Šport > Nogomet
599 ogledov

Se obeta sodna vojna za otroke?

nogometaši U15 Facebook
Odločitev vrhovnega sodišča je dala prav kluboma, ne pa vodstvu lige in nogometni zvezi.

Francosko vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Amiensa in Toulousea, ki sta menila, da sta po prekinitvi in odpovedi prvenstva zaradi pandemije novega koronavirusa neupravičeno izpadla iz elitne francoske Ligue 1. Tako bosta Amiens, ki ga vodi slovenski strokovnjak Luka Elsner, in Toulouse igrala v elitni druščini tudi naslednjo sezono, poroča AFP.

Sodišče je vodstvo lige in tamkajšnjo krovno nogometno organizacijo že obvestilo, da sestavi format lige, v kateri bo 22 ekip, dve več kot običajno.

Luka Elsner Metz Amiens Med najboljšimi Šport Odlična novica za Luko Elsnerja! Amiensu se je uresničila želja!

V torek je sedmerica slovenskih nogometnih klubov na novinarski konferenci predstavila svoje nestrinjanje z odločitvami Nogometne zveze Slovenije. Ta je formirala državne lige v mladinskih kategorijah U19, U17 in U15 brez posvetovanja s klubi. Nekatere kolektive je, kljub zaradi covida-19 močno okrnjeni sezoni, poslala v nižji rang.

Klubi so pričakovali, da izpadanja iz državnih lig ne bo. Da bi prvakom nižjih lig zagotovili priborjeno nastopanje na višjem nivoju, je večina pričakovala razširitev lig za sezono ali dve in nato postopno vrnitev na sedanje število klubov. Pri sestavi lig NZS ni našla enotnega ključa, niti ni klubom predstavila svojih argumentov.

ND Slovan Kodeljevo stoletnica Nogometni Klub Slovan Nogometni kaos Šport "NZS je oškodovala naše otroke!"

"Kršena so bila temeljna načela fair-playa. Klubi nismo bili seznanjeni z nikakršnimi aktivnostmi glede sestave lig vse do datuma, ko smo prejeli sklepe. Komisije NZS niso bile pozvane k razpravi, tekmovalni pravilnik pa ne predvideva takih situacij," je dejal dr. Igor Pušnik, predsednik ljubljanskega Interblocka, enega od klubov, ki so bili poslani v nižji rang.

Klubi, katerih stališča je poleg Pušnika povzel še predsednik NK Maribor Tabor Mitja Korošec, so zatrdili, da se jim s selitvijo v nižje lige dela dolgoročna in nepopravljiva škoda. Grozi jim množični eksodus najbolj talentiranih igralcev, osip registriranih igralcev in slabši položaj pri kandidiranju za sredstva državnih in lokalnih institucij.

ND Slovan Kodeljevo stoletnica Nogometni Klub Slovan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V francoskem primeru je seveda precej lažje prikazati praktičen padec sredstev, ki bi jih, zaradi zmanjašanega zneska od televizijskih pravic in sponzorjev, prinesel izpad iz prve v drugo člansko ligo.

V slovenskem primeru bodo klubi bolj kot finančni primanjkljaj čutili odliv mladih nogometašev, saj je postavljanje ustrezne "piramide" v mlajših selekcijah zahtevno in predvsem dolgotrajno delo. Morda pa bodo svojo pravico vendarle iskali na sodišču.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice