Šport > Nogomet
974 ogledov

Škandal! Ali bo FIFA izločila to reprezentanco s svetovnega prvenstva?

Byron Castillo Profimedia
Nogometaš je na zvočnem posnetku priznal, da je goljufal z državljanstvom ter igral za napačno reprezentanco. Slednji grozi izločitev s svetovnega prvenstva.

Fifa je 10. junija objavila, da zavrača obtožbe Čila, da je Ekvador v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo uporabil igralca, ki ne bi smel nastopati za tamkajšnjo reprezentanco. S tem je potrdila nastop Ekvadorja na svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju.

Toda tri mesece kasneje, oziroma vsega dva mesca pred začetkom tekmovanja, je prišlo do nepričakovanega preobrata. V celotno zadevo se je namreč vmešal angleški Daily Mail ter primer dobro raziskal in se dokopal do konkretnih dokazov, ki ne govorijo v prid Ekvadorja ter njihovega nogometaša Byrona Castilla.

Byron Castillo | Avtor: Daily Mail Daily Mail

Daily Mail se je namreč dokopal do originalnega Castillovega rojstnega in krstnega lista, ki potrjujeta, da je rojen v Kolumbiji in ima tamkajšnje državljanstvo, ne ekvadorskega.

Prav tako so na plan priplavali zvočni posnetki iz leta 2018, na katerih Castillo razlaga nekomu na visoki poziciji znotraj Ekvadorske nogometne zveze, da si je uspel kupiti ekvadorske papirje.

Byron Castillo | Avtor: Daily Mail Daily Mail

"Marco mi povedal, da mi bo pomagal s to zadevo," se sliši z zvočnega posnetka, s čimer je vpletel Marca Zambrana, ekvadorskega podjetnika ter lastnika kluba NorteAmerica. Castillo na posnetku tudi prizna, da ni rojen leta 1998, kot to piše v vseh njegovih ekvadorskih dokumentih, temveč je tri leta starejši. Namesto 23 ta Kolumbijec tako šteje 26 let.

Ekvador bi sicer moral odpreti letošnje svetovno prvenstvo s tekmo proti domačemu Katarju, a z novimi dokazi je ta tekma pod velikim vprašajem, saj Ekvadorju grozi izločitev s prvenstva.

Byron Castillo | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ bi tako lahko pridobila Čile ali Italija, saj zaenkrat še ni jasno, katera ekipa bi nadomestila Ekvador na svetovnem prvenstvu. Kot logična izbira se nudi Čile, ki je v južnoameriških kvalifikacijah končal na prvem mestu za Ekvadorjem, medtem ko nekateri omenjajo Italijo, ki je najbolje uvrščena reprezentanca s Fifine lestvice, ki se ni uspela prebiti na svetovno prvenstvo.

Komentarjev 1
  • marialorca 14:40 14.september 2022.

    ****in se dokopal do konkretnih dokazov, ki ne govorijo v prid Ekvadorja***** eee, brez veze, po prebranem naslovu sem že verjel, da bomo decembra lahko gledali KEKčeve oblačne ukane 3.0.