Šport > Nogomet
143 ogledov

Zajc: "Izkoristiti moram Iličićevo odsotnost"

Miha Zajc
Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka začetek tekmovanj v ligi narodov. Bolgariji in Cipru se bo zoperstavila z nekaj mladimi oziroma mlajšimi močmi.

V prvi vrsti bi lahko zajeten delež minutaže dobil Miha Zajc, tudi zaradi dejstva, da tokrat ne bo bolnega Josipa Iličića in da je Valter Birsa končal reprezentančno kariero.

"Glede na to, da je Iličić bolan, moram to izkoristiti. V športu je velikokrat prisoten tudi faktor sreče, da si ob pravem času na pravem mestu, na tebi pa je, da to izkoristiš," pravi Zajc.

Josip Iličić Nočna mora Šport Iličićev boj z akutno okužbo

Kljub dejstvu, da dobro in redno igra za svoj Empoli v elitni italijanski ligi, pa se ne meče v ospredje. "Najbolj pomembna je ekipa, na vsaki tekmi pa pride nekdo do izraza, mogoče sem v Podgorici jaz z zadetkom. Ampak najpomembnejše je, da funkcioniramo kot ekipa," meni 24-letni vezist in poudarja, da mora prav tekma s Črno goro služiti kot temelj za naprej.

Po bolečih uvodnih porazih pod vodstvom Tomaža Kavčiča proti Avstriji in Belorusiji je obračun v Podgorici vendarle ponudil nekaj svetlobe za prihodnost slovenskega reprezentančnega nogometa. A kot pravi Zajc, je treba vzpostaviti še zmagovalno miselnost.

"Mislim, da je ključna zadeva, da začnemo serijsko zmagovati, saj se s tem dviga samozavest in ekipa raste. Pomembno je, da gremo na vsaki tekmi na zmago, mislim, da imamo kakovost, a moramo to pokazati tudi na terenu," pojasnjuje nekdanji nogometaš Bilj, Brava, Interblocka, Olimpije in Celja.

Zajc sicer pozdravlja novoustanovljeno ligo narodov. "Mislim, da je dobro to, da je tu nek tekmovalni naboj, da se lahko prebiješ tudi prek tega na evropsko prvenstvo. A najbolj pomembno bo, da pokažemo pravo igro in zmagamo."

Miha Zajc Cagliari Empoli | Avtor: EPA EPA

Slovenija bo z Bolgarijo igrala v četrtek ob 20.45 v Stožicah, tri dni pozneje pa še ob 20.45 na Cipru. Tam bosta tudi mlajši napadalni moči Andraž Šporar in Luka Zahović, ki si bosta skušala izboriti svoje mesto v konkurenci izkušenejših Roberta Berića, Tima Matavža, pa tudi Romana Bezjaka.

"Prepričan sem v to kar delam. Konkurenca je vsepovsod velika. Če pa si priden, treniraš, te to nagradi. Ko pa dobiš priložnost, jo moraš zagrabiti," o konkurenci v reprezentančnem napadu pravi trenutno prvi strelec slovenske lige Zahović, ki je prvi poziv v člansko vrsto dobil za omenjeno tekmo s Črno goro, kjer pa je ostal brez nastopa.

"Takrat sem bil jezen, ampak po moje je tako tudi prav. Je dodatna motivacija, da se še bolj izkažeš na treningih in si skušaš čim prej izboriti priložnost za igro," meni 22-letni sin najboljšega reprezentančnega strelca Zlatka Zahovića, ki dodaja, da ima Slovenija dobro ekipo in lahko pozitivno gleda naprej.

luka zahović maribor | Avtor: Profimedia Prvi zadetek na tekmi po podaji Marcosa Tavaresa dosegel Luka Zahović. Profimedia

Strelsko je razpoložen tudi Šporar, prvi strelec slovaške lige, ki ima svoje mnenje o tem, kako mora delovati izbrana vrsta v prihodnje. "Mi nismo Španija. Najpomembneje je, da dihamo kot eno, se borimo eden za drugega, samo tako lahko izplava individualna kakovost, ki jo zagotovo imamo. Moramo imeti striktno, čvrsto obrambo in dati vsakomur vedeti, da igra v Sloveniji. Imamo dovolj kakovosti, da damo vsaki reprezentanci gol," je odločen 24-letni napadalec Slovana iz Bratislave, ki si dobro formo želi prenesti tudi v izbrano vrsto.

Ali bo dobil priložnost za igro proti Bolgarom, bo odločil selektor, vsekakor pa ima Šporar svoje mnenje tudi o četrtkovem tekmecu: "Vsak tekmec je težak. Bolgari imajo bogato zgodovino, trenutno pa ne vem, v kakšnem stanju so. Zagotovo pa niso neki 'outsiderji', tako da bo zahtevna tekma. Ampak igramo doma in si želimo začeti to tekmovanje z zmago."

Andraž Šporar Arminia Bielefeld | Avtor: DSC Arminia Bielfeld/Facebook Andraž Šporar. DSC Arminia Bielfeld/Facebook

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice