Šport > Nogomet
34 ogledov

Barça ni Real; nova prepričljiva zmaga!

španska liga primera athletic bilbao rayo san mames
1/34
EPA
Real Madrid je brez kaznovanega Cristiana Ronalda pri Osasuni izgubil še nekaj točk v bitki za obrambo španskega naslova (0:0). Kraljevi klub je tako kot pred časom proti Espanyolu spet remiziral z zadnjo ekipo lige. Barcelona je pod vodstvom Tita Vilanove svoje delo še enkrat več opravila z odliko in premagala Málago (3:1).

Real Madrid je moral vedno težko gostovanje pri Osasuni, kjer je v lanski šampionski sezoni sicer zanesljivo zmagal, začeti brez kaznovanega prvega strelca Cristiana Ronalda, trener José Mourinho pa je moral ob poškodbah in dolgem suspenzu Sergia Ramosa sestaviti tudi improvizirano zadnjo vrsto.

V izjemno slabem prvem polčasu si je največjo priložnost priigral Real, potem ko je domači vratar Andrés Fernández v enem zadnjih napadov polčasa še drugič na tekmi zaplaval daleč iz svojega gola, Fabio Coentrão pa je s strani zgrešil prazna vrata.

Mourinho je v iskanju zmagovitega zadetka iz igre potegnil tako povratnika po poškodbi Gonzala Higuaína, kot tudi znova nevidnega Luko Modrića in nerazpoloženega Ángela Di Marío. Prave priložnosti so lahko gledalci na bučnem stadionu Reyno de Navarra še vedno preštevali na prste rok zelo nespretnega mizarja.

Prva izključitev Kakája v Evropi

Osasuna je bila tista, ki je bila nevarnejša, gostujoči kapetan Iker Casillas pa je moral biti s svojimi branilci nekajkrat na mestu. V 76. minuti je moral z igrišča rezervist Kaká, ki se po dobljenem rumenem kartonu kmalu po prihodu v igro nato ni umaknil izvajalcu prostega strela, sodnik Clós Gomez pa ga je po vsega 17 minutah igre neusmiljeno poslal pod prho.

Zanimivo - to je bila šele prva izključitev Kakája na evropskih zelenicah, kamor je iz Brazilije leta 2003 prestopil k AC Milanu. Kmalu po izključitvi Brazilca je moral Raúl Albiol po dobri podaji na drugo vratnico v zadnjem trenutku izbiti žogo pred Ninom, s čimer je preprečil domače vodstvo, mreža pa se je nato zatresla na drugi strani, ko je zadel José Callejón, a je bil v trenutku podaje za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju.

V napeti končnici se je zadnja priložnost globoko v sodnikovem podaljšku ponudila Karimu Benzemaju, a je bil francoski napadalec preveč sebičen in z roba kazenskega prostora streljal točno v dobro postavljenega Fernándeza.

Barça zadržala prednost +11

Barcelona si je z zmago proti Málagi ponovno priigrala enajst točk prednost pred Atléticom. Katalonci so na gostovanju pri Andaluzijcih prevladovali od samega začetka obračuna. Led je prebil Lionel Messi, ki je zabil v 27. minuti. Argentinec je izkoristil slabo posredovanje Ignacia Camacha in spretno premagal vratarja Willyja Caballera. Gostitelji so redko prihajali do vidnejših priložnosti, medtem ko je Barça pritiskala za drugi zadetek. Ta se je v mrežo domačih prikradel v 50. minuti, ko je na 2:0 povišal Cesc Fabregas. Španec je po podaji Messija natančno meril v spodnji kot domačega vratarja. Končnega zmagovalca, o katerem praktično ni bilo dvoma, je v 82. minuti določil Thiago Alcantara, ki je zabil za 3:0. Minuto pred koncem rednega dela je častni zadetek za Málago s prostega strela prispeval Diego Buonanotte.

Falcao v ''sendviču'' med Messijem in Ronaldom

(Atlético Madrid : Real Zaragoza) | Avtor: EPA EPA
Atlético Madrid je prvo polovico sezone španske La Lige končal s popolnim izkupičkom domačih tekem, ko je z 2:0 premagal Real Zaragozo. Madridčani so prvič v 40 letih dobili vseh deset tekem na domači zelenici in se vodilni Barçi za nekaj trenutkov približali na osem točk razlike. Katalonci so z zmago proti Málagi le to povečali nazaj na enajst.

Varovanci Diega Simeona so povedli v 31. minuti, ko je mrežo gostov zatresel Tiago, vodstvo pa je sedem minut kasneje po strelu z bele točke povišal Radamel Falcao. Kolumbijec je zadel že sedmo enajstmetrovko v letošnji sezoni, v kateri je skupno zabil 18 golov - dva več od Cristiana Ronalda in devet manj od Lionela Messija.

