Šport > Nogomet
27 ogledov

Repi Clásica: Busquets stopil na glavo Pepeju

Busquets Pepe Real Madrid Barcelona Reuters
Kot skoraj vedno je največji derbi španskega nogometa za seboj pustil nekaj dvomov glede nekaterih sodniških odločitev.

O El Clásicu in odzivih akterjev po njem smo že obširno poročali, dan po obračunu na stadionu Santiago Bernabéu pa je veliko govora o spornih sodniških presojah. Bolj nezadovoljni so bili seveda poraženci, madridski Real je še drugič v prvenstvu klonil z golom razlike proti Barceloni, še drugič je sodil Alberto Undiano Mallenco

Katalonski mediji in navijači so slednjega (in še večino ostalih španskih delilcev pravice) večkrat označili za Madridu naklonjenega sodnika, česar pa njegova dejanja ne kažejo. Na sedmih derbijih, na katerih je pravico delil Mallenco, je Real le enkrat zmagal, čeprav je beli balet v lanski sezoni krivuljo rezultatov proti večnim rivalom obrnil konkretno navzgor. Tudi po jesenskem derbiju v prestolnici Katalonije so bili lahko s sojenjem občutno bolj nezadovoljni Los Blancos.

Težko delo za delilca pravice

Seveda velja poudariti, da je Mallenco tokrat dosodil enajstmetrovko v korist Reala, ko bi moral piskati prekršek na meji kazenskega prostora. A nesporen prekršek se je zgodil le nekaj centimetrov zunaj šestnajstmetrskega prostora, glede na situacijo so pred ogledom posnetka praktično vsi mislili, da gre za najstrožjo kazen in tako Mallencu tu težko kaj očitamo, več pa bi lahko storil stranski sodnik.

O obeh enajstmetrovkah za Barcelono je bilo povedanega že veliko. V nekaterih primerih letošnje sezone v La Ligi so sodniki v podobnih primerih, kot je bil stik Neymarja in Sergia Ramosa, pokazali le rumeni karton in strel z bele točke, tokrat je bil španski branilec izključen, čeprav bi se težko izognil stiku z Brazilcem, ki je celotno tekmo čakal na podobno priložnost in jo dobro odigral v vseh pogledih. 

Če bi sodniki hoteli ...

Vsi, ki še naprej zatrjujejo, da so sodniki v Španiji naklonjeni Realu, so dobili nov razlog za razmislek. V nedeljo bi bila Barcelona, ob vseh "madridskih zarotah", kaj lahko izločena iz boja za naslov, če bi sodniki tako želeli. A to očitno ni slučaj. Najbrž je bližje resnici dejstvo, da sodniki "rinejo" Real, ko ta potrebuje pomoč, a tudi na zadnjih tekmah Blaugrane, ko Kataloncem ni šlo, je bilo kar precej sodniških odločitev sprejetih v škodo nasprotnikov fantov iz stadiona Camp Nou. Vsakemu nekaj ob primernem času torej.

Stik Xabija Alonsa in Andrésa Inieste pri drugi enajstmetrovki je seveda lahko označen kot prekršek, lahko pa bi bilo, sploh glede na situacijo, tudi drugače. Sicer pa je bila tekma praktično odločena že ob izključitvi Ramosa, kajti Barcelona redko izpušča priložnost, da s svojo prepoznavno igro nadigra številčno oslabljenega nasprotnika.

"Pošteni" Busquets nad "ponorelega" Pepeja

Busquets Pepe Real Madrid Barcelona | Avtor: Reuters Reuters

Posebno pozornost si zaslužijo še dogodki po drugem golu Barcelone, ki ga je dosegel junak obračuna Lionel Messi. Ob proslavi Argentinca, ki je stekel po žogo v gol in poslal "poljubček" najbolj gorečim privržencem Reala za golom, sta se za hip "udarila" Pepe in Cesc Fàbregas. Ob splošnem obsojanju Realovega branilca za nov "eksces" so številni mediji spregledali razlog za petelinjenje. Nekdanji kapetan Arsenala je po golu stekel k Messiju, ob tem pa naredil rahel "obvoz" in s komolcem trčil v Pepejeva rebra.

Oba akterja sta se nato postavila drug ob drugega in teatralno padla, končalo se je z rumenim kartonom na obeh straneh. V gneči je brazilskemu Portugalcu na glavo (lahko rečemo namenoma) stopil dežurni pravičnik Sergio Busquets. Vse skupaj je seveda ostalo skrito očem delilca pravice. To še zdaleč ni bil edini poskus provociranja Pepeja s strani gostov, ki se zavedajo, da je včasih grobi branilec zelo slabih živcev, in ne izpustijo priložnosti, da bi bi izsilili zanje odrešujoč rdeči karton.

Liga rešena, Real okrnjen k Sevilli

Španska La Liga tako ostaja odprta, zmaga Barcelone je najbrž razveselila tudi madridski Atlético, ki se je prebil na vrh lestvice z enakim številom točk kot Real, Blaugrana ostaja točko za obema kluboma iz prestolnice. Colchonerosi bodo prav v zadnjem kolu igrali na Camp Nouu.

Real se že v sredo odpravlja na težko gostovanje k Sevilli, kamor bo potoval brez suspendiranih Ramosa in Ángela di Maríe. Negotov razplet prvenstva pa gotovo veseli tudi vodstvo lige BBVA. Sicer pa je nov obračun titanov na sporedu že 19. aprila v finalu pokala na stadionu Mestalla v Valencii.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.