Šport > Nogomet
2008 ogledov

Slovenija za EP potrebuje točko na naslednji tekmi

Žan Karničnik Profimedia
Slovenska nogometna reprezentanca je gostovala pri Dancih. Ti so slavili z 2:1 in povedli v skupini. Slovenija se lahko na EP uvrsti v ponedeljek.

Slovenska izbrana vrsta se je na gostovanje na Dansko odpravila kot vodilna reprezentanca skupine H zaradi boljše gol razlike. Tako Slovenci kot Danci so sicer na prejšnjih osmih kvalifikacijskih tekmah zbrali po šest zmag, remi in poraz ter tako vpisali 19 točk. V primeru, da bi četa Matjaža Keka presenetila v Københavnu, bi si že zagotovila uvrstitev na Euro 2024, ki ga bo gostila Nemčija.

Danci so bili tokrat nekoliko oslabljeni, saj sta se v zadnjem tednu poškodovala člana Manchester Uniteda Rasmus Højlund in Christian Eriksen, manjkal pa je tudi steber obrambe Simon Kjær, ki je tudi kapetan Danske.

Tudi Slovenija, ki jo je spodbujalo 600 navijačev, je zaigrala v nekoliko spremenjeni postavi kot na zadnjih dvobojih. Andraža Šporarja je v konici napada zamenjal Žan Vipotnik, Benjamin Verbič pa je v prvi enajsterici nadomestil Petra Stojanovića. Tako Šporar kot Stojanović bi v primeru rumenega kartona namreč ostala brez nastopa na ponedeljkovem obračunu proti Kazahstanu, kjer bi Slovenci ob morebitnem porazu proti Dancem še lovili nastop na EP. 

Uvodne minute dvoboja na stadionu Parken so minile brez priložnosti, v deveti minuti je prvi strel na slovenska vrata sprožil Joakim Mæhle, a večjih težav Janu Oblaku ni povzročil. Precej bolj se je moral slovenski kapetan izkazati v 12. minuti, ko je po podaji z leve strani do strela z glavo prišel Jonas Wind, Oblak pa je okroglo usnje uspel odbiti.

Na drugi strani je Benjamin Šeško nekoliko pobegnil po levi strani, podal v sredino kazenskega prostora, kjer pa so Danci uspeli odbiti žogo. Wind je v 15. minuti poskusil še s težkim strelom z roba kazenskega prostora, vendar se je žoga odbila v naročje slovenskega čuvaja mreže.

Jonas Wind | Avtor: Profimedia Profimedia

Danci so prevladovali.

Ti so na začetku 23. minute zatresli slovensko mrežo, vendar so sodniki upravičeno tazveljavili zadetek zaradi prepovedanega položaja tik pred Oblakom.

A gol je visel v zraku. Slovenci so se ubupno branili proti danskemu pritisku, v 26. minuti pa so klonili. Po prvem predložku je okroglo usnje na desni strani slovenskega šestnajsterca prišla do Winda, sledila je podaja na drugo vratnico do vtekajočega Mæhleja, ki mu z bližine ni bilo težko zadeti.

Prednost domačih pa ni dolgo trajala. Na robu kazenskega prostora je bil zrušen Vipotnik, prosti strel pa je izjemno izvedel Erik Janža za 1:1. Okroglo usnje je poletelo v zgornji levi kot vratarja Kasperja Schmeichela. To je bil drugi zadetek Prekmurca za slovensko izbrano vrsto, prvega je dosegel pred mesecem na dvoboju s Finsko.

Erik Janža | Avtor: Profimedia Profimedia

Danska je še naprej bila več pri žogi, aso slovenski nogometaši nekoliko uspešneje preprečevali napade domačih. Vroče je bilo v 43. minuti po kotu Dancev, a ti niso prišli do pravega strela. Enako je bilo tudi dve minuti kasneje, ko je Jaka Bijol žogo izbil v kot in tako preprečil nevarno akcijo domače reprezentance.

Razmerje v strelih je bilo v prvem polčasu 7:1 v korist Dancev, 4:1 pa pri tistih, ki so bili usmerjeni proti golu.

Ob koncu 48. minute je do strela prišel Šeškov sogralec pri Red Bull Leipzigu Yussuf Poulsen, a slabo zadel žogo, ki je nato nenevarno poletela visoko preko vrat. Isti igralec je bil precej nenatančen tudi po strelu z glavo po kotu nekoliko kasneje. Bližje je bil Poilsen v 53. minuti, ko je pred vrati v padcu sprejel žogo in jo usmeril proti golu, Oblak jo je preusmeril v kot.

Slovenci so bili nato premalo odločni. Okroglo usnje je kar nekaj časa poskakovalo po gostujočem kazenskem prostoru, nato pa je do njega prišel Thomas Delaney in ga z bližine poslal za Oblakov hrbet.

V 62. minuti sta iz igre odšla Timi Max Elšnik in strelec Janža, v igro pa sta vstopila Jasmin Kurtić in Vanja Drkušić.

Danci so v naslednjih minutah žogo povsem 'skrili' Slovencem. Šeško in Vipotnik sta bila povsem odrezana. Nić ni kazalo, da bi gostje lahko prišli do novega izenačenja.

Nemoč na sredini je Kek skušal odpraviti s prihodom Sandija Lovrića in Jona Gorenca Stankovića. Zelenico sta zapustila Benjamin Verbič in soimenjak slednjega Šeško. Temu se je namreč vse bolj obetala pomembna vloga na ponedeljkovi tekmi.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

V 78. minuti se je znova izkazal Oblak ob nevarnem strelu Poulsena, ki je meril v dolgi kot. Danski napadalec je sprožil z 18 metrov, slovenski vratar pa je s skokom v svojo levo žogo odbil preko prečke.

To je bila zadnja prava priložnost na tekmi. Danci so se zadovoljili s priigranim, njihovi tekmeci, ki iz igre na celotni tekmi niso uspeli izpeljati niti ene konkretnejše akcije, pa so bili nenevarni tudi do zadnjega sodnikovega žvižga. Adam Gnezda Čerin je sicer v 94. minuti po kotu in izbijanju Dancev prišel do strela na 20 metrih, a visoko sprožil čez gol.

Slovenija bo zdaj morala osvojiti vsaj točko v ponedeljek proti Kazahstanu, če se želi drugič uvrstiti na evropsko prvenstvo. Doslej so na Euru Slovenci nastopili leta 2000, kasneje pa še dvakrat na SP (2002 in 2010).
 

Kvalifikacije Euro 2024, 9. krog, skupina H:

Danska : Slovenija  2:1 (1:1)
Mæhle 26. Delaney 55.; Janža 30.

Lestvica:
1. Danska           9   7   1   1  19:8  22
2. Slovenija        9   6   1   2  18:8  19
3. Kazahstan        9   6   0   3  15:10 18
4. Finska           9   5   0   4  16:9  15
5. Severna Irska    9   2   0   7   7:13  6
6. San Marino       9   0   0   9   2:29  0
Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:57 17.november 2023.

    S takšno bojazljivo in mlahavo igro kot so jo prikazali danes, lahko točko proti Kazahstanu sanjajo, tako kot so sanjali zmago proti Dancem!

Sorodne novice