Šport > Nogomet
125 ogledov

Olimpija po zmagi na vrhu lestvice

Rok Kronaveter
Nogometaši Olimpije so v 17. krogu Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani premagali Krško z 1:0 (1:0).

Olimpija je v dvoboju najboljše domače in najslabše gostujoče ekipe premagala Krško, s tem izkoristila spodrsljaj Maribora in se vrnila na prvo mesto prvenstvene razpredelnice (ima isto število točk kot Maribor, a boljšo gol razliko). Ljubljančani so imeli skozi vso tekmo veliko premoč, gosti pa so se v glavnem le branili. Večji del uspešno, v 37. minuti pa so vendarle klonili, ko je bil za njih usoden strel Roka Kronavetra, ki je tokrat po dolgem času začel tekmo in dokazal, kako pomemben člen ekipe je.

Začetek tekme ni presenetil nikogar. Olimpija je takoj prevzela kontrolo nad sredino igrišča, začela plesti mrežo okoli tekmečevega kazenskega prostora, gosti pa so se osredotočili na obrambo in na protinapade. Posledica take igre, predvsem pa trdne obrambe gostov, je bila, da priložnosti ni bilo veliko. Ljubljančani so sicer izvedli nekaj nevarnih akcij, toda v zadnjem trenutku so naleteli na nepremostljivo oviro.

Tako so bili celo Krčani tisti, ki so si priigrali prvo lepšo priložnost, po lepi akciji je Marin Jurina z desne strani neoviran prišel v kazenski prostor, močno streljal, vendar je žoga zletela čez gol. Na drugi strani so si gostitelji najlepšo priložnost pripravili v 25. minuti, ko je Tomislav Tomić pred vrati lepo našel Issaha Abassa, a se je ljubljanski napadalec osmešil, žoge ni dobro zadel in priložnost je splavala po vodi.

Ljubljančani so bili v prvem delu premalo konkretni, manjkali so streli, a v 37. minuti je udaril tisti, ki se od njega to pričakuje. Kronaveter se je z 20 metrov odločil za strel, ta je bil dovolj natančen, da je žoga končala v mreži. Štajerec v zeleno-belem dresu je še enkrat več pokazal, da je strup za obrambno naravnane ekipe in da je Olimpiji v času premora zaradi poškodbe močno primanjkoval.

Drugi del ni postregel z bistveno drugačnim nogometom. Gosti so šele v zadnjih desetih minutah odstopili od "bunkerja", pred tem pa imeli veliko sreče, da niso prejeli še kakšen zadetek. Dino Štiglec je 69. minuti iz ugodnega položaja preslabo streljal, Kronavetrov poskus je vratar Marko Zalokar odbil, v 76. minuti pa Leon Benko ni izkoristil darila gostujoče obrambe, veselje mu je preprečila prečka. V zadnjih minutah, ko so nekaj več poskušal tudi Krčani, je imel veliko priložnost še Nathan Oduwa, toda izid je ostal nespremenjen, njegov slab strel je namreč Zalokar ubranil.

Rudar slavil v gosteh

Nogometaši Rudarja so bili pred tekmo z Aluminijem favoriti, čeprav sta obe ekipi pred tem dvobojem imeli popotnico zmage. Domači so bili uspešni v Kranju, gostje pa so dobili "podaljšano" tekmo doma proti Gorici, ki jo je prejšnji teden prestavila megla. Po tej zmagi so se knapi prebili na tretje mesto lige, ki so ga po prvih tekmah tega kroga začasno izgubili, danes pa so z novimi tremi točkami spet prišli najbližje favoritoma za naslov Mariboru in Olimpiji.

Rudar je hitro pokazal, da ga v Kidričevem zanimajo le tri točke. Gostje so bili aktivnejši in nevarnejši, v prvem polčasu pa vratarja Luke Janžekoviča še niso premagali. So pa bili zelo blizu, saj se je dvakrat zatresel okvir vrat domačih. Prvič že v tretji minuti, ko je bil po strelu z glavo nekoliko premalo natančen Damjan Vukliševič, drugič pa v 25. minuti, ko je imel priložnost za prvi gol John Mary.

Prevlado gostov in njihov pritisk so šele ob koncu prvega dela domači nekoliko ublažili in dvakrat ušli v polprotinapad, po enem od teh je bil nevaren Žiga Škoflek, žogo pa je s kakšnih 18 metrov poslal tik nad prečko.

Česar Rudar ni dosegel v prvih 45 minutah, je takoj v nadaljevanju tekme. V 46. minuti je namreč Robert Pušaver lepo zaposlil Maryja, ta pa je bil s šestih metrov z glavo premagal vratarja Janžekoviča. Kljub prejetemu zadetku Aluminij ni zaigral nevarneje v napadu, gostje pa so znali poskrbeti, da so minimalno vodstvo zadržali. V eni od akcij se je lažje poškodoval vratar Rudarja Marko Pridigar, a je po zdravniški pomoči lahko nadaljeval tekmo.

Rudar bi lahko dvoboj odločil že pred zadnjo minuto, toda Mary v 66. minuti ni bil dovolj natančen, žoga je po njegovem poskusu za las končala ob vratnici, tri minute pred koncem pa je slabo končal protinapad, saj se je namesto podaje Dominiku Radiču odločil za strel.

Ista igralca sta nato v zadnji minuti izvedla nov protinapad, razredčeni obrambi domačih je pobegnil Radič in podal v sredino Maryju, ta pa je bi zanesljiv in je z drugim golom na tekmi odločil zmagovalca.

Prva liga TS, 17. kolo:

Celje : Maribor  2:1 (0:0)
Požeg Vancaš 47., Šauperl 90.; Tavares 95./11m

Gorica : Ankaran Hrvatini  2:2 (1:0)
Nwabueze 55., Kapić 61.; Vodeb 71., Meledje 82.

Triglav : Domžale  0:1 (0:0)
Alvir 74.

Olimpija : Krško  1:0 (1:0)
Kronaveter 37.

Aluminij : Rudar Velenje  0:2 (0:0)
Mary 46., 89.

LESTVICA:
1. Olimpija 40 točk
2. Maribor 40
3. Rudar Velenje 29
4. Domžale 28
5. Celje 24
6. Gorica 23
7. Aluminij Kidričevo 16
8. Krško 16
9. Triglav Kranj 11
10. Ankaran-Hrvatini 8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice