Šport > Nogomet
36 ogledov

Stojanović zmagal - Romunija padla 4:3

stožice zastava slovenska nogometna reprezentanca slovenija zda
1/43
Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca je - brez Samirja Handanovića in Bojana Jokića - na prijateljski tekmi v Stožicah s 4:3 (1:0) premagala Romunijo. Prva kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo 7. septembra s Švico.

"V fazi napada smo odigrali dobro, v fazi obrambe so se pojavljali določeni nesporazumi in napake. Imeli smo malo časa, ostale pomanjkljivosti bomo skušali odpraviti v dnevih pred tekmo s Švico,“ je dejal dvakratni strelec Zlatko Dedić: "Svoje predstave sam ne bi rad komentiral. Izredno sem vesel, da sem znova dobil priložnost v prvi postavi in jo tudi izkoistil. Pomembna je ekipa, ne posameznik. Kot ekipa smo enotni, vzdušje je dobro, poskusili pa ga bomo dvigniti še na višjo raven do začetka kvalifikacij. Da bo ekipni duh še bolj prišel do izraza.“

Na vprašanje o (majhnem) številu gledalcev, ki se jih je zbralo zgolj okrog 4000, je selektor Slaviša Stojanović odvrnil: "Upam, da je gledalcev malo zgolj zaradi praznika in dopustov. Fantje sicer niso pokazali nekega razočaranja nad obiskom, ampak mislim, da si si želeli bolj polnih tribun. Mislim, da je tistim, ki niso prišli, lahko žal.“

"Obramba ni le stvar branilcev"

Boštjan Cesar je bil tokratni kapetan: "Tekma je bila dobrodošel izpit pred kvalifikacijami. Bomo pa morali še popraviti igro v obrambi. V šali bi lahko dejali, da smo tokrat igrali za publiko. Na kvalifikacijski tekmi pričakujem, da bi igra manj odprta. Sicer pa obramba ni le stvar nas branilcev, začne se pri napadalcih in od njihovega dela v obrambi je odvisna tudi naša igra.“

kirm slovenija romunija nogometna reprezentanca | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Bliskovito do vodstva

Samir Handanović in Bojan Jokić sta izpadla iz ekipe Slaviše Stojanovića za prijateljsko tekmo z Romunijo, zaradi manjše poškodbe. Kapetan ima težave s kolenom. Namesto njega je selektor v vrata postavil Jasmina Handanovića, v obrambi pa je zaigral Andraž Struna. Slovenci so sicer povedli bliskovito hitro - v 4. minuti je Andraž Kirm poslal visoko natančno žogo v kazenski prostor, kjer jo je tokratni kapetan Boštjan Cesar z glavo poslal v mrežo. Branilec Chieva je čez približno četrt ure znova udaril z glavo, asistent Kirm pa sam stekel proti golu v 22. minuti, a je bil nameščen rahlo preveč levo, da bi postavil v resnejše težave Bogdana Lobonta. Še večje možnosti za zadetek bi kmalu imel Kiro nekaj minut kasneje, vendar visoke podaje zgolj nekaj metrov pred romunskim golom ni uspel ustrezno ustaviti. Priložnosti so imeli tudi Valter Birsa, Tim Matavž in Marko Šuler.

Šest golov v drugem polčasu

Drugi polčas se je za Slovence začel z lepo priložnostjo Jasmina Kurtića z glavo, v 50. minuti pa je po prekršku Vlada Chirichesa nad Birso v kazenskem prostoru sodnik pokazal na 11-metrovko, ki jo je zanesljivo v zadetek pretvoril Zlatko Dedić. Ko je že kazalo, da imajo Slovenci tekmo popolnoma v oblasti, so Romuni zadeli prek branilca Paula Pappa. A je sijajno, z zadetkom po diagonalnem strelu z desne, odgovoril Dedić, ki ga je lepo zaposlil Birsa. Drugi gol so Romuni zabili z 11-metrovke, potem ko se nista dobro razumela Mišo Brečko in Handanović, slednji pa je zrušil Cristiana Tanaseja. Zgolj dve minuti pozneje je Dedić imenitno zaposlil Kirma, ki je z izjemnim strelom povišal na 4:2. Deset minut pred koncem je Gheorghe Grozav sicer znova znižal, to pa je bil tudi končni izid.

V Ljubljani brez poraza

slovenija romunija nogometna reprezentanca | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Slovenija je proti Romuniji do tokratnega srečanja odigrala sedem uradnih tekem, tri prijateljske in štiri kvalifikacijske. Trikrat so bili uspešni Romuni, enkrat Slovenci, trije obračuni pa so se končali brez zmagovalca. V spominu slovenskih navijačev je Romunija še vedno predvsem zaradi zgodovinskega zadetka Mladena Rudonje v Bukarešti novembra 2001, ki je naši reprezentanci omogočil prvi nastop na mundialu. V zadnjih dveh obračunih, oba sta se zgodila junija 2007 v kvalifikacijah za Euro 2008, je slavila Romunija, v Celju z 1:2, v Temišvarju pa z 2:0.

V Ljubljani, takrat seveda še na bežigrajski razvalini, sta se zgodila dva dvoboja med današnjima nasprotnikoma. Prijateljski, ki je bil na sporedu avgusta 2001, se je končal neodločeno (2:2), slabe tri mesece kasneje pa se je obračun v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, končal z zmago Slovenije z 2:1.

Stožice, prijateljska tekma:

Slovenija : Romunija 4:3 (1:0)
Cesar (4), Dedić (51/11-m, 60), Kirm (70); Papp (56), Torje (68/11-m), Grozav (79)

Komentarjev 3
  • NejaS 15:01 17.avgust 2012.

    Pometaj pred svojim pragom.

  • izvedenec 23:36 15.avgust 2012.

    zabili so oni tudi nam dosti golov

  • doomchi 21:26 15.avgust 2012.

    C(esa)rsko? resno? slovenština?