poslal v mrežo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice