Šport > Nogomet
1354 ogledov

Zaplet pred SP: eno izmed reprezentanc lahko še izključijo

Byron Castillo Profimedia
Nogometaši ene izmed že uvrščenih izbranih vrst še lahko ostanejo brez nastopa na mundialu.

Pri britanskem Daily Mailu so objavili dokumente, ki pod vprašaj postavljajo nastop Ekvadorja na svetovnem prvenstvu, ki bo na sporedu konec leta v Katarju.

Omenjeni tabloid je predstavil dokaze, da član ekvadorske reprezentance Byron Castillo, ki je v kvalifikacijah zaigral na osmih tekmah, ni rojen v Ekvadoru, ampak Kolumbiji. Pri tem nikoli ni zaprosil za ekvadorsko državljanstvo.

Na nepravilnosti v povezavi z branilcem je sicer že opozorila tudi Nogometna zveza Čila, ki je južnoameriške kvalifikacije končala mesto za Ekvadorjem in ostala brez poti v Katar. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zavrnila njihovo prvotno zahtevo, a je vsa zadeva zdaj v rokah Komisije za pritožbe. Ta naj bi odločitev sprejela do konca meseca.

Njihovo delo je zdaj 'olajšala' športna redakcija Daily Maila, ki je uspela pridobiti dokumentacijo po kateri je Castillo rojen v Tumacu v Kolumbiji. Pri omenjenem nogometašu sicer obstajata dva rojstna lista. Po kolumbijskem se igralčevo polno ime glasi Byron Javier Castillo Segura, po ekvadorskom pa Byron David Castillo Segura. Po kolumbijskem je rojen 25. julija 1995., po ekvadorskem 20. novembra 1998.

Oba rojstna lista imata zapisana ista starša, gre za Harrinsona Javierja Castilla in Olgo Eugenio Seguro Ortiz, oba sta Kolumbijca. Kolumbijski dokument je tudi potrjen s strani registra rojenih otrok in s strani ministrstva za zunanje zadeve, ekvadorskega pa ni moč najti v državnih listinah. Očetov podpis se na obeh rojstnih listih razlikuje. 

Byron Castillo | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi sumi so se pojavili že leta 2015., ko je prav zaradi nepravilnosti v dokumentih propadel njegov prestop iz Norte Americe v Club Elemec. Ekvadorska nogometna zveza je tri leta kasneje suspendirala Norte Americo, ki je svojim igralcem omogočala pridobitev lažnih dokumentov. Leta 2018 je tudi ekvadorski državni register objavil, da Castillov rojstni list ne obstaja in sklenil, da je dokument ponarejen.

Pri Daily Mailu so zdaj zapisali, pri tem so navedli neimenovane vire, da obstaja bojazen, da bodo pri Fifi preložili odločitev na čas po svetovnem prvenstvu. "Fifa počne vse, da upočasni postopek, zavedajo se, da je nogometaš Kolumbijec. V Ekvadorju obstaja epidemija nogometašev, ki nastopajo s ponarejenimi dokumenti, vendar pri Fifi ne storijo nič," je za Daily Mail dejal vir. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice