Šport > Nogomet
10998 ogledov

Roman Abramovič predal Chelsea

Roman Abramovič Profimedia
Roman Abramovič je predal Chelsea v skrbništvo dobrodelne organizacije kluba.

Ruski milijarder Roman Abramovič je sporočil, da prenaša "skrbništvo in upravljanje" angleškega nogometnega prvoligaša Chelseaja dobrodelni organizaciji kluba, je v sporočilu za javnost zapisal londonski klub. Potezo je sprejel v času naraščajočih sankcij Zahoda proti Rusiji po njenem napadu na Ukrajino. Aktualni evropski prvaki bodo odslej pod skrbništvom klubske dobrodelne organizacije.

Chelsea uradna izjava | Avtor: Chelsea FC Chelsea FC

"V skoraj 20 letih kot lastnik Chelsea sem na svojo vlogo vedno gledal kot na vlogo skrbnika kluba, katerega naloga je, da smo čim bolj uspešni in da gradimo za prihodnost ter odigramo tudi pozitivno vlogo v širši skupnosti," je v izjavi zapisal Abramovič. Kot je dodal, je vse odločitve sprejemal v dobro kluba. "Še vedno sem zavezan tem vrednotam, zato danes Chelsea FC predajam v skrbništvo in upravljanje dobrodelne ustanove Chelsea," je dodal.

Rusija je od četrtkove invazije na Ukrajino pod vse večjim pritiskom Zahoda, ki je sprejel številne gospodarske sankcije in ukrepe za izolacijo ruskih odločevalcev in vplivnežev. Tako se je pod vse večjim pritiskom znašel tudi Abramovič, sicer zelo dober prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina. Britanska vlada naj bi mu po pisanju medijev celo prepovedala vstop v Veliko Britanijo, pa čeprav ima tam hišo vredno 125 milijonov funtov, nekaj pa se je govorilo celo o tem, da bi mu zamrznila vso lastnino.

S sprejemom vse bolj ostrih sankcij se je v Veliki Britaniji odprla razprava o vlogah ruskih milijarderjev s tamkajšnjim prebivališčem. V britanskem parlamentu se je med razpravo o sankcijah omenil tudi Abramovič, ki ga je ena od opozicijskih poslank imenovala za enega od 35 "ključnih podpornikov" Putina. Medtem Abramovič po poročanju britanskega časnika The Guardian vztrajno zanika povezave s Putinom.

Roman Abramovič | Avtor: Profimedia Profimedia

A čeprav so mnogi pričakovali, da bo "svojo igračko" prodal, se je ruski tajkun zgolj odločil, da preda ključe kluba v roke klubske organizacije. Tako zaenkrat tudi še ni povsem jasno, čigava bo od zdaj naprej glavna beseda v klubu. V odboru omenjene organizacije je namreč šest ljudi, to so Bruce Buck, Emma Hayes, Sir Hugh Robertson, Piara Powar, John Devine in Paul Ramos.

Ruski bogataš pa tako še vedno ostaja lastnik kluba in lahko še vedno vlaga v klub svoj kapital. Abramovič s tem zgolj predaja upravljanje kluba, s čimer naj bi omogočil nadaljnje redno delovanje kluba, tudi če bi ga doletele sankcije, sprejete po ruski invaziji Ukrajine. Abramovičevo bogastvo je sicer ocenjeno na 8,4 milijarde funtov, obogatel pa je predvsem s prodajo nepremičnin in posestev, ki so bila pred razpadom Sovjetske zveze v lasti države. Chelsea je kupil leta 2003.

V skoraj 20-letni Abramovičevi vladavini so Blues osvojili pet državnih naslovov, dve Ligi prvakov, dve Evropski ligi, pet FA pokalov, tri ligaške pokale, Svetovno klubsko prvenstvo in Uefin Superpokal.

Roman Abramovič | Avtor: Epa Epa

Zdaj pa se je Abramovič po osemnajstih letih in pol poslovil na večer pred eno najpomembnejših tekem sezone londonskih Modrih, finalom ligaškega pokala, katerega bodo jutri igrali proti Liverpoolu.

Ukrepe proti Rusiji so sicer sprejele tudi številne športne organizacije. Tako je Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki je obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino, kar predstavlja tudi kršenje olimpijskega premirja, v petek pozval vse športne zveze k odpovedi ali preselitvi prihajajočih tekmovanj v Rusiji in Belorusiji.

Pri krovni olimpijski organizaciji so pozvali tudi k temu, da na mednarodnih športnih tekmovanjih prireditelji ne obešajo ruskih in beloruskih zastav ali igrajo državnih himen teh dveh držav.

V nogometnem svetu je v petek Evropska nogometna zveza (Uefa) letošnji finale lige prvakov prestavila iz Sankt Peterburga v Pariz. Dodatno naj bi bila tudi vse bližje prekinitvi pokroviteljske pogodbe z ruskim plinskim gigantom Gazpromom, je v zadnjem dnevu poročalo več angleških medijev.

Sofija Abramovič Lastnik Chelseaja Šport Očeta želijo izgnati, hči delila zapis o Putinu: To je največja laž
Komentarjev 2
  • Judith_Carter 10:28 27.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 09:20 27.februar 2022.

    še ena poteza za "fulls and horses". raje poglejte tele sankcije.. se spomnite afganistana in toyote. pri nas bodo iskra, krka , mecator in podobnipropadali zaradi sankcij, BMW in poršeji pa bodo nemoteno odhahali v rusijo.