Šport > Nogomet
217 ogledov

Na SP v Katar še dve evropski reprezentanci

Cristiano Ronaldo Profimedia
Na svetovnem prvenstvu bodo zaigrali tudi Portugalci in Poljaki.

Nogometni reprezentanci Poljske in Portugalske sta si zagotovili pot na letošnje svetovno prvenstvu v Katarju. Poljaki so v finalu dodatnih kvalifikacij v Chorzowu premagali Švedsko z 2:0, Portugalci pa v Portu Severno Makedonijo z enakim izidom.

Portugalci, ki so v polfinalu s 3:1 izločili Turčijo, so proti Makedoncem, ki so senzacionalno z 1:0 v polfinalu izločili evropske prvake Italijane, povedli v 32. minuti, ko je po podaji Cristiana Ronalda zadel Bruno Fernandes. Isti igralec je, takrat po podaji Dioga Jote, prednost Portugalske podvojil v 65. minuti.

Poljaki, ki so se po izključitvi Rusije zaradi vojaške invazije na Ukrajino brez boja prebili v finale, so v tem gostili Švede, ki so polfinale proti Češki dobili po podaljšku z 1:0. Tokrat so gostitelji mrežo Skandinavcev načeli v 49. minuti, ko je z bele pike zadel Robert Lewandowski. V 73. minuti je Poljakom vodstvo z 2:0 prinesel Piotr Zielinski.

Piotr Zielinski | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretji evropski udeleženec SP iz dodatnih kvalifikacij bo znan junija v Cardiffu, ko bo Wales, ta je izločil Avstrijo z 2:1, gostil boljšega iz dvoboja med Škotsko in Ukrajino.

Na SP je sicer skupno doslej uvrščenih 24 ekip, iz južnoameriških kvalifikacij so si nastop v Katarju priigrali Brazilija, Argentina, Ekvador in Urugvaj, iz azijskih poleg Katarja še Iran, Južna Koreja, Savdska Arabija in Japonska, iz evropskih Danska, Nemčija, Francija, Belgija, Hrvaška, Španija, Srbija, Anglija, Švica, Nizozemska, Portugalska in Poljska.

Danes je odločitev o potnikih na mundial padla tudi na črni celini. Senegal je po enajstmetrovkah izločil Egipt (enega od kazenskih strelov je zgrešil tudi Mohamed Salah, ki so mu navijači Senegala med izvajanjem strela s številnimi laserji svetili v obraz), in Gana, ki je z golom Thomasa Parteyja zaustavila Nigerijo.

Kamerun je z golom v 124. minuti po podaljških izločil Alžirijo, Maroko je po 1:1 na prvem obračunu tokrat zanesljivo s 4:1 ugnal Kongo, Tuniziji, ki je na gostovanju zabeležila minimalno zmago, pa je za napredovanje zadoščal že domači remi brez zadetkov proti Maliju.

Iz Severne ter Srednje Amerike in Karibov si je mundial že priigrala Kanada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice