Šport > Nogomet
990 ogledov

Francozi se tepejo po glavi, javnost kritična: "Kot idioti?"

psg navijačli Epa
Ugledni časnik pod vprašaj postavlja smiselnost odločitve o predčasnem koncu francoskega nogometnega prvenstva.

Francoska Ligue 1 je bila v luči zasrkbljujoče zdravstvene slike zaradi porasta okužvđb s Covidom-19 prva od petih velikih evropskih nogometnih lig, ki je predčasno razgasila konec prvenstva in za prvaka okronala vodilni Paris Saint-Germain. 

Sodeč po tedanjih razmerah širom Evropi je bilo za pričakovati, da bodo temu zgledu sledila tudi druga elitna prvenstva, vendar se to ni zgodilo. Bundesligaši so se že pred časom vrnili na zelenico, v kratem pa bo ponovno oživelo tudi dogajanje v Premier League, La Ligi in Serie A.

Francoska nogometna javnost se zato upravičeno sprašuje, ali je vodstvo Ligue 1 naredilo napako?

Francoski športni časnik je na naslovnici najnovejše izdaje pomenljivo zapisali: "Kot idioti?" Temu so dodali shemo petih največjih evropskih lig, iz katere je razvidno, da Francozi niso pravilo, temveč izjema.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Ligue 1 je bila prekinjena konec aprila, potem ko je francoski premier Edouard Philippe do avgusta prepovedal vse športne aktivnosti, a se je izkazalo, da je bila odločitev preuranjena.

Tako kot drugod po Evropi se tudi v Franciji, kjer so zabeležili 149.000 okužb in 28.500 smrtnih žrtev zaradi koronavirusa, rahljajo ukrepi, življenje pa se počasi vrača v stare tire.

"Francoska vlada je nogomet spremenila v simbol nevarnosti. Drugod je postal simbol optimizma," so zapisali novinarji L'Equipe in dodali, gre za "zelo sporno politično odločitev".

Francoska liga je zaradi vladne odločitve utrpela finančno izgubo v višini 250 milijonov evrov. Prvak je devetič v zgodovini kluba postal PSG.

"Bomo videli, kdo je bil neumen. Ne vem, pod kakšnimi pogoji bodo igrali v Španiji oziroma ali so drugod tako previdni kot pri nas. V Franciji nismo imeli zagotovila o zadostnem testiranju, zato nismo mogli tvegati. Prvi val Covida-19 je za nami, a tu je vsedno vprašanje drguega vala," je povedal predsednik združenja nogometnih sindikatov Philippe Piat.

Razplet francoskega prvenstva je bil sila neugoden tudi za slovenskega stratega Luko Elsnerja, trenerja Amiensa, ki se kot predzadnja ekipa na lestvici seli v drugoligaško tekmovanje.

O tem bo bržkone odločalo sodišče, saj je Amiens proti zvezi napovedal tožbo.

Luka Elsner Metz Amiens Ligue 1 Šport Elsnerjev klub nadaljuje s protestom, vključila se je tudi županja
 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice