Šport > Nogomet
3152 ogledov

Revolucija v nogometu: Ali se ukinja pravilo gola v gosteh?

UEFA logo Profimedias
Trenerji največjih evropskih nogometnih ekip so se sestali na tradicionalnem letnem sestanku v Nyonu, kjer so od UEFE zahtevali spremembe določenih pravil.

Na sestanku so prisostvovali Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Napoli), Unai Emery (Arsenal), Paulo Fonseca (Shakhtar Donetsk), Julen Lopetegui (Real Madrid), Jose Mourinho (Manchester United), Thomas Tuchel (PSG) ter nekdanji trener Arsenala Arsene Wenger. Soglasno so zahtevali določene spremembe v tekmovanjih pod okriljem UEFE.

Nyon | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Prva ter glavna stvar na dnevnem redu je bila ukinitev pravila gola v gosteh. Iz UEFE so dobili odgovor, da bodo o njihovi zahtevi razmislili ter da so odprti za diskusijo.

"Trenerji smatrajo, da doseganje golov v gosteh več ni tako težko, kot je bilo v preteklosti ter dabi bilo potrebno razmisliti o ukinitvi tega pravila. Njihovo mnenje je, da se je v nogometu marsikaj spremenilo ter da danes gol v gosteh več nima takšne težine, kot takrat ko je pravilo bilo uvedeno."

Giorgio Marcehtti; glavni direktor Uefinih tekmovanj

Marchetti | Avtor: Profimedia Giorgio Marchetti Profimedia

Kot glavni razlog za ukinitev pravila gola v gosteh trenerji navajajo manjšo atraktivnost tekem, saj se domače ekipe preveč osredotočajo na obrambo, da ja ne bi prejele zadetka, medtem ko se gosti tako ali tako predvidoma osredotočajo na protinapade.

Pravilo gola v gosteh je bilo sicer uvedeno leta 1965 kot zamenjava metu kovanca oziroma ponovitvi tekem. V takratnem času se je namreč tudi jemalo v obzir, da so gostujoče tekme zaradi težav s prevozom toliko težje.

Poleg ukinitve omenjenega pravila so trenerji zahtevali, da UEFA uvede za vse svoje članice pravilo po vzoru Angležev in Italijanov, da bi prestopni rok za vse klube trajal do začetka državnega prvenstva.

Aleksander Čeferin Liga prvakov Šport Čeferin razkril, kdaj bo vpeljan VAR UEFA logo Spremembe Šport Čeferin in ekipa uvajajo novo klubsko tekmovanje

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.