Šport > Nogomet
172 ogledov

Znan še zadnji evropski udeleženec SP

Gareth Bale Profimedia
Ukrajinski reprezentanci ni uspelo preskočiti zadnjo oviro.

Reprezentanca Walesa je zadnji evropski udeleženec letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. V današnjem finalu dodatnih kvalifikacij so Valižani na domačem terenu v Cardiffu premagali Ukrajino z 1:0 (1:0).

Tekmo je odločil avtogol Andrija Jarmolenka v 34. minuti, ko je preusmeril žogo v lastno mrežo po prostem strelu Garetha Bala. Ukrajinci so bili sicer precej več pri žogi, dominirali in sprožili kar devet strelov v okvir domačih vrat, a so gostitelji na čelu z vratarjem Waynom Hennesseyjem zdržali vse nalete. Tudi v končnici tekme, ko je omenjeni čuvaj mreže z zadnjimi močmi ubranil nevaren poskus Artema Dovbika.

Ukrajina je sicer v zgodnjem obdobju tekme dosegla gol, toda zadetek Oleksandra Zinčenka ni obveljal, ker je prehitro izvedel prosti strel. Na valižanski strani pa bi lahko vodstvo povišal Brennan Johnson, ki pa je v 76. minuti zadel le vratnico.

Ukrajinci so se na tekmi, ki bi sicer morali biti na sporedu že marca, a so ju zaradi ruske agresije na to državo prestavili, pripravljali tudi v Sloveniji v reprezentančnem središču slovenske izbrane vrste na Brdu pri Kranju. Za izbrance selektorja Oleksandra Petrakova sta bila dvoboja s Škotsko in Walesom sploh prvi uradni tekmi v tem letu. V polfinalu dodatnih kvalifikacij je Ukrajina pred tremi dnevi v Glasgowu premagala Škotsko s 3:1.

Wales bo na SP igral v predtekmovalni skupini B z Anglijo, Iran in ZDA. Na mundialih Valižanov ni bilo vse od leta 1958, ko so zaigrali na svetovnem prvenstvu, ki ga je takrat gostila Švedska.

Gareth Bale | Avtor: Profimedia Profimedia

Po današnji odločilni evropski kvalifikacijski tekmi sta na seznamu udeležencev za SP le še dve prosti mesti: za prvo se bodo v medcelinskih kvalifikacijah potegovale ekipe iz Avstralije in Južne Amerike, za drugo pa predstavnik Oceanije in Severne Amerike.

Najprej bo 7. junija na sporedu polfinalni obračun med Avstralijo in Združenimi arabskimi emirati; zmagovalec te tekme bo 13. junija igral finale kvalifikacij s Perujem.

Dan pozneje pa se bosta za zadnjo vstopnico pomerili še Kostarika in Nova Zelandija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice