Šport > Nogomet
9893 ogledov

Razpad nogometne velesile, Uefa grozi s hudimi sankcijami

danska Epa
Izredno stanje v taboru nekdanjega evropskega prvaka.

Danska nogometna zveza (DBU) je zaradi spora glede pokroviteljev in komercialnih pravic razpustila celotno reprezentanco, ki bi morala v prihajajočih dneh odigrati dve tekmi - v sredo prijateljsko s Slovaško, v nedeljo pa obračun z Walesom v okviru novonastale Lige narodov.

Nogometna velesila, ki je na nedavnem SP v Rusiji izgubila v osmini finala proti kasnejši finalistki Hrvaški, mora zdaj poiskati nove igralce za prihajajoči reprezentančni akciji, v nasprotnem primeru ji grozijo hude sankcije Evropske nogometne zveze (Uefa), ki bi Dansko lahko izključila z Eura 2020.

Srž težave so individualne pogodbe, ki jih nogometaši sklepajo s podjetji, katera na trgu neposredno tekmujejo z uradnimi pokrovitelji reprezentance.

Nastalo zagato najbolje oriše primer zvezdnika Tottenhama Christiana Eriksena, ki ima sklenjeno individualno pogodbo s podjetjem Nike, medtem ko je uradni pokrovitelj reprezentance danski proizvajalec športne opreme podjetje Hummel International. Ker je Eriksen tržno najzanimivejši član danske reprezentance, ima Hummel velike težnje po izkoriščanju njegovega tržnega potenciala, kar pa ni skladno z vizijo ameriškega športnega giganta.

Pogajanja med sindikatom in zvezo so se konec preteklega tedna znašla na mrtvi točki. Sprti strani bi morali v nedeljo podpisati nov dogovor glede komercialnih pravic, vendar nogometaši niso pristali na pogoje zveze, ki želi v zasledovanju skupne blaginje omejiti individualne poslovne interese.

danska nogometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Sindikat je pogoje zveze zavrnil, so pa nogometaši pripravljeni pristati na podaljšanje obstoječega dogovora, s katerim bi pogajanja o spremembah zamaknili za en mesec. Zveza je predlog zavrnila, tako da so v torek iz Københavna proti Trnavi poleteli samo novinarji, saj se nihče od igralcev ni pojavil na letališču.

Rezultat večmesečnega spora je ta, da Danska v tem trenutku nima reprezentance. DBU se je v iskanju rešitve obrnila na prvoligaške klube in zaprosila vse igralce, ki so pripravljeni braniti državni grb, naj se zglasijo na zvezi. "Prepričan sem, da številni danski nogometaši želijo pomagati reprezentanci v teh težkih trenutkih, da se bomo izognili kazni Uefe in odigrali predvideni tekmi," je zapisal direktor zveze Kim Hallberg.

Sledil je nov hladen tuš, saj se pozivu ni odzval noben nogometaš, številni pa so javno podprli prizadevanja svojih cehovskih kolegov. DBU se je nato obrnila na drugoligaške in tretjeligaške klube, vendar so tudi ti igralci podprli sindikat in zvezi obrnili hrbet.

danska eriksen | Avtor: Epa Epa
Kljub resnosti nastale situacije, pa nobena stran ni pripravljena popustiti. "Držali bomo skupaj kot ekipa. Imamo veliko podporo. Igralci se zavedajo, da se zavzemamo za kolektivni dogovor z zvezo. Borimo se za naše osnovne pravice, kot tudi za pravice bodočih reprezentantov, ne pa za denar," je dejal napadalni vezist Tottenhama in dan kasneje še enkrat pozval k dialogu. "Konflikta ne smemo poglabljati, ampak ga je potrebno čim hitreje rešiti. Še enkrat ponujamo roko, čeprav jo je DBU prvič odrinila. Podaljšajmo obstoječi dogovor za en mesec. Po oreprezentančnih tekmah se lahko pogajanja nadaljujejo. Nesmiselno bi bilo, da DBU ne bi sprejela naše ponudbe. Podpišite in takoj bomo sedli na letalo. Pripravljeni smo."

DBU je v uradnem odzivu zatrdila, da je poskušala ugoditi nekaterim zahtevam igralcev, vendar dogovor kljub vsemu ni bil mogoč. Selektor Age Hareide se je medtem vrnil na rodno Norveško, saj ga na zvezi ne bodo silili, da vodi igralce, katerih ni osebno izbral.

DBU se na pozive nogometašev ni odzvala, ampak je z novačenjem po najrazličenjših nogometnih kolektivih zbrala drugorazredno reprezentanco, v kateri bodo celo igralci futsala. Ti nogometaši bodo odigrali prijateljsko tekmo s Slovaško in obračun Lige narodov z Walesom, prihodnost A-reprezentance pa za zdaj ostaja pod vprašajem.

Danska je največji reprezentančni uspeh dosegla leta 1992, ko je osvojila naslov evropskega prvaka.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice