Šport > Nogomet
21 ogledov

Roma bliže Evropi, podpora Abidalu in Muambi

Samir Handanović
1/7
Reuters
Roma je na zadnji tekmi 28. kola Serie A premagala Genoo in se približala tretjemu mestu (1:0). Josip Iličić je podal za edini zadetek Palerma ob remiju proti Lecceju (1:1). Juventus je visoko odpravil Fiorentino (5:0), a je tri točke pri Parmi osvojil tudi Milan (2:0). Samir Handanović ubranil enajstmetrovko Edinsonu Cavaniju pri remiju Udineseja (2:2).

Roma je na dan tekme proti Genoi kot prva evropska nogometna ekipa podpisala dogovor s podjetjem Walt Disney, v sklopu katerega bo del svojih priprav na novo sezono opravila v floridskem Disneylandu. Vse seveda v sklopu širjenja blagovne znamke rimskega kluba čez lužo, od koder tudi prihajajo njegovi novi lastniki. Kljub temu, da so sinovi volkulje tekmo začeli brez poškovovanih Francesca Tottija in bosanskega reprezentanta Miralema Pjanića, se je tekma na rimskem Olimpicu začela kot v najboljši Disneyjevi risanki, saj je že v prvem napadu zadel Pablo Osvaldo, medtem ko je Valter Birsa celotno dogajanje spet spremljal zgolj s klopi.

Leandro Greco je Osvalda našel v sumljivem položaju na robu kazenskega prostora, napadalec pa si je lepo pripravil prostor za strel in na daljši vratnici premagal Sébastiena Freyja v vratih Genoe. Tudi gostje niso bili nenevarni, saj se je v kazenskem prostoru deset minut kasneje dobro znašel Rodrigo Palacio, a je njegov strel ob odboju za las zgrešil daljšo vratnico Maartena Stekelenburga. Osvaldo bi v 22. minuti praktično moral povišati na 2:0, po pobegu zadnji vrsti Genoe pa je nepotrebno pogledoval proti stranskemu sodniku in zapravil situacijo ena na ena s Freyem.

Roma je drugi polčas začela mnogo bolje od nasprotnikov in Frey je moral biti kar dvakrat na preži, da je najprej zaustavil zvit poskus Fabia Borinija, rezervist Bojan Krkić pa je po podaji Danieleja De Rossija za las zgrešil s strelom na njegovo daljšo vratnico. Kasneje se je prebudila tudi Genoa, ko je Miguel Veloso dvakrat dodobra preizkusil Stekelenburga, Palacio pa je po visoki žogi prišel sam pred nizozemskega vratarja, a v 70. minuti zatresel zgolj prečko. Romi do konca ni uspelo zabiti drugega gola, ki bi dokončno odločil tekmo, zato so pristaniščniki pretili do zadnjega, a so varovanci Luisa Enriqueja zdržali za veliko zmago, s katero so se ob porazu Lazia in remijih Udineseja ter Interja spet vključili v bitko za tretje mesto.

Sarma ubranil enajstmetrovko Cavaniju

Udinese in Napoli sta se v Vidmu pred okoli 18 tisoč pomerila v neposrednem obračunu za četrto mesto, v primeru zmage pa bi se eno od moštev lahko prebilo celo na tretje. Po 90 minutah zmagovalca ni bilo (2:2), s čimer je največ pridobil Lazio, ki ostaja na tretjem mestu.

juventus pirlo | Avtor: EPA EPA
Po začetnem otipavanju so prvi zadeli domači, ki so v 28. minuti povedli prek Pinzija. Do polčasa se mreži nista več zatresli, v šesti minuti nadaljevanja pa je prednost Udineseja podvojil neuničljivi kapetan Antonio Di Natale. Srečanje se je zdelo odločeno, a "južnaki" so se uspeli vrniti in domov odnesti točko.

Sprva je bil v 60. minuti pri Udineseju izključen Fabbrini. V 75. minuti pa je imel Napoli sijajno priložnost, da zniža izid, a Samir Handanović je imel boljše živce od Edinsona Cavanija, ki je žogo iz enajstmetrovke poslal po sredini, kapetan Slovenije pa ga je mirno počakal in strel zanesljivo ubranil. S tem se ofenziva Napolija še ni končala. V 81. minuti je tako Cavani le uspel premagati Sarmo in znižati na 1:2. Le štiri minute kasneje pa je Urugvajec izid izenačil in tudi postavil končni izid.

Iličić podal za remi Palerma

Palermo je v 28. kolu Serie A gostoval pri Lecceju in se moral zadovoljiti s točko (1:1). Nekdanje moštvo Sebastjana Cimertoiča je že v 6. minuti iz najstrožje kazni v vodstvo popeljal Michele. Vodstvo domačih pa ni trajalo prav dolgo, saj je v 15. minuti po podaji Josipa Iličića v polno meril Munoz. Izid se do konca srečanja ni več spremenil, Palermo pa je ostal na desetem mestu na lestvici. Iličić je igral do 73. minuti, medtem ko Armina Bačinovića zaradi poškodbe še vedno ni v kadru moštva iz Sicilije.

Z zgolj točko se je moral zadovoljiti tudi Inter, ki še naprej lovi Ligo prvakov. Črno-modri so na San Siru pričakali Atalanto, mreži pa se nista zatresli. Diego Milito je imel v 23. minuti sicer izjemno priložnost, da bi domače popeljal v vodstvo, a ni izkoristil najstrožje kazni.

V Bologni sta se srečali dve "slovenski" moštvi, vendar z zelo malo slovenskega pridiha na igrišču. Rene Krhin je tako celotno srečanje presedel na domači klopi, pri Chievu pa je prav tako na klopi obsedel Boštjan Cesar, Bojana Jokića pa ni bilo niti v ekipi gostov. Obračun se je končal brez zmagovalca (2:2).

Juventus presekal prekletstvo remijev

Juventus je vendarle končal serijo štirih zaporednih remijev oziroma šestih na zadnjih sedmih tekmah. In to kako – z zmago 5:0 pri Fiorentini, ki je več kot uro igrala z nogometašem manj. Vseh pet golov je imelo druge strelce – Mirko Vučinić, Arturo Vidal, Claudio Marchisio, Andrea Pirlo in rezervist Simone Padoin.

A slavil je tudi Milan. Sicer "le" z 2:0 pri Parmi, kar je bila četrta gostujoča zmaga zapored. Prvič po septembrski poškodbi je zaigral Gennaro Gattuso, s tribun pa je svoje moštvo spremljal veliki Silvio Berlusconi. "Prisotnost predsednika na gostovanju je bila dober znak. Ko je na tribuni, se najde še več motivacije. Zadovoljen je z igro in zmago. Fantje so odigrali dobro in pokazali zobe, ko je bilo treba," je po srečanju povedal trener Massimiliano Allegri.

Italijanska liga, 28. kolo:

Parma : AC Milan 0:2 (0:1)
Ibrahimović (17/11-m), Emanuelson (55)

Fiorentina : Juventus 0:5 (0:2)
Vučinić (15), Vidal (27), Marchisio (55)., Pirlo (67), Padoin (72)
RK: Cerci (21/Fiorentina)

Cagliari : Cesena 3:0 (2:0)
Pinilla (14, 45/11-m, 56/11-m)

Inter Milan : Atalanta 0:0
Milito (Inter) je v 23. minuti zapravil enajstmetrovko.

Bologna : Chievo 2:2 (0:1)
Di Vaio (59), Diamanti (81); Andreolli (27), Thereau (69)
Krhin (Bologna) in Cesar sta sedela na klopi, Jokića (oba Chievo) ni bilo v ekipi.

Catania : Lazio 1:0 (0:0)
Legrottaglie (80)

Siena : Novara 0:2 (0:0)
Rigoni (72), Porcari (81)

Lecce : Palermo 1:1 (1:1)
Michele (6/11-m); Munoz (15)
RK: Oddo (17/Lecce); Bertolo (41/Palermo)
Iličić je igral do 73. minute, Bačinovića (oba Palermo) ni bilo v ekipi.

Udinese : Napoli 2:2 (1:0)
Pinzi (28), Di Natale (52); Cavani (81, 85)
RK: Fabbrini (60/Udinese)
Handanović (Udinese) je branil celo tekmo in v 75. minuti ubranil enajstmetrovko Cavaniju.

AS Roma : Genoa 1:0 (1:0)
Osvaldo (3)
Birsa (Genoa) je bil na klopi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.