Deportivo ni več zadnji

Deportivo je z remijem v gosteh proti Real Sociedadu (1:1) napredoval za eno mesto in se po novem nahaja na predzadnjem mestu španske nogometne lige. Tekmo so bolje začeli domači, saj sta kombinirala Carlos Vela in Xabi Prieto, vendar je strel slednjega za las zgrešil vrata.

Sociedad je prevladoval v posesti žoge, gostje pa so si do  27. minute uspeli priigrati le nekaj polpriložnosti. Nato se je do gola vendarle pikradel Pizzi, ki je po podaji Alexa Bergantinosa premagal Claudia Brava in Deportivo popeljal v vodstvo. Priložnost za Baske je imel v 36. minuti na voljo Imanol Agirretxe, čigar strel z glavo je zadel vratnico. Priložnost za povišanje vodstva je zapravil Evaldo, v 45. minuti pa je za Sociedad izenačil Vela, ki je zabil zadnji zadetek na tekmi in postavil končnih 1:1.

Tito na klopi v Málagi

Potem, ko je Tito Vilanova med iskanjem drugega zdravniškega mnenja v New Yorku izpustil zadnjo tekmo Barcelone, ki je v pokalu visoko odpravila Córdobo (5:0), je njegov namestnik Jordi Roura na novinarski konferenci pred nedeljsko tekmo pri Málagi potrdil, da se bo Vilanova vrnil na klop Blaugrane.

Vilanova naj bi se v čez lužo na kavi dobil tudi z nekdanjim sodelavcem Josepom Guardiolo, vodil pa je že sobotni trening ekipe pred potjo na jug države, čeprav je na novinarski konferenci govoril Roura. Pri Barçi bo manjkal David Villa, ki se je po dveh fantastičnih zadetkih poškodoval na zadnji pokalni tekmi.

španska liga primera espanyol celta sergio garcia | Avtor: EPA EPA

Rayo zavzel še baskovsko nogometno "katedralo"

Valladolid je doma premagal Mallorco (3:1). Najzaslužnejši za zmago domačinov je bil nekdanji igralec berlinske Herthe Patrick Ebert, ki je dosegel dva gola in asistenco. Nemec je varovancem Miroslava Djukića zelo manjkal v preteklih tednih ko je bil poškodovan, njegovi močni predložki in natančni streli so bili usodni že za marsikatero obrambo.

Espanyol se je uspel pobrati po ponižanju na "El Catalonicu" proti Barceloni (4:0), doma je z minimalnim rezultatom prišel do treh točk proti Celti, ki je tako po pokalnem izpadu proti Realu doživela že svoje drugo razočaranje v tem tednu.

Že v petek je Rayo Vallecano zadal že tretji zaporedni prvenstveni poraz bilbajskemu Athleticu, in to na stadionu San Mames. Moštvo z juga Madrida je v vodstvo popeljal Alhassane "Lass" Bangoura, ki je zablestel že v 18. kolu proti Getafeju. Baski so nato prevzeli pobudo, a sporna sodniška odločitev, ko je bila gostom dosojena enajstmetrovka s katere je zadel Piti, jih je še bolj oddaljila od uspeha.

V končnici je Miguel San José sicer znižal na 2:1, tudi tokrat bi se lahko oglasil sodnik, ki bi lahko zapiskal prekršek nad vratarjem Fernanda Llorenteja. Prav slednji je imel v izdihljajih priložnost za izenačenje, toda njegov strel z glavo je zletel mimo vrat.

Španska liga, 19. kolo:

Málaga : Barcelona 1:3 (0:1)
Buonanotte (89); Messi (27), Fabregas (50), Alcantara (82)

Athletic Bilbao : Rayo Vallecano 1:2 (0:0)
San José (77); Lass (48), Piti (65/11-m)
RK: Gálvez (89/Rayo)

Real Valladolid : Real Mallorca 3:1 (1:1)
Ebert (21, 92), Óscar (88); Casadesus (38)

Espanyol : Celta de Vigo 1:0 (1:0)
García (23)

Osasuna : Real Madrid 0:0
RK: Kaká (76/Real)

Valencia : Sevilla 2:0 (0:0)
Soldado (50, 89)

Real Betis : Levante 2:0 (1:0)
Campbell (7), Rubén Castro (63)

Real Sociedad : Deportivo La Coruña 1:1 (1:1)
Vela (45); Pizzi (27)

Atlético Madrid : Real Zaragoza 2:0 (0:0)
Tiago (31), Falcao (38/11m)

Ponedeljek ob 20.00:
Getafe - Granada

Komentarjev 1
  • McClain 01:08 13.januar 2013.

    the zero one jih je unicil.