Šport > Nogomet
5898 ogledov

Sloveniji je uspelo po izjemnem golu Šeška

Jaka Bijol Profimedia
Slovenska izbrana vrsta je gostovala na Švedskem in prišla do želenega remija.

Slovenska reprezentanca je bila pred petim krogom v težkem položaju kar se tiče obstanka v ligi B Lige narodov. A je nato z 2:1 premagala Norveško, ob visokem porazu Švedske na gostovanju v Srbiji pa se je zavihtela na tretje mesto v skupini 4 s petimi točkami, Švedi so ostali pri treh. Te so osvojili prav na prvi tekmi v Sloveniji z zmago 2:0, nato pa so nanizali kar štiri poraze. Pred gostovanjem v Stockholmu je tako četi Matjaža Keka za obstanek v ligi B zadoščal že remi.

Slovenija, ki je tokrat zaigrala brez kaznovanega dvojca Jasmin Kurtić in Andraž Šporar, je že ob koncu prve minute dovolila tekmecu prvo priložnost. Precej z desne strani je malce izven šestnajsterca sprožil Viktor Claesson, okroglo usnje pa je po strelu v dolgi kot za las švignilo mimo slovenskih vrat.

Enako se je zgodilo tudi v šesti minuti, ko je do strela v slovenskem kazenskem prostoru prišel Dejan Kuluševski, a je nogo podstavil Jaka Bijol, žan Karničnik pa je žogo odbil v kot. Pritisk domačih se je nadaljeval, v osmi minuti pa sodnik na srečo gostov ni pokazal na belo točko, ko je vsaj malce sumljivo posredoval Jon Gorenc Stanković.

Jon Gorenc Stanković | Avtor: Profimedia Profimedia

V 12. minuti pa so naposled do prve prave akcije prišli tudi Slovenci. Odlično sta kombinirala Jan Mlakar in Benjamin Šeško, prvi je odlično podal, drugi pa je prišel sam pred Robina Olsena. Ta je dobro zaprl kot in Šeško ga je nastreljal, v nadaljevanju akcije pa se je švedski vratar izkazal tudi ob strelu Petra Stojanovića z roba kazenskega prostora.

S precej dlje je v 24. minuti s prostega strela sprožil Emil Forsberg, Jan Oblak pa je z manjšimi težavami le uspel ukrotiti poizkus švedske desetice.

Nato pa je znova zablestel Šeško. Če je njegov zadetek proti Norveški obkrožil svet, bo tokratni zadetek proti Švedski še nekoliko bolj zažgal splet. Napadalec Red Bull Salzburga je precej na levi strani kazenskeg prostora sprožil s prve in z volejem zatresel mrežo domačih.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Priložnosti so se vrstile. Na drugi strani je Bijol posredoval fantastično in tik pred golom izbil žogo pred švedskim igralcem, nato je znova zapretil Šeško. Ta je ustrelil s 25 metrov, Olsen je žogo uspel le odbiti, prvi pri njej je bil Mlakar, ki pa je znova nameril le v švedskega čuvaja mreže. Le nekaj sekund zatem so že grozili Švedi, dvakrat je sprožil Claesson, prvič je obramba uspela odbiti, v drugo pa je omenjeni igralec okroglo usnje poslal mimo vrat.

V 42. minuti pa je sledilo izenačenje. Forsberg je krenil od sredine, poskušalo ga je zaustaviti kar nekaj slovenskih nogometašev, vendar neuspešno. Šved je prodrl do roba šestnajsterca in neovirano nameril v levi kot Oblakovih vrat za 1:1.

Emil Forsberg | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi drugi polčas se je začel z izjemno priložnostjo domačih. Oblak se je izkazal z novo obrambo, a je žoga znova prišla do Švedov, ki pa so jo še enkrat več poslali mimo vrat.

Gostitelji so v naslednjih minutah zelo pritiskali, a so se njihove akcije večinoma končale le s kotom, ko pa so naposled le zatresli mrežo, jih je upravičeno zaustavila dvignjena zastavica stranskega sodnika.

V 61. minuti je Kristoffer Olsson v šestnajstercu našel povsem samega Claessona, ta je sprožil nekoliko z desne strani, s parado pa se je izkazal Oblak, ki je tako preprečil vodstvo domačih. Kmalu zatem si je obramba Slovenije le lahko oddahnila za nekaj časa, v protinapad je krenil Gregor Sikošek, končalo pa se je s kotom za goste.

Po njem so Slovenci zahtevali igro z roko, vendar je sodniška piščalka ostala nema, v nadaljevanju akcije pa je po levi strani pobegnil Jure Balkovec, podal v sredino, kjer je Gorenc Stanković preskočil svojega čuvaja, pred sabo je imel skoraj povsem prazen gol, vendar je z glavo streljal mimo želenega cilja.

Švedi so še naprej grozili, a so bili v protinapadih nevarni tudi Slovenci. V 74. minuti je tako do nevarnega strela prišel Domen Črnigoj, Olsen je žogo odbil preko prečke.

V naslednjih minutah so bili domači skoraj vseskozi pri okroglem usnju, vendar do pravih strelov niso prihajali. V slovenski obrambi je sicer tako kot skozi celotno tekmo odlično igral Bijol. Švedi so vse stavili v napad, a se rezultat do zadnjega sodnikovega žvižga ni spremenil.

"Pričakovano težka tekma, v kateri smo trpeli, ampak hkrati imeli nekoliko čistejše priložnosti, da bi tekma lahko šla v drugo smer. Čestitke fantom, mislim, da smo zasluženo prišli do rezultata, v katerega je le malokdo verjel po dveh tekmah. Bravo vsi fantje, vsi sodelavci, dobil sem ekipo, ki ima 'jajca'. Uspelo nam je, da iz nekih delov tekme pridemo v celoto, imamo pa tudi drugačno, odločnejšo držo telesa, ko gremo igrat. Komplimenti pa tudi Švedski reprezentanci, bila je pod pritiskom, a je vseeno sama zelo pritiskala. Bila pa je tudi neverjetno 'fair' do zadnje sekunde. Take tekme ti dajo zadovoljstvo za ta poklic," je po tekmi dejal selektor Kek.

Slovenija je tako obstala v drugem razredu evropskega nogometa, kar je pomembno tudi za žreb naslednjih kvalifikacij za EP, Švedi pa se selijo rang nižje.

Liga narodov, liga B, skupina 4:

Švedska : Slovenija  1:1 (1:1)
Forsberg 42.; Šeško 28.

Komentarjev 3
Sorodne novice