Šport > Nogomet
1174 ogledov

Slovenci dobili tekmece, gre za sama velika nogometna imena

Slovenska nogometna reprezentanca Profimedia
Slovenija v ligi narodov s Švedsko, Norveško in Srbijo.

Slovenska nogometna reprezentanca je na žrebu v Nyonu dobila tekmece v tretji izdaji lige narodov. Varovanci selektorja Matjaža Keka se bodo v skupini 4 lige B prihodnje leto junija in septembra pomerili s Švedsko, Norveško in Srbijo.

V skupini B1 so Ukrajina, Škotska, Irska in Armenija, v skupini B2 Islandija, Rusija, Izrael in Albanija, v skupini B3 pa Bosna in Hercegovina, Finska, Romunija ter Črna gora.

Slovenija je v drugi izdaji tega tekmovanja leta 2020 iz lige C napredovala ligo višje, potem ko je bila najboljša v skupini z reprezentancami Grčije, Kosova in Moldavije.

"Ni kaj dosti za komentirati. Šele sedaj bo mogoče kdo videl, kaj je pomenilo, da smo zmagali v ligi C. To je skoraj mini evropsko prvenstvo. Meni je skupina super, bolj idealne si niti ne bi mogel želeti. Nasprotniki, ki imajo težo. To so prave reprezentance in prave tekme za Slovenijo," je v odzivu za Nogometno zvezo Slovenije dejal slovenski selektor.

"To so res top reprezentance v terminu, ki bo zopet nekaj novega. Štiri tekme v junijskem terminu, to je nekaj neverjetnega. To je tako velik izziv, zame kot rečeno evropsko prvenstvo v malem. Upam, da bo Slovenija konkurenčna, dobra in kakovostna. Prepričan sem, da bomo gledali dobre tekme," je še dodal Kek, ki je nedavno podaljšal pogodbo z NZS.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je bil prav tako zadovoljen z atraktivnimi tekmeci v skupini B4. "Moram reči, da smo dobili izjemno težko, pa vendar atraktivno skupino, v kateri se bo dalo zelo dobro tekmovati. Igralci bodo proti nasprotnikom zelo motivirani, igre po sistemu toplo-hladno ta skupina ne dovoljuje. Nadejam se dobrih tekem in solidnega rezultata," je dejal prvi mož NZS.

"Nisem si želel dveh Skandinavcev v skupini, glede na to, da je slovenska reprezentanca proti njim vedno težko igrala. Vendar moram reči, da gre za zelo atraktivne nasprotnike, ki bi po kakovosti sodili v ligo A. Vsekakor bolje reprezentance te kakovosti kot potovanja nekam daleč na vzhod," je še dodal Mijatović.

V Nyonu so izžrebali tudi skupine v preostalih treh ligah. Med elitno šestnajsterico ekip v ligi A je žreb - kroglice sta iz bobnov jemala nekdanja zvezdnika, Španec Gaizka Mendieta in Francoz Robert Pires,- določil, da se bodo v skupini A1 pomerile branilka naslova v ligi narodov ter svetovna prvakinja Francija, ob njej pa še Danska, Hrvaška in Avstrija.

V skupini A2 so Španija, Portugalska, Švica in Češka, v A3 zadnja evropska prvakinja Italija, Nemčija, Anglija ter Madžarska, v skupini A4 pa bodo igrale Belgija, Nizozemska, Poljska in Wales.

V ligi C so prav tako štiri skupine. V skupini C1 so Turčija, Luksemburg, Litva in Ferski otoki, v C2 Severna Irska, Grčija, Kosovo in zmagovalec obračuna Ciper - Estonija. V C3 so Slovaška, Belorusija, Azerbajdžan ter zmagovalec obračuna Kazahstan - Moldavija, v C4 pa Bolgarija, Severna Makedonija, Gruzija in Gibraltar.

V najnižji, ligi D sta zgolj dve skupini. V prvi bodo Lihtenštajn, Andora, Latvija ter poraženec obračuna Kazahstan - Moldavija. V skupini D2 pa so Malta, San Marino ter poraženec obračuna Ciper - Estonija.

Skupinski del tekmovanja bo na sporedu junija (4 krogi) in septembra (2 kroga) prihodnje leto. Zaključni del tekmovanja v elitni ligi pa bo junija 2023.

Prvo izdajo lige narodov je dobila Portugalska po zmagi nad Nizozemsko z 1:0, zadnjo pa Francija, ki je v finalu 10. oktobra letos premagala Španijo z 2:1.

* Liga A:
- skupina A1: Francija, Danska, Hrvaška, Avstrija.
- skupina A2: Španija, Portugalska, Švica, Češka.
- skupina A3: Italija, Nemčija, Anglija, Madžarska.
- skupina A4: Belgija, Nizozemska, Poljska, Wales.

* Liga B:
- skupina B1: Ukrajina, Škotska, Irska, Armenija.
- skupina B2: Islandija, Rusija, Izrael, Albanija.
- skupina B3: Bosna in Hercegovina, Finska, Romunija, Črna gora.
- skupina B4: Švedska, Norveška, Srbija, Slovenija.

* Liga C:
- skupina C1: Turčija, Luksemburg, Litva, Ferski otoki.
- skupina C2: Severna Irska, Grčija, Kosovo, zmagovalec obračuna
              Ciper - Estonija.
- skupina C3: Slovaška, Belorusija, Azerbajdžan, zmagovalec
              obračuna Kazahstan - Moldavija.
- skupina C4: Bolgarija, Severna Makedonija, Gruzija, Gibraltar.

* Liga D:
- skupina D1: Lihtenštajn, poraženec obračuna Kazahstan -
              Moldavija, Andora, Latvija.
- skupina D2: Malta, poraženec obračuna Ciper - Estonija, San
              Marino.
Komentarjev 1
  • radovednica 09:13 17.december 2021.

    Za naše ćefurske pocerje je nivo San Marino, vse ostalo so pa sama velika imena. Bolje, da sploh ne začnejo svoje blamaže, bo manj stroškov in manj škode! Le kdo to neumnost z velezvezniki, ki to niti slučajno niso, še ...prikaži več sploh spremlja. Ja če je ćefur nizkega čela - Iličić zvezdnik, potem sem jaz dvakratni astronavt!!!